ЕС в ужас: Новият военен съюз на САЩ и Австралия Блокира морския търговски път между Европа и Китай!

Новосформираният военен съюз на САЩ с Великобритания и Австралия, известен като АУКУС, се кани да превземе морските пътища в Индийския океан между Китай и Европа. По този начин, тристранният англосаксонски пакт ще неутрализира жизненоважните доставки между двата си най- големи икономически конкурента.

В Брюксел нараства притеснението, че САЩ и англосаксонските му съюзници могат да блокират по море търговията с Китай. Същото правят в момента и по суша с инициирания от тях проект „Три морета“ – кордон между Балтийско и Черно море срещу прокарвания от Китай сухоземен търговски маршрут през Азия „Един пояс, един път“. За Пекин проблемът също е огромен, тъй като Европа е най- големият им пазар. Опасната ситуация изисква общи координирани действия между Китай и Европа. Но засега няма изгледи да се случат. В същото време, присъствието на АУКУС в Индийския и тихия океан става все по- осезаемо.

Тристранният пакт беше създаден по инициатива на САЩ през септември 2021, след оттеглянето на американците от сърцето на Азия – Афганистан. В опит да прикрият изтласкването си от Азия и въобще загубата на позициията си на световен лидер, САЩ подписаха военен съюз с Великобритания и Австралия. Не след дълго, Австралия отказа договор за милиарди с Франция за нови подводници и набързо сключи договор със САЩ за доставката им. Въпреки острата реакция на президента Макрон, сделката падна плячка на американците.

Япония и Южна Корея са много доволни от новия съюз, тъй като се надяват той трайно да възпрепятства икономическото развитие на Китай, който през последните 20 години буквално обезличи производствата им, отнемайки им с по-евтините си стоки огромно количество световни пазари. Морските пътища са жизненоважни за икономиката на Пекин, която преди 3 години стана първа икономика в света с най-големия световен експорт, доставяйки продукция по море на всички континенти. По тази причина най- големият дял от своя бюджет Китай отделя за отбрана на търговския си флот. Китай разполага с най- големият морски флот в света, като продължава да го разширява с нови кораби и техника.

Търговията между ЕС и Китай е силно изгодна и ключова за икономиките и на двете страни. Проблемът е, че повечето страни от ЕС са силно зависими политически и военно от САЩ посредством членството си в НАТО. Съюз, в който реално те са васално зависими от американците. Ако не искат обаче стоките от Китай да поскъпнат петорно и да ги получават само когато решат американците, европейците ще трябва да се намесят и да защитят интереса си.

САЩ осъзнаха, че нямат сили да превземат и контролират Азия – континентът, който заема 50 % от земната суша на който живее 60 % от населението на света. Не могат да го овладеят и заради двата регионални колоса там – Китай и Русия. Затова американците възприеха друга тактика – да го обкръжат и блокират по море в една дълга война на изтощение. Така, както се превзема крепост. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

КАК КИТАЙ СЕ ПРЕВЪРНА В „СВЕТОВНАТА ФАБРИКА“ И ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА № 1 НА ПЛАНЕТАТА! ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/GoBzrMhYTsA

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *