Елена Йончева: Разследването за „Барселонагейт“ не е прекратено. Напротив, то тепърва започва!

Главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас изпрати днес официално писмо до Елена Йончева, евродепутат, в отговор на нейно питане относно актуалното състояние на разследването по т.нар. случай „Барселонагейт“.

От предоставения отговор става ясно, че разследването не е прекратено, както тиражираха няколко български медии, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. В писмото се посочва, че процедурата в Испания не е продължена, за да се даде възможност на българските власти да продължат работата по случая. Оказало се, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и факти, които на този етап от разследването вече касаят само България.

В писмото изрично се уточнява, че „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването.“

Припомняме, че съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства и лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, следва разследването да се поеме само от една от тях.

През 2018 г. Елена Йончева подаде сигнал по случая „Барселонагейт“, след като журналистическо разследване откри възможно пране на пари чрез имотна сделка в Барселона, в което е замесен бившият премиер Бойко Борисов.

И сега, при променените обстоятелства, е почти сигурно че делото „БарселонаГейт“ ще увисне на трупчета в някое чекмедже на българската прокуратурата, покрито с дълбок слой прах. Поне докато Гешев не бъде свален от поста Главен прокурор. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Юридически не е прекратено, но фактически е прекратено щом е в ръцете на българската прокуратура. Много умно – да оставиш делото за разследване в държавата на която разследвания е премиер.И после някой да ми твърди, че европейските чиновници не са в схемите.

    • Нямаше да е проблем, че разследвания е премиер ако съдът и прокуратурата у нас бяха действително независими институции.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *