Дъглас Макгрегър: САЩ ескалират войната и накрая от Израел няма да остане нищо

С действията си САЩ се стремят да ескалират палестинско-израелския конфликт до голяма война в Близкия Изток с участието на много държави. Но такава война вероятно ще доведе до унищожаването на Израел. Това заяви бившият съветник на Пентагона, полковникът в оставка Дъглас Макгрегър.

„Налице са всички предпоставки за една много голяма война. Ние (САЩ. – бел. ред.) ескалираме ситуацията на всички фронтове. Изглежда вярваме, че повишаването на темповете и градуса на напрежение работи за нас. Опитахме го в Украйна. Ескалирахме, ескалирахме и ескалирахме… и днес Украйна е в руини. Опасявам се, че ако и тази регионална война (палестинско-израелският конфликт. – бел. ред.) продължи да се развива по написания от Вашингтон сценарий, накрая от Израел няма да остане нищо“, каза той в интервю за канала Redacted в YouTube.

Макгрегър добави, че обтегнатите отношения на САЩ с повечето държави в Близкия изток могат да доведат до катастрофални последици в тази ситуация.

Вчера, 29 октомври, председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън заяви, че Съединените щати ще разгледат законопроект за предоставяне на финансова помощ на Израел още през следващата седмица. Той добави, че въпросът за финансовата помощ за Израел е със статут на въпрос от изключителна важност.

Пак вчера говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари заяви, че израелските военни продължават постепенно да разширяват военната си операция в ивицата Газа срещу палестинското движение Хамас.

Според портала Axios администрацията на американския президент Джо Байдън се готви да разшири и ескалира конфликта между Израел и палестинското движение Хамас в ивицата Газа, за да се включи в него целия Близък изток, а също така се фокусира върху защитата на военните си сили в региона. Според източниците на портала разузнавателните служби на еврейската държава очакват увеличаване на интензивността на атаките и опити за нахлуване в Израел откъм Ливан, където е позиционирана подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“. Уточнява се, че това ще се случи заради бруталното нахлуване на израелската армия в ивицата Газа.

В навечерието, на 28 октомври, иранският външен министър Хосеин Амир Абдоллахиан заяви, че ще бъдат създадени нови фронтове срещу САЩ ако те продължат да подкрепят Израел. Той отбеляза, че Съединените щати се стремят да ескалират войната и ги призова да си дадат сметка готови ли са да приемат последствията за самите тях.

Преди това, на 22 октомври, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон е готов да реагира, в случай че ситуацията в региона се влоши от проирански групировки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *