Елена Йончева: Брюксел ще допусне ли Черноморският регион да стане военна зона?

„Европейският съюз беше мечта на поколения – една общност, която ни гарантираше мир, свобода, просперитет. Днес обаче позволихме да се настани съмнението. Съмнението – дали Брюксел се бори за интересите на европейските граждани.“ Това заяви вчера Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург.

„Придържане към политиката на стратегическа автономия, създаване на независим съюз е пътят към мира. Милитаризация на част от нашия континент е пътят към разрухата. Той води към ескалация и бъдещи конфликти.
ADVERTISEMENT

Днес нашите американски партньори разглеждат два законопроекта, в които предлагат нова стратегия за Черноморския регион. Предвижда се установяване на постоянно американско и НАТОвско военно присъствие в Черно море.

Поставя се под съмнение валидността на конвенцията от Монтрьо, която ограничава военното присъствие на страни извън региона.

И днес не чуваме каква е позицията на Брюксел. Има ли въобще позиция, стратегия….

Ще допусне ли Черно море да стане военна зона и така да превърне целия Европейски съюз във военновременна територия.“

През март в Сената на САЩ и в Камарата на представителите бяха внесени два законопроекта, които се отнасят до сигурността на Черно море и региона. Една от целите им е да се установи постоянно военно присъствие на източния фланг на НАТО и регулярно военноморско присъствие в Черно море. САЩ определят региона като „арена на руска агресия“ като считат за заплаха за националната сигурност на Съединените щати достъпа на Русия до Средиземно море през Черно море.

Вносителите на проектите подчертават, че крайбрежните държави в Черно море са от решаващо значение за противодействието на агресията на Русия. Затова и в замяна САЩ предлагат на прозападните страни с излаз на Черно море задълбочаване на икономическите връзки, помощ за укрепване на енергийната сигурност, подкрепа на усилията им за демократична устойчивост, включително в борбата с корупцията, и засилване на помощта за сигурност.

Конвенцията от Монтрьо (1936 г.) не позволява присъствие в Черно море на военни кораби на държави, които нямат пристанища на него. Като се позова на договора, малко след началото на войната в Украйна, Турция затвори проливите за военните кораби на държавите от НАТО, които са извън региона.

Само преди няколко дни френският президент Еманюел Макрон заяви, че големият риск, пред който е изправена Европа е тя да бъде въвлечена в кризи и войни, които не са нейни и това да й попречи да изгради своята стратегическа автономия. Изказването му беше разчетено като призив за по-голяма самостоятелност на Брюксел от САЩ, особено след като той директно каза, че „Европа трябва да устои на натиска на САЩ“.

До този момент няма коментар от страна на Брюксел за опасните законопроекти на САЩ за Черно море.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. В съответствие с договорката Монтрьо Турция затвори Босфора и Дарданелите за достъп до Черно море на чужди кораби от нечерноморски държави. За съжаление такава договорка за въздуха над морето и крайбрежията около него няма. Понеже геогравското разположение на Черно море е ситуирано точно до „слабините“ на Русия, в максимална близост до нейното сърце – Москва, стремежът да бъде контролирано това море за удобствата на бившата морска сила Великобритания и някогашен неин чирак, но днешен неин началник САЩ, правят всичко възможно, за да присъстват за да пречат, заплашват и провокират Кремъл. Контролът върху Балканите било индиректно, чрез подкрепата на Турция като тапа за излаз на Русия към Средиземно море, цялото обхванато с английски колонии от Гибралтар през Малта, Кипър и Египет до Суец и от френски такива – Алжир, Мароко и Тунис и включая самата Франция, е есенцията на антируските коварства за изолация на Русия от достъп и влияние върху колониалните североафрикански, близко и далеко-източни благинки на двете колониални империи. Днес макар и без колонии, тези все още сънуващи величието си завоеватели, заедно с новият, още по-алчен разбойник в общи линии поддържат същите агресивни мераци за тапа към руското влияние и авторитет в района.

  2. „Брюксел ще допусне ли Черноморският регион да стане военна зона“ – Йончева, не ти отива на годините да се правиш на наивно момиченце.

    • Именно, те не допускат те мечтаят за това. Тикат шебеците населяващи територията на България във войната, точно както си е по план, но пък ние се кефим на „демокрация“, банани и това че ни вардят от Русия.

      • Даа, банани нямахме. Умрели бяхме за тази маймунска храна. Човек трябва да се храни с това, което расте най-много на 3 дена път от там, където живее – около 300 км в диаметър.Но сега сме доволни – за всеки има по един голям банан там където трябва.

  3. Кой се интересува от Брюкселското мнение,колониите са длъжни да изпълняват заповедите на колонизатора ФАЩ.Затова Свиня Толупов Борисов ,Киро Ленов Тъпото и други знайни и незнайни гадове се трудят в момента.Усрайна е бита карта,а откъде ще се намерят толкова промити тъпи копелета не знам,може би от Полша,те са същите мангали като хохлите.

  4. Я, бре да попитам ,тъз мома чий ххуй дири в Брюксел? Кат яз не съм ни видел, ни чул да каже , да са покаже ,че има акълец и мисли с него за българите,щото те я пратиха там да зима голяма заплатка!Пък ся са праи на млого умна!

    • Дали се е усетила или и тя като турската шафрантия Христов се опитва да спаси змийската си кожица.
      Това люспесто създание още като малък щом го зърнах по телевизора(нали се води дЖурналист) ми е толкова противно, че всява ужас в мен.

  5. Госпожо Йончева, вие не сте малко момиче за да питате и да ви отговорят това, което искате да чуете. Истината е, че по делата им ще ги познаете госпожо Йончева и вие със сигурност го знаете. Нима не видяхте до сега какви са делата им??? А вашите дела госпожо Йончева само в питането ли са??? Върнете се към журналистиката ако силата ви е само в питанките, както изглежда.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *