ЕК пак ни Върна Плана за възстановяване! Кирил Петков иска нова отсрочка, Бюджетът за 2022 Увисва!

Правителството на Кирил Петков е поискало четвърта поред отсрочка от Брюксел, за да предостави своя План за възстановяване и устойчивост. Наскоро вицепремиерът Асен Василев заяви, че се очаква документът да бъде предаден на ЕК на 15 март, обаче явно оттам са им го върнали като несъстоятелен. Затова управляващите обявиха, че са поискали ново отлагане, като този път крайната дата е 15 април. ПростоКир и приятели силно се надяваха още през лятото да получат първия транш от европейските средства за зелен преход и преструктуриране на енергетиката, но както е тръгнало, ще е цяло чудо, ако до лятото изобщо от Еврокомисията им приемат документа.

Така България се превърна в единствената страна в ЕС, която все още не е предала своя План, няма одобрение и не е получила дори стотинка от европейските средства за зелен преход. Най- спорната точка е бъдещето на комплекса Марица- Изток. Първоначалната идея бе да бъде префасониран в парогазова централа. Но впоследствие, по идея на Асен Василев, управляващите решиха, че на мястото на ТЕЦ-а ще строят хранилище за електроенергия с капацитет 6000 mWh – каквото все още не съществува в света! Дали заради тази екстравагантна идея или поради друга причина, но правителството не успява да подготви Плана за страната, а това означава, че няма да получи приходите, които е заложило в бюджета. Вероятно коалиционните партньори в правителството на ПростоКир имат търкания за съдбата на комплекса Марица- Изток, тъй като няма и официална позиция какво ще се прави със съоръжението и кога то ще бъде затворено.

Досега ЕК разгледа един- единствен вариант на документа, изпратен от служебното правителство на Румен Радев. Но скоропостижно го върна за поправка с множество забележки, най- вече заради липсата на конкретни ангажименти на страната ни за намаляване на въглеродните емисии.

България все още дори не е предала документа, а вече наближава първата дата за… отчет на ангажиментите, залегнали в Плана, като първата дата е 30 април. Отчета трябва да се случва два пъти годишно, като втората дата е 15 октомври. Skandalno.net 

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КИРО ПРОСТОТО НЯМА ДА ДОЖИВЕЕ ЕВРОМИЛИАРДИТЕ ЗА КОИТО ТОЧАТ ЗЪБИ КАК ДА ОТКРАДНАТ АМИН

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *