Джефри Сакс: Украйна е на ръба на икономически, демографски и военен колапс. Време е Байдън да се обади на Путин

Украйна е на самия ръб на предстоящ икономически, демографски и военен колапс – сурова реалност, която изисква незабавно внимание и стратегическо пренасочване на политиката на САЩ. Това казва известният американски икономист Джефри Сакс в статия за гръцкия вестник „Катимерини“ под заглавие „Фиаското на неоконсерваторите в Украйна“.

За да се промени този злощастен за Украйна ход на събитията, Сакс настоява за основна преоценка на подхода на властите в Киев, които трябва да наблегнат на дипломацията и международното сътрудничество вместо на конфронтацията с Русия, казва Сакс и продължава:

„За целта САЩ трябва да променят позицията си, като засилят дипломатическите усилия, увеличат икономическата подкрепа и насърчат климата на сътрудничество, като по този начин подадат ръка на Украйна, за да й помогнат да се ориентира в тези бурни води. Само с такива средства и инструменти САЩ могат сега да защитят бъдещето на Украйна.“

Известният американски икономист подчерта огромния провал на провежданата от американските неоконсерватори в продължение на три десетилетия политика в Украйна. Политика, чиято крайна цел за самите САЩ беше да обкръжат Русия.

Той категорично изтъкна необходимостта Съединените щати незабавно да започнат преговори с Русия, за да предотвратят предстоящото разпадане на Украйна. Икономистът предлага стратегическо решение, като се застъпи за незабавни преговори с Русия, придружени от твърд ангажимент от страна на САЩ за въздържане от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток.

„Навлязохме в последния етап от катастрофата на САЩ в Украйна. Плановете на САЩ да обкръжи Русия и да я изтласка от Черноморския регион, приемайки в редиците на НАТО Украйна и Грузия, се провалиха. Грузия вместо да се отдалечи от Русия, се сближи още повече с нея, а Украйна беше унищожена на бойното поле, като претърпя трагични и ужасни загуби. Русия печели войната на изтощение – нещо, което се очакваше от самото начало.“

„Подкрепата от страна на Европа намалява. Варшава вече не разговаря с Киев. Унгария отказва каквато и да е помощ от самото начало. В Словакия е избрано антинеоконсервативно правителство, което възприе подхода на Унгария.“

„Съществува вероятност Русия да премине към мащабна офанзива. Украйна е изправена пред икономически, демографски и военен колапс. Какво трябва да направи правителството на САЩ, за да се справи с това потенциално бедствие? Трябва незабавно да променим политическия си курс.“

Президентът Джо Байдън трябва да информира президента Владимир Путин, че САЩ ще спрат разширяването на НАТО на изток, ако руският лидер се съгласи на ново споразумение за сигурност. Байдън незабавно трябва да договори споразумение за сигурност, подобно, макар и не във всички детайли, на предложенията на президента Путин от 17 декември 2021 г.

Русия и Украйна трябва да се споразумеят за нови граници, като Крим и етнически руските райони в Източна и Южна Украйна станат част от Русия. Промените по границата ще бъдат придружени от руски гаранции за сигурността на Украйна.

Байдън постъпи глупаво, когато отказа да преговаря с Путин през декември 2021 г. Сега е моментът да го направи„, смята топ икономиста.

„САЩ, Русия и ЕС трябва да възстановят търговските, икономическите, културните и туристическите си отношения, защото в сегашната ситуация всички губят и то много„.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Байдън….. демек на турски се промена ударението БАЙДЪН.
    Този склеротик не го обвинявайте той е РУСОФОБ И ПУТИНИС затова води война против САЩ.

  2. От хохлите хамериканци нема да стане. Европци също. Единствения им избор е: отдолу или отгоре на тревата.

  3. Гледам и чета коментари.
    За “турското робство” надвиснало отново над България.
    Имам само един въпрос към капацитетите- историци и многознайковци:
    Кой е бил Сюлейман паша и етнически турчин ли е бил?!
    Спрете да бълвате глупости, от които нищо явно не разбирате, не сте си прочели историята, както се вижда и изводи не сте си направили.
    Просто и ясно- говорете истината!

  4. Американските чифути си мислят, че още могат да минат с алабали, обещания и глупости. Няма да мине, Путин ви каза- връщате се в границите от 1993 г. Или ви връща с бой- в Украина меко, щадейки руснаците, на запад ще е твърдо защото местните нямат стойност за Русия. Нато не може да дава обещания, а следва да се разпусне…

  5. Путин каза, че иска НАТО в границите от 1997г. Ако не стане доброволно, ще стане доброзорно. Щото след Украйна, аз не виждам вече кой би могъл да го спре… За съжаление България е междинна зона между Изтока и Запада и през няколко десетки години ще търпим тотална смяна на икономическия си строй.

  6. Светът е в динамика и то заради краварите- наследници на цялата измет от европа преселила се на един континент ,който унищожи! А през 20 век тези боклуци решиха ,че могат да живеят на гърба на целия свят и за малко да стане ,но сега си намериха майстора и им е взета мярката-събирайте се според чергата си!Прибирайте си и еврейската си паплач ,която живее повече от половин век на чужди земи с наглостта на собственици!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *