Ето я Схемата: ГЕРБ Гласуват Закона „Артекс“ – „Артекс“ им Подарява една дозина лукс Апартаменти!

Шефът на правната комисия в Народното събрание и острие на ГЕРБ Данаил Кирилов е бил адвокат в частната адвокатска кантора на строителната фирма „Артекс Инженеринг“, продала на скандално занижени цени скъпи апартаменти на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, зам.-министър Ваня Колева, още няколко функционери на ГЕРБ и техни приближени лобисти, съобщиха отлично информирани източници.

Преди да влезе в политиката Данаил Кирилов е работил в адвокатската кантора „Пенков, Марков и партньори“, основана през 1990 година, която има сключен безсрочен договор, според който представлява правно строителната фирма „Артекс“.  В момента „Артекс Инженеринг“ е в епицентъра на скандала със евтините, но суперлуксозни апартаменти на властта. Заради Кирилов оставки вече подадоха правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, а политическата кариера на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов е под въпрос.

От сайта на кантората е видно, че Данаил Кирилов поддържа плътни контакти с бившите си колеги и дори е лектор на техни събития.

Тази много информация е интересна заради това, че в лицето на личния си доскоро адвокат Данаил Кирилов, строителна фирма „Артекс“ очевидно има много силно лоби по върховете на ГЕРБ. И неслучайно внесената в началото на миналата година законодателна лобистка поправка, е облагодетелствала единствено и само тях.

Публична тайна е, че от години насам всички важни поръчкови закони или поправки се внасят за разглеждане в НС само след одобрението на Цветан Цветанов и Данаил Кирилов, който често сам ги инициира, но използва за вносители депутати от ГЕРБ, които в повечето случаи нямат никаква представа какво внасят.

Острието на ГЕРБ адв. Данаил Кирилов е осъществил топлата връзка на Бойковата партия с „Артекс“ за лобисткия закон

В свое разследване Полина Паунова от „Свободна Европа“ описва историята на лобисткия законодателен подарък, който ГЕРБ правят на „Артекс“, за да могат да построят своя небостъргач в столичния квартал „Лозенец“:

„През 2017 година, в края на месец януари Народното събрание гласува поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Благодарение на тези поправки, фирма „Артекс“ успява да реализира знаковия си проект – 34-етажен небостъргач в столичния квартал „Лозенец“, който в момента още се строи. Поправките са внесени от депутати от групата на ГЕРБ, чийто председател е Цветан Цветанов, и подкрепени с гласуване в зала лично от него. Поправката е внесена между първо и второ четене на закона.

Става дума за небостъргача срещу хотел „Маринела“, който „Артекс“ наричат „Златен век“.

Към онзи момент (2017 година) проектът за 34-етажна сграда е получил разрешително за строеж преди цели десет години от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. То влиза в сила месеци преди да бъде приет подробният устройствен план (ПУП) за района.

В момента, когато „Артекс“ започват строителството според Закона за устройство на територията (ЗУТ), строителните разрешителни важат за пет години, но имат право да се удължат с още пет години, ако строежът реално започне.

Така през 2012 г. разрешението за строеж е презаверено от Петър Диков в качеството му на главен архитект на София за срок от още 5 години. Неговият акт е на базата на протокол за откриване на строителна площадка от януари 2010 г. По закон това е последното възможно удължаване на срока. Отново по закон строителните дейности в края на 2017 г. трябва да приключат и грубият строеж на сградата да бъде приключен, т.е. тя да е взела Акт 14.

„През 2017 година обаче на мястото на строежа нямаше нищо построено, нямаше дори изкоп. Беше един трънясал пущинак с табела, че „Артекс“ строи. Самите строителни работи започнаха много по-късно“, казва пред „Свободна Европа“ юристът Никола Вапцаров, който е член на Инициативния комитет „Лозенец“, протестиращ срещу небостъргача.

Именно по тази причина (дори нестартиралият строеж) „Артекс“ няма как да завърши сградата си.

Така се стига до 21 януари 2017 г., когато Народното събрание приема поправка на Закона за устройтсво на територията, според която строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както до онзи момент.

Текстовете влизат в сила през февруари същата година – т. е. седем години след формалното откриване на строителната площадка на „Златен век“ на „Артекс“ и десет години след като е издадено разрешението за строежа.

За въпросния текст (чл. 153 от ЗУТ) в обедните часове на 25 януари гласуват 76 народни представители. Парламентарна справка сочи, че 61 души са от ГЕРБ, двама от БСП, шестима от Реформаторския блок, трима от АБВ и четирима души от БДЦНС (коалицията на Ковачки).

Сред гласувалите за текста е и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който година и половина по-късно се възползва от задължените му „Артекс“ и взима от тях обещания му подарък – огромен ултралуксозен апартамент от 315 кв. м. във вип сградата „Летера“. Skandalno.net

източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. „България след 100 години. Равно тракийско поле с надгробни могили. Учителка обяснява на ученици дошли на организирано посещение:
    – Тук ученици са погребани нашите Първи ръководители. В първата могила ученици е погребан нашият Вожд и лидер на Партията Бойко Борисов.
    Поназнайващ ученик оглежда всички табелки по могилите и пита:
    – Другарко, къде е могилката на др. Цветан Цветанов?
    Учителката (историчка) му се сопва:
    – Не си внимавал много в час. Другаря Цв.Цв. има даже 7/седем/, ама те се водят на името на тъщата му, като седмата могилка е на цял етаж и е с личен асансьор(на специална промоция, срещу специални услуги)”

  2. ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ТИ СИ ВЪЗДУХА И СЛЪНЦЕТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИДВАЙТЕ БРАТУШКИ СПАСЕТЕ НИ ОТ ЗАДУШАВАЩИТЕ НИ УПРАВЛЯВАЩИ ПРЕДАТЕЛИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ МАФИЯ ГЕРБ НАРОДА ГИНЕ И БЯГА БЕЗ ВЪЗДУХ И СЛЪНЦЕ НАТРЕСОХА И НАТО ЕС И САЩ БЕЗ ДА ПИТАТ НАРОДА ИДВАЙТЕ БРАТУШКИ СПАСЕТЕ НИ ОТ ПОРОБИТЕЛИТЕ

  3. НИКОЙ КОЙТО ДЕМОНИЗИРА БРАТСКА РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЯМА ОРЪЖИЕ ВЛАСТ И СИЛА ДА ИЗТРЪГНЕ ОБИЧТА ОТ СЪРЦАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КЪМ РУСКИТЕ НИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ ЩЕ НОСИМ ТАЗИ ОБИЧ ДОКАТО НИ ИМА НА СВЕТА ЗАЩОТО ТЯ Е ГЕНЕТИЧНО ЗАЛОЖЕНА ОТ ГОСПОД СЪС ТАЗИ ОБИЧ СЕ РАЖДАМЕ ЗА НАС НАРОДА БРАТСКА РУСИЯ Е СЛЪНЦЕ ВЪЗДУХ И СПАСЕНИЕ ОТ ТЕРОРИСТИЧНИТЕ СЪЮЗИ НАТО И ЕС САЩ УПРАВЛЯВАЩИ ПРОДАЖНИ ПРЕДАТЕЛИ НАБУТАХТЕ НИ НЕЗАКОННО БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ ВЪВ ТЕЗИ СЪЮЗИ И АКО ПО НАЙ БЪРЗИЯ НАЧИН НЕ НИ ИЗВЕДЕТЕ НИЕ НАРОДА ЩЕ ИЗВИКАМЕ БРАТСКА РУСИЯ НА ПОМОЩ НАТО ЕС САЩ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА НЕПОБЕДИМА БРАТСКА РУСИЯ САМО СЪС БРАТУШКИТЕ БЪЛГАРИЯ Е ЖИВА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *