Джефри Сакс: крахът на долара е неизбежен

Американският икономист и професор в Колумбийския университет Джефри Сакс заяви пред РИА Новости, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република) съвсем скоро ще създадат жизнеспособна алтернатива на долара.

Сакс, който е един от най-младите професори по икономика в историята на Харвард, прогнозира скорошен крах на долара и това е една от причините да смята, че съвсем скоро страните от БРИКС ще пуснат в обръщение нова валута, която да го замени.

„Доларът скоро ще падне от пиедестала си на доминираща и господстваща световна резервна валута“, прогнозира той. Експертът добави, че според него този процес е в ход и крайният му резултат – дедоларизацията на света, е неизбежен. Твърденията си той аргументира с регистрираното прогресивно намаляване на дела на американския Брутен вътрешен продукт (БВП) и като цяло на американската търговия в световните обеми.

БРИКС в момента ускорява прехода на света към многовалутна система. Независимо от отгромния срив, който го очаква, в бъдеще доларът ще продължи да играе роля, но тя вече ще е много по-малка. Доларът ще е само една от многото други използвани валути на различни държави и ще е в пъти по-слаб от валутата на БРИКС“, прогнозира Сакс.

Наскоро Сакс разкри последиците от разширяването на БРИКС. Според него тези действия ще окажат силно влияние върху санкциите на Запада, като направо ще ги обезсмислят.

На 24 август лидерите на страните от БРИКС решиха да приемат в асоциацията Аржентина, Египет, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Преди долара да не изчезне само и България, докато си чакаме краха на сатаниската хартийка и се радваме на геноцида наречен – „демокрация“?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *