Джордж У. Буш – eдин криминален президент. Двайсет години от американската инвазия в Ирак

 The American Conservative

Преди двайсет години коалиция, водена от Съединените щати, нападна Ирак с твърдението, че ще унищожи оръжията за масово унищожение на Саддам Хюсеин, ще спре подкрепата му за Ал-Кайда и ще освободи иракския народ. Войната се оказа епохален провал, както това издание предупреждаваше, подобно на пророчицата Касандра. Естествено, главният военнотворец Джордж У. Буш сега се наслаждава на медийното сияние на „отговорен“ мъдър мъж, докато противника на войната тогава Доналд Тръмп, днес го грози наказателно дело.

Нека бързо си припомним последствията от войната на Буш. Няколко хиляди американски военнослужещи бяха убити, а иракските жертви (най-вече цивилни) наброяват около милион. Войната струваше на американските данъкоплатци 3 трилиона долара или около 9 000 долара на всеки жител на САЩ. В крайна сметка в Ирак не бяха намерени никакви оръжия за масово унищожение. (Години по-късно Белият дом най-чистосърдечно си призна, че е лъгал за тяхното съществуване) А връзката Саддам-Ал-Кайда, „дълбока, дългогодишна и всеобхватна“ според тогавашните твърдения на Дик Чейни и жена му Лин, която пише в Weekly Standard, се оказа фалшива новина.

Без всякакво планиране на непосредствените последици, администрацията на Буш създаде условия за оргия от грабежи, която опустоши безценното археологическо месопотамско наследство на Ирак, наред с много други неща. 15 000 артефакта са били откраднати от САЩ от Националния музей по време на 36-часовия грабеж през април 2003 година. Повече от половината така и не бяха възстановени. „Възможно ли е да е имало толкова много вази в цялата страна?“, шегуваше се тогавашният секретар по отбраната Доналд Ръмсфелд.

Същият провал в управлението и контрола от страна на американската администрация доведе до подробно документиран садизъм, извършван в контролирания от Съединените щати затвор Абу Гариб, извън Ирак. Там, както обобщи The New York Times в редакторска статия повече от десет години след събитията, „задържани под американски контрол са били изнасилвани, бити, изтезавани с електрошок, събличани, измъчвани с глад и безсъние, обесвани на китките им, заплашвани със смърт.“ В много от случаите, брилянтно предадени от Джейн Майер, затворниците са били убивани.

Друга огромна грешка беше допусната с „дебаасификацията“ – системните усилия на администрацията на Буш да отстрани от държавна служба всички бивши членове на управляващата партия на Саддам, БААС. Предвидимият резултат – Иракската държава остана без управленски капацитет на съдбоносно кръстовище. И още по-опасно: безсилието и нарастващото недоволство на стотици хиляди основно иракски сунити, които впоследствие създадоха основата на Ислямска държава.

По последни анализи – появата и издигането на Ислямска държава в Ирак и Сирия трябва да бъде положено като трофей в краката на администрацията на Буш. Неговите хора разтърсиха район, който бездруго беше вече разкъсван от чувствителни религиозни и етнически разломи и оставиха след себе си неуправляеми и неконтролируеми пространства. Сред последствията беше и почти тоталният геноцид над язидския народ, да не споменаваме унищожаването на християнската общност в Ирак – една от най-старите в света, чиято популация от 1, 5 милиона преди войната беше свита до 250 000 души. Създадената нестабилност в Ирак, както и в Сирия – също набелязана за смяна на режима – изпратиха един милион мигранти в Европа, подготвяйки почвата за десетилетие на политическо преобръщане на Стария континент.

Ранените американски военни не бяха по-добре в ръцете на администрацията на Буш. Във Военно-медицинския център Уолтър Рийд, както разкри проучване на Washington Post, ветераните са се справяли не само с дългото чакане за медицинска помощ, но и с хлебарки, гризачи и болестотворна плесен. Цялата система изглежда е замислена, според разкритията на Post, да откаже медицинско обслужване на тези, които най-много се нуждаят от него – хора, които, поради липсващи досиета не успяват да докажат, че са служили в Ирак (и Афганистан).

По-обширните стратегически последици са твърде добре познати. Нарушавайки регионалния баланс, Вашингтон укрепи позицията на Иран. Днес шиитският Техеран се явява основен съюзник на предимно шиитски Ирак. Това може би не е чак толкова ужасно, ако вярвате в сферите на цивилизационното влияние. Но според логиката на американските ястреби резултатите са катастрофални. Иран, все пак, не се очакваше да бъде един от победителите във „Американската война срещу Тероризма“. Но точно така се получи. Побеждавайки Саддам, САЩ всъщност отнеха властта в Ирак от сунитите, давайки я на шиитите.

Президентът, който предизвика всички тези събития, днес е почитана медийна фигура. Той рисува и публикува книга за артистичните си занимания, радващи се на широко одобрение. Той говори глупости за „бруталната инвазия на Путин в Ирак“ (имайки предвид Украйна), кикоти се на фройдистката си грешка заедно с нас, и след това продължава да говори разфокусирано някакви пълни безсмислици. Междувременно наследникът му на поста Доналд Тръмп се оказа, че е бил първият американски президент от 100 години насам, който не е започвал война.

Само че в момента тъкмо Тръмп, а не Буш, е изправен пред наказателно производство в Манхатън, по едно от десетките разследвания срещу поведението му, започнати от същия елит, който сега възхвалява бушовете и чейнитата. Ще бъде ли подведен Тръмп под отговорност за това, че е купил мълчанието на изнудваща го „с пикантни разкрития“ порно звезда? Не знам и не ме интересува. Защото в каквито и престъпления да е обвинен, те са джуджета в сравнение със „законните“ престъпления на Джордж У. Буш.

Автор: Сохраб Ахмари

Източник: The American Conservative

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Тогава Русия мълчеше и вярваше на елементарните лъжи на запада, сега когато запада им влезе в двора се „разприпкаха“, видите ли!?!За всичко е виновна Русия и само Русия, тя предаде всичко и всички и може би затова така са озлобени към нея сега, постсоциалистическите държави!!! Та така!?!

  2. Има две неразкрити тайни в историята на САЩ:
    1. Кой е убил президента Кенеди?
    2. Стъпваи ли са амерканците на Луна?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *