Доц. Румяна Маринова: Американското Посолство пише Учебниците по История на България! САЩ ни Налагат Брутална Цензура!

Доц. Румяна Маринова е автор на един от петте учебника по Българска История, които тази година бяха зверски съсечени от соросоидната пропаганда и под нейн натиск върнати от МО за редакция по причина, че не плюели достатъчно агресивно по социализма. Доц. Маринова е завършила магистратура по Съвременна българска история в Софийския университет (1999 г.). През 2004 г. става доктор, а от 2014 г. е доцент – преподавател в Алма Матер. Специализирала е История в Италия, Гърция и Израел. Научните й интереси са в областта на съвременната българска история, еврейските изследвания, Холокоста, образованието и идеологията, културната дипломация и българо-гръцките отношения от края на Втората световна война до съвременността. Маринова е автор на десетки статии и монографии, публикувани в най-авторитетните световни исторически издания. Написала е и няколко учебни помагала. Ръководител е на научни проекти. Тя е един от авторите на учебника по История за Х клас на издателство „Анубис“.

Доц. Румяна Маринова-Христиди

– Скандалът по отразяването на социалистическия период в учебниците по история за 10-ти клас продължава да се вихри с пълна сила. Най-активни и агресивни са американските НПО-та у нас и две партии от т нар. градска десница. За търсене на историческата истината ли се борят те или става въпрос за груба политическа намеса в училището?

 Скандалът е огромен. Ние като учени – историци сме подложени на небивал политически натиск. Исканията на тия организации и хора са напълно необосновани от историко-фактологическа, академична и каквато и да е друга гледна точка. Ето за какво става въпрос: Проведе се легитимен стандартен конкурс за написването на учебници по история, на който се явиха множество авторски колективи, съставени от университетски преподаватели. Пет от кандидатствалите учебници преминаха успешно конкурса. Бяха одобрени след оценката на пет независими рецензента от Министерство на образованието, бяха прегледани от няколко комисии и учителски колективи.

Одобрените текстове по социалистическия период в България (44-89 г.), уверявам ви, са абсолютно коректни, научно обосновани, академични и няма нищо от това, за което ни обвиняват. Няма нищо скрито, нищо заметено или пък възвеличавано. Къде е проблемът? Проблемът за американските НПО-фондации е, че подходът, който сме приложили в учебниците, е професионален исторически подход. Тоест, ние като учени сме посочили абсолютно всички характеристики на режима – и жертвите, и репресиите, и ДС… Но за атакуващите учебниците е проблем, че оценката ни не е достатъчно радикална. Те натискат този период да се опише като 100 %-ово криминален. Настояват още социализмът да не се разделя на отделни периоди. И това при положение, че има огромна разлика в социализма през 40-те, 50-те, 60-те, 70-те и т.н. години. Само един пример: НПО-тата настояват „Да се включи в учебниците темата за Държавна сигурност!“. А тя е включена. В учебниците пише: „Държавна сигурност – част от репресивния апарат“. Но това не е нещо уникално за България. Такива служби е имало и продължава да има във всички европейски държави. Още повече че ДС е съществувала в контекста на Студената война, период на засилено противоборство на двете системи.

– Един ваш колега публично заяви, че е против да се представят и положителните страни на режима. Какво означава това за един историк, след като историята е наука и борави с факти и документи?

– Разбира се. Никой професионален историк, независимо от моментните си политически пристрастия, не би се подписал под някакъв исторически пасквил, диктуван от чуждо посолство. Пасквил, който отразява историческите събития в черно-бяло, независимо за кой исторически период говорим. Всеки професионален историк, пък и всеки човек знае, че в историята черно-бяло няма. А всеки период си има както негативни, така и позитивни характеристики. Социализмът има своите големи постижения, които ние не можем да отречем и заметем. Няма да е коректно ако ги премълчим в учебниците.

Петте учебника, одобрени и впоследствие върнати за редакция от „идеологическата цензура“ в МО, представят обективни факти, има го едното, има го и другото. Но изневиделица изскочиха едни хора от НПО-тата с бесни и напълно несъстоятелни критики. При това след като беше приключила процедурата в Министерство на образованието и независимото оценяване от рецензенти и комисии. Хората, които атакуват всеки път учебниците ни, са всеки път едни и същи – журналистът Христо Христов, който официално е на хранилка в американска неправителствена организация. Лицето е журналист, няма нищо общо с историята като наука. Но е достатъчно грантово напомпан и оттам – нахален, че да идва и да издава заповеди на университетските преподаватели от Софийския университет с указания как да интерпретират историческите факти за социалистическия период.

Доц. Румяна Маринова

Дълги години това лице Христов изследваше досиетата на ДС. Явно вследствие дългото си вторачване в тази тема, господина е получил някаква фиксация.

Другата „силно възмутена боркиня“ за историческата „истина“ за периода на социализма е г-жа Евелина Келбечева. Елементарна справка в информационната служба НАЦИД показва, че въпросното лице не е хабилитирано. Не знам защо в медиите, а и тя самата, я титулуват „професор“. Келбечева не само че не е професор, тя не е и доцент, а най- обикновен доктор по археология. Това всеки може да го види в регистъра на НАЦИД. Келбечева може да не е нито професор, нито доцент по история, но пък работи в американско НПО на хонорар. И никой не смее да попита въпросната госпожа в каква компетенция се изявява – и тя, и Христо Христов, в какво качество тези лица се осмеляват да атакуват пет екипа от университетски преподаватели – професори и академици от държавни университети. Ние не сме в частни структури, във фондацийки, и не получаваме грантове от САЩ за незнайно какви заслуги. Ние си изпълняваме дълга пред обществото и пред научната съвест. И ще продължим да пишем професионално и съвестно!

– А как ще коментирате факта, че въпреки, че не са специалисти по история, именно под техен натиск (на Христо Христов и Евелина Келбечева) министърът спря учебниците и ви прати едни 12 искания на същите, с предписание да ги добавите в учебниците, т.е. превърна исканията на Келбечева и Христов в държавен акт!

– Това е абсолютно скандално. Първо, то се прави след завършени процедури, минали всички етапи на оценяване и одобряване от независими експерти, комисии и учители. Второ, министърът го прави под натиска на тези хора и казва, че някои историци били възразили. Попитах го кои са тези професионални историци, които са възразили?! А той замълча. Защото такива няма. И аз питам как може само на база приказките на тия двама исторически лъици, министъра да променя държавни решения? Проблемът всъщност е в поведението на министъра, иначе всеки е свободен да изразява каквото си иска мнение и да обикаля като цветарка по медиите да го разпространява. Безумието е, че министърът на образованието, вместо да се довери на пет авторски колектива от хабилитирани университетски преподаватели и на независимите оценители, той решава, че мнението на някакви абсурдни случайници като Христов и Келбечева му е достатъчно, за да спре една завършена процедура. Ако това не е скандално, аз не знам кое тогава.

ЛъжеПрофесорката Евелина Келбечева работи за американско НПО

 Проблемът всъщност не тръгва ли от самата учебна програма, по която са ви задали да напишете учебниците? В нея не се споменава изобщо, че допреди Девети септември 1944 г. в България е имало фашизъм. Говори се за някакво радикализиране на БКП и някакъв си невинен буржоазен преврат. И нито думичка за Белия терор, за антифашисткото въстание през 23-та година и кървавото му потушаване. Говори се за едни спасени евреи, но не става ясно от какво са били спасени. А престъпленията, според тази учебна програма, започват от социализма. За лагерите във фашистка България нито думичка. В учебника е отразено, че се появяват чак при социализма! Това не е ли скандално представяне на историята?

– Разбира се, че е скандално. Както е скандална и претенцията защо сме написали, че от 1962 г. при Живков нататък нямало лагери. Ами написали сме, защото е така, независимо дали на някого му се харесва, или не. Разбирате ли колко е дълбок скандалът?

– Мисля, че скандалът надхвърля учебниците. Опитват се да насадят в обществото извратено положително отношение към фашистка и авторитарна България от периода до 1944 г. Да не говорим за тоталното очерняне на Русия. Младите не трябва да знаят, че до Девети септември е имало зверства, А анти-фашистката съпротива на БКП и БЗНС напълно липсва, макар че именно тя е причината и основен аргумент територията на България да не бъде разкъсана на парчета като победена държава след Втората световна война, както се случи с друга една съюзничка на Хитлер, Унгария например.

– Същите тези лица- Келбечева и Христов, не зная в какво качество, но стояха на масата в министерството, когато ние обсъждахме програмата за 10-ти клас миналата година. И силно подразниха колегите, избухна голям скандал, защото тия двамата в тяхното непрофесионално качество се осмеляваха да дават указания. Г-жа Келбечева даваше наставления какво да се включи и изключи от всеки един урок – буквално от палеолита до периода на социализма. И нейното самотно мнение бе взето предвид от зам.-министър Николов, който също бе на мнение, че тъкмо в тези радикални крайности трябва да бъде представен социализма.

– Това означава, че тези хора – Келбечева и Христов специално са докарани в министерството.

– Да, те са докарани там. В какво качество каниш човек, който не е хабилитирано лице и не е специалист? Добре, за археологията Келбечева може като доктор да се изкаже нещо. Но е абсурдно, когато тези хора определят какво да има в програмите по история. Всички академици и професори по история оспориха мнението им, но въпреки това МО прие вижданията на Христов и Келбечева. Защо никой не се довери на историците, които работят в държавните университети, в БАН, минали са през всички стъпала на хабилитиране. Ние не обслужваме чужди интереси. Защо се намесват хора, които работят в НПО-фондации, финансирани от, и защитаващи американския интерес?

В качеството си на какъв журналистът Христо Христов от американско НПО дава нареждания на български професори и академици по история как да пишат учебниците си по история?!

– От декларациите на политически партии като СДС и ДБ, които също се намесиха, оставам с усещането, че болката им идва от желанието училището така да обработва учениците, че да не вярват на онова, което чуват вкъщи от семействата си за годините до и след 1944 г.

– Да. Лозунгът на десните соросоиди, които са на издръжката на американското посолство е: „Има само една истина – и ние ще ви я кажем“. Такъв е подходът. Не може с тези черно-бели категории. Геополитическият ни господар САЩ в момента налага и повтаря точно това, което на думи отрича – Американският естабилишмънт налага в България сталинистки методи на цензура и не се свени да изрича лъжи. И за целта използват както мрежата си от граждански фондации, така и чрез директни заповеди до съответните министри или министър-председателя. Министърът на образованието да ви даде две страници с „препоръки“ конкретно по историческото съдържание и интерпретацията му! Такава груба политическа намеса в историческата наука никога не е имало, уверявам ви!

Защо никой не говори за един основен проблем – че в момента цялата история на България е вместена и се изучава в рамките само на една година, а уроците са някакви кратки извадки. Явно за повече не са намерили време и място.

  • Всичко на всичко едни 3500 знака…

Защо никой не говори, че историята като задължителен предмет свършва в Х клас и не се учи повече?

– Да, и въобще не се изучава както трябва. Като ви направят една такава програма, като ви наблъскат учебниците с ненужна фактология и то само в една посока, знаете ли какъв е резултатът? Преподавателите в училище не преподават целия материал и даже до Втората световна война не стигат. Защото първо не им стига времето и второ – учителите си казват: „Абе, тука тия се карат и всеки ден ми свеждат нови заповеди… Така че, я да не го преподавам това нещо, ами да си гледам Крума и Омуртага, че да си ми е чиста работата“. Днешните ученици няма как да научат от учебниците какво се е случвало в България по време на Втората световна война, камо ли какво се е случило след нея. Това е резултатът. Пък ние ще угаждаме на Христо Христов и американските му плащачи и ще пишем за Държавна сигурност. Щото всичката мара втасала…! Сега се сещам за още един пример. Нещата са безумни. От НПО-тата предложиха в учебника по История да сме включели и текст за художника-глобалист Христо Явашев. Извинете, Христо Явашев може в изкуството си да е артист, опакова неща – моите уважения, но този човек публично се е отрекъл от България, не е казал нито една добра дума за родината си, не желае да говори български език и да има каквото и да е общо с България. При толкова прекрасни творци, които имаме, защо трябва точно него да включим?! Ето такива неща са абсурдни.

Атаката всъщност не е по съдържанието, него си го има в учебниците най-коректно. НПО-тата прехвърлиха атаката само върху интерпретацията. Тези хора, които очевидно имат неограничена власт в Министерство на образованието и могат да заповядват на министъра му, правят едни много подли и злостни опити за манипулации срещу някои от колегите – автори на учебници, като минават на лична основа и раздават политически оценки на тези колеги, които са абсолютно доказали се професионални историци и текстовете им са абсолютно балансирани. Идеята е да се атакуват и лично някои имена-авторитети – с приказки от типа: „абе, те тия са комунисти, затова така пишат“. И без никой да е прочел какво те пишат, им се лепи този етикет, защото много лесно се прокарва така на площадно ниво. Което е много скандално и аз абсолютно се възмущавам от тези атаки. Това си е чиста политическа акция. Срещу мен ги няма, защото съм родена през 1977 г. Иначе, между нас, професионалните историци няма драма относно оценката на периода на социализма. Периодът е представен максимално обективно, балансирано и професионално. Но явно американското посолство това не го устройва.

– А ако сега се пренапишат тези уроци в учебниците, те не трябва ли да минат през нова оценка от рецензенти, от комисиите, от учителите? И кога ще стане това? Защото има опасност сега, при новите им редакции, да се включат случайни твърдения… и те така да бъдат публикувани, защото никой няма да ги оцени и провери.

– Нямам представа как министърът ги вижда тези неща. Но аз не виждам и кой ще си пренапише учебника. Ако ставаше въпрос да се добавят едно-две изречения, за да се „уплътни фактологията“, нямаше да е проблем. Но ако се върви наистина по тези спуснати от министъра сега директиви – да се „оплюе“ това и онова и „да се спестят някои факти“, щото на американците не им били удобни… мисля, че няма професионален историк, който да се съгласи на такава мръсна сделка.

Как ще дойде някой да ти каже ти какво да напишеш като професионалист. Това е пълно безобразие, какъв професионалист си, ако политическо лице ти казва какви факти да напишеш, как да ги интерпретираш… Тогава какви сме ние и за какво ни викат? Предлагам им най-добре да си назначат за „професори“ и „доценти“ по история едни такива соросоидни лаици от НПО-тата, направо да им диктуват уроците и да си напишат учебниците по история по свой вкус. Скандално е и е тъжно, разбира се. Но да се надяваме, че ще има разум. Аз виждам по моите студенти – те искат баланс, искат нормално да се представя историята. Навремето моята дисертация беше за образованието и там са публикувах данни на ЮНЕСКО – не наши, за високото равнище на българското образование при социализма. Там пределно ясно е казано, че България е на едно от първите места по равнище на образованието в света. Но след 89-та година представители на САЩ започнаха да натискат историческата ни наука, а в последно време този натиск стана извънредно брутален. Натискат ни да представяме социалистическия период едностранчиво, единствено и само като престъпен. А също и да укриваме факти. Извинявайте, кой историк ще си сложи официално името под подобна квалификация „престъпен“, съотнесена към цял един исторически период от 45 години! Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

27 коментара

  1. Националното предателство съществува, защото го търпим. Лятото е горещо за протести, зимата е студено, а пролет и есен вали. Родили сме се на една земя, която не ни дава да протестираме. От опит знам, че цъкането с език и гневното благославяне на глас, не променят съдържанието на монитора или ТВ-то. Ако го променяха, първо лицето Борисов нямаше да може да седне, след това оня смутеният съглашайковец, когото наричат министър и така по веригата. Американците не ги псувам, пожелавам им китайци да им пишат историята, а децата им на китайски да я учат! Може много да се каже, но едно е най-важното, когато чистиш, да започнеш от най-мръсното място. Двете неща продайдушици трябва от първо лице да разберат, защо аджаба е имало лагери и какво значи натрупана омраза.

  2. Вероятно и Министърът е на американска хранилка щом изпълнява наредбите на двамата цитирани в статията.Омръзна ни да се чувстваме колония на САЩ.Хората на СДС и ДБ са национални предатели,които са виновни за днешното състояние на народа.Учебниците трябва да се пишат от доказани историци не подвластни на американските НПО.В заключение ще кажа,че този Министър на МОН не е научен специалист,не е преподавател,доцент или професор и няма допирна точка с образованието и като такъв не бива да е Министър и час по-скоро трябва да си ходи.Всички трябва да настояваме за това,а пишещите учебници не трябва да се огъват1

  3. ТОЗИ ПРЕДАТЕЛ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ УБИТ СЪС КАМЪНИ А КАЛБЕЧЕВА И ХРИСТОВ ДА БЪДАТ СЪС РАЗЧЕКНАТИ УСТИ ДО УШИТЕ ЛЪЖЕИСТОРИЯТА ДА Я ИЗГОРИМ ПО ПЛОЩАДИТЕ И РАЗХВЪРЛИМ ПО ОБЩЕСТВЕНИТЕ ТОАЛЕТНИ

  4. вземете да си скъсате червените дипломи след това се гръмнете но преди това се удавете за по сигурно как не ви омръзна тридесет години да тровите хората преди това четирдесет и пет ги убивахте не ви е срам и онзи червения пиян професор с лулата то не са един и двама не знам с какво сте облъчени но ще ви държи поне двеста години дано успеем да ви преживеем природата в крайна сметка отвява плевелите а вие сте точно такива колкото да не ви харесва

    • Не знам колко си стар, но не ги разбираш нещата. Тези които преди 30 години бяха убивани бяха тези които искаха едни да живеят в разкош, а другите да умират от глад както е сега. А сега тези които живеят в разкош и унищожават страната не са комунисти, а предатели на комунизма. Те всъщност подариха „свободата и демокрацията“ на вас тъпата тълпа.

    • Не са много дипломите, които могат да бъдат наречени “червени”. А и те не са направили кой знае какво в историята и още по-малко в историческата наука. Чест и прави на българската историческа наука, че не теябваше да чака 10.12.89, за да “открие” купища събития. Тя не твърдеше, че в България има фашизъм, не отричаше постиженият@ н@ демократичното общество и н3 пропусна събитията, свързани с българската болка Македония. И ако трябва да сложим на кантара добро и лошо, не съм сигурна кое ще натежи! Некомпетентни изявления в оценките нямат място. Просто некомпетентността, пък и била тя “коректна” към някакви политически полюси, няма право ма изяеления и оценки.

  5. ПО ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СТРЕЛЯ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДРУГО СПАСЕНИЕ НЯМА

  6. Тая Келбечева само като я погледна и ми се обръщат червата от вида и! 100% джендър! Индианеца с очилата ми е странна птица! Няма да се изненадам ако и двамата соросоиди са били на прайда но по собствени убеждения!

  7. НЕ ИСКАМЕ ЛЪЖЕИСТОРИЯ ОТ ТРАВЕСТИТИ И ГЕЙОВЕ НЕ ИЗВРАЩАВАЙТЕ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ТОЗИ ГЕЙ МИНИСТЪР ДА СЕ МАХА ЗАЕДНО СЪС БОИКО БЪЛГАРОУБИЕЦА НАТО И ЕС ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА ИСХВЪРЛИМ УБИЙЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СРЕТЕН ЙОСИЧ ИДВАЙ

  8. НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ БЪЛГАРОУБИЕЦ МАФИОТ БОРИСОВ И МАФИОТСКАТА МУ ШАЙКА ГЕРБ ВЪН ОТ ЖИВОТА НА НАРОДА ИМАТЕ ВСИЧКАТА НИ НАРОДНА ОМРАЗА ВИЕ УБИХТЕ БЪЛГАРИЯ И ПОСЕГНАХТЕ НА НАЙ СВЯТОТО НИ ДЕЦАТА ИСТОРИЯТА И БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ДА ВИ НАКАЖЕ ГОСПОД СЪС НАЙ ЖЕСТОКОТО ВЪЗМЕЗДИЕ

  9. ПИСНА НИ ВАШАТА МАМА ЗАГУБЕНА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ МАФИЯ ГЕРБ МАХАЙТЕ СЕ ОТ ЖИВОТА НИ ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ДА СТРЕЛЯМЕ

  10. БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ ДА ПОМОЛИМ БРАТСКА РУСИЯ ЗА СПАСЕНИЕ

  11. Вие хабилитираните знаете ли въобще какво е фашизъм, вие хабилитираните написахте ли, че комунистите и в частност партизаните са работили в полза на една чужда държава против Царство България? Написахте ли нещо за национализацията и истината за лагерите на смъртта? Защо не напишете в главата на този сайт, че сте кървавочервен сайт за да знаят читателите какво четат?

    • А ти що се пишеш „Атанас Атанасов“, а не „жалък платен соросоиден трол“, каквато е истинската ти функция?!?

  12. До Стар. Не знам колко си Стар, но си глупав, злоблив и не добре образован старец.
    Децата са Цвета на нацията, бъдещето, което ще сътвори просперитета на страната, ако му дадем възможност.
    За да се случи това, трябва да почнем от историята. Тези които я преиначават, трябва да бъдат Линчувани и ако не можем да ги унищожим морално и психически, трябва да ги дамгосаме физически.
    Не ме гони носталгия, но преди време гледах статистика в цифри за резултатите и постиженията в икономиката на БГ за времето от 1949г. до 1979г. – 30г. период и за времето от 1989г. до 2019г. – 30г. Данните бяха от Евростат. Потресаваща разлика, в някои случаи в повече от 10 пъти, в полза на периода 49-79г. Ще кажете – Да така е, защото 49г. сме почнали от нищото. Да, ама не, сравнението беще в стойности (лв. приравнени, към сегашните)и обем на производство (количества). Унизително и пагубно за нацията е сегашното състояние на икономиката и размера на Брутния продукт в лв., а като приспаднем 10-те млрд., които „никой не знае“ къде отиват – картината е страаашна. Жалко но факт, съсипахме икономиката, прокудихме децата си, остава ни да си идем от този свят с мъката, че погубихме държавата си, която в момента е на последно място по всички показатели в ЕС. Сбогом!

  13. Атанасов, ти ако пикаеш още на шумка, има хораживяли прец царството, Соца и сегашния Кап. В трите етапа има добро и лошо, има върхушка, която предателствува. Но каго настоящата и Царската върхушки, такъв върх на наглоста и мазнене пред чужденците няма. Единствен Царя е бил Българин, а приближените до него, докараха страната до война, не символична , а реално, с много жертви от бомбардировките. Настоящаа върхушка, към която се подвизавате и Вие, успя да обезлюди България от Българи. Над 2 милиона избягаха. И имате наглоста да претензирате за национализъм. Вземете една гума от някой ученик и се самоизтрийте.

  14. Разбира се, че материалът отразява истината, но ме подразни в заглавието думата „сталинистка“. Независимо с какво свързват името на генералисимуса, неоспорим факт е, че той остави след себе си една велика, могъща държава СССР! Без неговите „престъпления“ революцията нямаше да успее, а в България 45 години спокоен живот нямаше да има. Късметлии са сегашните управляващи, че подобен „сатрап“ не се е появил, та да ги очисти от лицето на земята и да подаде глътка въздух на осиротелия ни народ. Така, че мислете, преди да се опитвате да плюете по Джугашвили, защото в Русия хората издигат стени от цветя пред монументите му и го обожават!

  15. Скандално.нет, с най-добри чувства ви моля да се съобразявате, когато употребявате името на Сталин. Можехте да употребите „нечувана цензура“, ако щете и „зверска цензура“, но не набърквайте сталинизма в сегашното престъпно време. Сталин се е борил точно срещу такива изроди като сегашните и е успял!

  16. ИЗКЛУЧИТЕЛНО АРОГАНТНИ АГРЕСИВНО НАХЪСАНИ ТИПОВЕ’ПРОФЕСОРКАТА’И ЖУРНАЛЯГАТА.НЕГРАМОТНИ ,БЪЛВАЩИ ЗАУЧЕНИ КЛИШЕТА,НАПИСАНИ ОТ ЗАДОКЕАНСКИЯ ЧОРБАДЖИЯ,А ТЕ КАТО ПРЕГЛАДНЕЛИ ПОМИЯРИ ПОДСКАЧАТ УГОДНИЧЕСКИ ЗА ДА ИМ ХВЪРЛЯТ ПО-ГОЛЯМ КОКАЛ.А ПРОСТИЯ ‘МАТРИАЛ’,ОТ 30 ГОДИНИ ЗНАЕ,КОИ ПИШЕ ИСТОРИЯТА И ЧЕРТАЕ ‘СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ’НА ОЦЕЛЯВАЩИТЕ ИНДИВИДИ В ЕКСПЕРИМЕНТА“РАН ЪТ ДЕМОКРАЦИЯ’2

  17. В учебниците най-напред трябва да се обясни как комунизма и така наречената велика октомврийска революция е организирна от Троцки и Ленин пратени в Царска Русия от САЩ, как комунизма е внесен в Русия от САЩ!Как партизаните са биле на страната на чуждата държава Съветска Русия – СССР и са се били за нея срещу своята Родина и че това си е предателство от където и да го погледнеш!Колко години е лежал по затворите на страната инж. Илия Стоянов Минев осъден само за идейни убеждения и защита правата на човека той е най-дългогодишния полит затворник в света! Как СССР бомбандира Варна, Балчик и Добрич от корабите си в Черно море! Как САЩ и Англия са бомбандирали пък София и са я превърнали в развалина и чак тогава да говорите за обективност!Нищо, че не всичко по-горе се е случило непременно след 1944г това са важни исторически факти! Аз не съм историк и точно за това не съм и обременен с така наречената историческа наука!!!

  18. Драга редакция!
    Поздравления!
    Но моля,премахнете „завесата“ така, че да може да се копират текстове ви и да бъдат още по-широко популяризирани. Защото утре някой може за забрани и заличи от нета skandalno.net и написаното да го няма.
    Поздрави,

  19. Да не забравяме и Турското робство,а и играта на ДПС върхушката за промяна на Исторически истини и събития,уж в името на толерантност,разбирателство и демокрация,дори и в сегашната политическа и междусъседска обстановка!

  20. Престанете ! Преди двадесет години в учебника по история на дъщеря ми пишеше кога е измислена виаграта. Не се шегувам. Вие си нямате на идея какви глупости пишат в учебниците. Учителите се чудят как да преподават. Не измействате фокуса на проблемите на България. И сме на този „хал“ ,защото сме най-големите атеисти в света. Затова сме най-крадливото племе. Кой ни направи такива, кой не ни допускаше до църквата. Скоро в един български филм възкликнаха , не свършиха ли тези от ДС. Парите са в тях, децата и внуците им. Бившите комунисти са настоящи капиталисти. Само борчетата се опитаха да преразпределят „голямата хапка“ , но ги избиха. То бива наивинитет , но толкова години стига.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *