Джефри Сакс: Истинската цел на САЩ с Войната в Украйна е да отреже достъпа на Русия до Черно и Балтийско море. Ако това се случи – Русия Умира!

Икономистът и професор от Колумбийския университет Джефри Сакс заяви в канала си в YouTube, че президентът на САЩ Джо Байдън, за разлика от предшественика си Барак Обама, е подценил тежко способностите на Русия да защитава интересите си, особено по въпроса за Украйна и НАТО.

Сакс изтъкна, че настояването на САЩ да присъедини Украйна към Северноатлантическия алианс е проява на краен инфантилизъм и глупост. От самото начало за всеки разумен човек беше пределно ясно, че Русия ще се противопостави на това присъединяване с всички средства, с които разполага.

Да, но не и демократите на власт във Вашингтон. Те приемаха всички предупреждения на Москва за блъф, вярвайки, че тя няма друга алтернатива, освен да се „подчини на волята на САЩ“.

„Байдън, за съжаление, не е много умен човек, а екипът му пък се състои от формени глупаци“, отбелязва още световноизвестният икономист. Според Сакс, Обама е бил по-умен от досегашния президент на САЩ и е осъзнал, че по-нататъшният натиск на САЩ върху Русия (има се предвид въвличането на Украйна в западната сфера на влияние) ще предизвика ответна реакция.

Професорът уточнява, че присъединяването на Украйна към алианса е „екзистенциална заплаха“ за Русия не само защото НАТО ще се приближи опасно близо до Москва, а и защото САЩ ще получат контрол над Черно море. Ако НАТО бе разположил военните си бази на черноморския и азовски бряг на Украйна, а също и в Крим и бе присъединил Грузия, то черноморският излаз на Русия буквално щеше да се озове в клещи и нито един нейн кораб нямаше повече да плава през Черно море към Турция, Африка и Южна Европа. Неслучайно при нахлуването си в Украйна през 22 г. Русия сложи ръка първо на южноукраинските крайморски области Херсон, Запорожие и Донецка, а през 2008 при войната с пронатовска Грузия доби контрол върху крайморската автономна република Абхазия.

Същото се опитват да направят САЩ в момента и с излаза на Русия към Балтийско море. Работи се по план за атака по Калининградския анклав, така че Балтика да се превърне в езеро на НАТО, до което Русия да няма достъп.

Ако бъде лишена от достъп до тези две морета, Русия ще загуби огромна част от външнотърговските си контакти, което ще нанесе погром на икономиката й за 100 години напред. Затварянето на достъпа й до незамръзващите Черно и Балтийско море ще е геополитическа катастрофа за Руската федерация.

Сакс добави, че още през 2014 г., когато Русия си прибра Крим по един безкомпромисен начин, Обама е осъзнал, че ако САЩ продължи да натиска и изостря ситуацията, Русия ще отвърне и ще се стигне до Трета световна война. Глупакът Байдън обаче, ставайки президент е решил да продължи натиска върху Русия, игнорирайки руските предупреждения, смятайки ги за блъф. Икономистът припомни, че през декември 2021 г., два месеца преди да нахлуе в Украйна, Русия е предложила на САЩ споразумение за сигурност, но администрацията на Байдън е отказала да преговаря по него.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Колко пъти съм писал и в този форум.Целта на Щатите и Англия още с преврата в Киев беше да налапат Крим, да си построят там няколко военни бази, както го правят навсякъде по света и да инсталират там дългобойните си оръжия за да държат Москва и Сент Петербург на МУШКА. И понеже това не стана през 2014 г, мръснишката политика продължи до 2022 г, когато на Русия и Путин им преля чашата на търпението. Затова изказването на Радев вбеси всички наши долни мекерета с това чий е Крим. И тази подла и гнусна политика сега продължава, под наглия диктат на новия посол, чиято задача е да ни приключи като Украйна, преди да се е разпаднала напълно хегемонията..

  2. И да довърша. Който държи Крим, държи не само Москва на мушката, държи и достъпа до Черно море. Това, че „БРАТЯТА ХАМЕРИКАНЦИ“ го пропуснаха досега ще определи и края на тяхната хегемония. И никой , абсолютно никой от нашите МАЛОУМНИЦИ не си постави никога въпроса каква работа имат Каубоите в Черно море. За сметка на това Бойчето, майстора на струйника, говореше за платноходки в Черно море. Сега ни вкарват в ролята на пазачи на украинския износ и директни цели пред военната мощ на Русия. Такова гнусно падение нямаше и при цар Борис.

  3. Крим завечно е отдаден на Екатерина Велика, а предаването на УССР от агент Хрушчов не е ратифицирано от парламента. Крим е най уязвимата територия Русия и невъзможно защитен само от суша без контрол над Черно море. Изход има, външнокомисионният председател в Народното събрание, генерал платноходков отдавна го предлага, туристи, яхти и круизи, без чуждо военно присъствие

  4. Един великолепен исторически анализ „La partie d’échecs en 3D de Vladimir Poutine“ Една партия на шах в 3Д на Путин.

  5. Под Кримски мост на път за Азовското море, Русия разрешава само възнак да се преминава от интертационала т.н. украйна войска, като риби с коремите нагоре. И от болка стенат, моста им виновен, и го стрелят и го плюят и всуе. Скоро щял да мине и Кирил Буданов в бягство към Русия, каганата не прощава

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *