Лавров: Русия не е искала да Убива Долара, просто Вашингтон спря да гарантира ролята му на световна резервна валута

Дедоларизацията не е била цел на учредения от Русия Евразийски икономически съюз (ЕИС), но самите САЩ в един момент нарушиха принципите по които работи пазарната икономика и съответно техния долар като световна валута. Москва никога не е имала намерение да „убива долара“, просто Вашингтон престана да гарантира ролята на своята валута, която беше приемлива за всички. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща със студенти и преподаватели от Московски държавен институт по международни отношения (МГИМО).

По време на срещата външният министър говори и за това, че формирането на многополюсен световен ред е необратим процес и че все повече държави искат да се присъединят към БРИКС и ШОС. А изчисленията, че отношенията между Русия и Запада ще се върнат на предишното ниво на сътрудничество, са „построени върху пясък“.

ТАСС събра основните изявления на Лавров:

За многополярността в света

Специалната военна операция даде мощен тласък на движение, което вече назряваше в световната общност – движение към справедливост и многополюсност. „Страните от глобалния Юг вече не искат да живеят по правилата, които „златният западен милиард“ е измислил под ръководството на Съединените щати преди време и от десетилетия налага на всички.“

Днешният агресивен курс на Запада, който се опитва да забави хода на историята, ще доведе единствено до повече и по-кървави конфликти на много места в света. „Но Западът няма как да успее в това си начинание – то е обречено. Формирането на многополюсен световен ред ще отнеме 5 или 10 години“, но този процес е „обективен, неудържим“.

Всички изчисления, че отношенията между Русия и Запада ще се върнат на старото ниво, са „построени върху пясъчна основа“. „Линията на Запада, курсът, който той обяви: „да се нанесе стратегическо поражение на Русия“, няма да бъде отменен в обозримо бъдеще“.

Но дори „ако изведнъж по някакъв неразбираем промисъл отгоре“ Западът предложи на Русия „да нормализираме отношенията и контактите си“, Москва ще откаже, защото определено вече не си струва контакта с цивилизация в такъв вид и състояние.

За Украйна

По време на срещата на върха на БРИКС дискутирахме с колегите изявлението на Запада, че планира да подкрепя Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“. „Попитаха ме: колко дълго според вас, ще им се наложи на САЩ и ЕС да защитават Украйна, за да може тя да победи на бойното поле. Отговорих: не мога да гадая, но има примери в историята – вижте колко време им отне в Ирак, колко време им отне в Афганистан, за да постигнат целите си. Мисля, че отговорът е ясен.“

Саудитска Арабия заяви пред Русия, че срещата в Джеда по въпросите на Украйна е планирана единствено с цел да се предаде на Запада и Киев „посланието, че всякакви дискусии без участието на Руската федерация са напълно безсмислени“.

Относно сътрудничеството между Руската федерация и други държави

Русия е в подем във външната си политика в онези направления, в които има „насрещно движение“, и ще развива отношения с онези, които са „готови да го правят на основата на равнопоставеност и при търсене на справедлив баланс на интересите“. Именно по този начин, „на основата на консенсус, без водещи и водени, без учители и ученици„, работят ОДКБ, СНГ, ЕИС, БРИКС и ШОС.

„Западът в момента агресивно подкопава и руши институциите на глобалното управление“, затова все повече държави искат да се присъединят към БРИКС, ШОС, където да търсят начини за решаване на възникващите икономически и финансови проблеми, заобикаляйки всякакви западни структури. „Това не е бърз процес, но мисленето през тази призма става все по-популярно в световната общност“.

Поканата към ОАЕ да се присъединят към БРИКС ще има положително въздействие върху отношенията на страната с Русия и други държави. През 2022 г. ОАЕ са били водещият търговски партньор на Русия сред всички държави в арабския свят, тъй като и двете страни се ръководят от националните си интереси и не биха допуснали никакъв натиск.

За разплащанията в национални валути

Тенденцията за преминаване към алтернативни платежни системи и методи за сетълмент е необратима, тъй като това е най-доброто средство за държавите да се предпазят от произвола на фалиращите в момента САЩ. Така например взаимният търговски оборот на страните от Евразийския икономически съюз в национални и приятелски валути през миналата година е бил 76%, а през 2023 г. ще достигне 90%.

Изпълнението на проектите на ЕИС не трябва да зависи от механизмите за обслужване на международните икономически връзки, контролирани от САЩ и техните съюзници. А доларът, еврото и йената са ненадеждни валути. „Процесът на дедоларизация не ни беше цел когато създавахме Евразийския икономически съюз, но <…> САЩ се отказаха от принципите на формиране на пазарната икономика, които всъщност принципи бяха утвърждавани и насърчавани от тях самите в продължение на много десетилетия.“

Русия не се изправя срещу САЩ или Запада, за да убие долара. „Доларът потъва, защото Съединените щати се отказаха да поддържат ролята му на световна резервна валута, която беше приемлива за всички. Те сами го подкопаха с деградивните си действия и веч никой няма доверие в тази доминирана от тях валута. Това е проблемът. Най-важният фактор във финансовият свят е доверието, а САЩ го изгубиха.“

За сътрудничеството с Африка

Резултатите от срещата на върха Русия-Африка са много добри и сега те се прилагат на практика – подготвя се списък с конкретни указания от президента и няколко бизнес мисии в страните от континента от Москва и други региони, за да се определят перспективните области на сътрудничество.

Започна практическата работа по безплатните доставки на руски хранителни продукти в шест африкански държави. Планира се да бъдат доставени до 50 000 тона зърно за всяка държава. „Освен това ние плащаме и режийните разходи, и доставката на тази безвъзмездна партида“.

За Сирия

Русия, Турция и Сирия, както и Иран, продължават контактите си по проекта за изпълнение на пътната карта за нормализиране на отношенията между Дамаск и Анкара.

Русия предложи Сирия и Турция да се върнат към споразумението от Адана от 1998 г., в което се приема, че „съществува терористична заплаха и, за да отблъсне тази терористична заплаха, Турция ще има право, съгласувано с Дамаск, да изпрати свои антитерористични структури на определена дълбочина на сирийска територия“.

Във всички документи на тройката от Астана се говори за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Сирия и Турция през цялото време се е подписвала под тези документи.

Ситуацията се усложнява от „незаконните действия на Съединените щати в североизточна Сирия“. Именно Съединените щати подхранват сепаратизма на радикалните кюрдски организации, които са определяни от турците като заплаха за тяхната сигурност

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. САЩ Е НАЙ-ФАЛИРАЛАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА.
    СЛЕД НЕЯ СЕ НАРЕЖДАТ ФРАНЦИЯ,ИСПАНИЯ ,ГЕРМАНИЯ,ИТАЛИЯ,АНГЛИЯ.
    ВСИ ТЕЗИ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОЛОНИАЗАТОРИ-ДЕМЕК ГРАБИТЕЛИ ,УНИЩОЖИТЕЛИ ЮУБИЙЦИ.

    • Докато има двукраки маймуни и еничари като в България, които пълнят джобовете на британоварварите и жертват собственият си народ, все ще им се разминава.

  2. Украинци, бягайте и се спасявайте, но е по-добре да бягате в Русия или Белорусия, за да не ви мобилизират(могилизират) , нещо се мъти, не знам какво, но бягайте от Украйна и стойте извън Украйна, докато свърши войната, за да оцелеете!

  3. ЗАЩО САМО В БЪЛГАРИЯ ИМА АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ БАЗИ ЗА КОИТО БАЗИ АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ПЛАЩАТ НАЕМ ??? В ВСИЧКИ ДДРУГИ СТРАНИ КЪДЕТО ИМАТ БАЗИ АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕИ ПЛАЩАТ !!!!! , САМО В БЪЛГАРИЯ НЕ ПЛАЩАТ !!!! ЗАЩО ?? ДА НЕ БИ ДА СМЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТ ???

    • Откъде на къде господарят ще плаща наем на робите си, живеещи на негова територия?
      Ти имаш ли си представа, че членството ни в нато и ес струва на България над 5 000 000 българи и над 350 милиарда, та сега някакви си окупационни бази те дразнят?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *