ЕС произвежда до 500 000 артилерийски снаряда годишно. Украйна изстрелва по 600 000 на месец

Европейската оръжейна индустрия няма нужния капацитет да посрещне нуждите на Украйна от артилерийски боеприпаси. Това сочи доклад на норвежкия производител на боеприпаси Nammo, пише RMXnews.

Водещата отбранителна компания твърди, че при сегашния темп на производство военно-промишленият сектор на Европа ще се нуждае от повече от десетилетие, за да достигне нужния капацитет, който да задоволи нуждите на Киев от артилерийски снаряди.

Журналисти от украинския портал Defense Express анализираха доклада, според който в момента ВПК на целия ЕС е в състояние да произведе около 500 000 артилерийски снаряда годишно. Междувременно на Украйна са й нужни по около 600 000 на месец.

Това означава, че за да достигне производствен капацитет, който да задоволява годишното търсене на украинските въоръжени сили от боеприпаси в размер на 20 000 снаряда на ден, на Европа ще са й нужни около 14 години.

Ако скоростта на потребление се намали до 10 000 снаряда на ден (300 000 на месец), страните от ЕС в рамките на седем години може да достигнат ниво, което да задоволи годишното търсене на украинските въоръжени сили.

Изчислението се основава на текущия европейски производствен темп на артилерийски боеприпаси от 500 000 единици годишно, въпреки че реалната ситуация днес може да е и малко по-лоша. Известно е например, че през февруари 2023 г. темпът на производство в Европа е бил 300 000 артилерийски снаряда годишно, което прави малко вероятно цифрата драстично да се е увеличила до 500 000 днес, отбелязва Defense Express.

Западът не е сигурен дали ще успее едновременно да предостави оръжие на Украйна и Израел, а отбранителната индустрия на страните-членки на НАТО няма достатъчно резерви, за да отговори на кризи като настоящата.

Европейският съюз е изправен пред сериозни предизвикателства с плановете си да достави 1 милион артилерийски снаряда на Украйна до следващия март.

Според източници на Bloomberg повече от половината време вече е изтекло, но планът е реализиран само на 30 процента. Имайки предвид броя на подписаните до момента договори, има риск да не бъде постигната поставената цел.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *