Икономист: Светът е на прага на огромна глобална финансова криза!

Изтъкнатият икономист, шеф на надзорния съвет на „Гилдията на финансовите анализатори и мениджърите на риска“ в Русия Александър Разуваев прогнозира, че сме в началото на световна финансова криза. По думите му, ценните метали поскъпват, когато хората очакват някаква мащабна криза, пише „Известия“.

Според него в разделянето на средства между облигации и акции в съотношение 60 към 40, какъвто беше златният стандарт доскоро, вече няма смисъл. „Сега модерният антикризисен портфейл трябва да се състои от 75% злато, сребро и биткойни и 25% в акции на петролни компании.“

„Златото и платината се изкупуват, цените им растат. Те са убежище за инвеститорите, когато икономиката забуксува. Това предполага, че светът е на прага на много голяма криза. Не знам кое събитие ще е „черният лебед“, кое събитие ще ознаменува началото на очакваната тежка световна рецесия – може да е световна война или разпадането на еврозоната“, каза анализаторът в интервю за Lenta.Ru.

Разуваев отбеляза, че очаква съвсем скоро Италия и Испания да напуснат еврозоната. Съответно те ще конвертират своя държавен дълг от европейска валута в лири или песети.

„Всъщност това е фалит, банкова криза… а може би ще се случи и нещо друго. Но по принцип това са предвестници на криза и тя, разбира се, ще бъде световна“, подчерта икономистът.

Той добави, че ако има голяма криза и рецесия, цените на енергията ще паднат, защото заводите, които са основният потребител на енергия ще фалират.

В тази ситуация дългосрочното държане на пари в биткойни не е добра идея, но ценните метали и акциите на петролните компании са добър инструмент, заключи той.

На 28 октомври цените на ключови ресурси се повишиха рязко поради конфликта в Близкия изток. Така борсовите цени на златото се повишиха с почти 1% за една нощ, съобщава NSN.

По-рано, на 26 октомври, партньорът на Capital Lab Евгений Шатов каза на „Известия“ в какво е изгодно да се инвестира в момента и какви финансови инструменти могат да се считат за надеждни. Според експерта, в края на 2023 г. ще се отворят добри перспективи за собствениците на акции в добивните и преработвателни компании от нефтения и газовия сектор.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ВЪВ ВРЪЗКА С ПУБЛИКАЦИЯТА ИСКАМ ДА ПОПИТАМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ.
    ЗАЩО НИЕ ЕВРОТО КОГАТО НЕ СМЕ В ШЕНГЕН.
    ЕВРОТО И ШЕМГЕН СА НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА.
    ЕДНОТО БЕЗ ДРУГОТО НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА ПОРАДИ ПРОСТАТА
    ПРИЧИНА ЧЕ СА ПОДАТЛИВИ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ-ДА СЛАБИ
    СА ПООДЕЛНО.
    ЗАТОВА ПРИЗОВАВАМ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ДА НЕ ВЛИЗАТ ЛИЦА
    С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО И НАЙВЕЧЕ ДОКАЗАНО СЕЛСКО ПОТЕКЛО.
    ОТ ЗАХАРИ СТЯНОВ И НЕГОВИЯТ ТРУД………………..
    ДО МАЩАБНО ВЪСТАНИЕ РЕВОЛЮЦИЯ НЕ СЕ СТИГНА ЗАРАДИ
    ПОДЛОСТА И ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА СЕЛЯНИТЕ,,,СЕЛЯНИТЕ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *