Гладна стачка! Възрастен руснак вече 20 дни Гладува в бежанския лагер в Бусманци! България дискриминира руските граждани!

Виктор Гайворонский иска статут на бежанец у нас след като стана жертва на имотната ни мафия. Държавата ни обаче му отказва, въпреки че с готовност дарява с такъв статут всеки брадат и чалмосан джихадист, веднага щом стъпи на родна земя.

Преди пет години двойка възрастни руснаци, влюбени в България, решили да прекарат остатъка от живота си у нас. Купуват си имот в Бяла, Русенско, с надеждата, че след като са собственици на жилище в страната ни, ще получат и право за продължително пребиваване в България, каквато по принцип е практиката. С руските пенсионери обаче се случват потресаващи неща и днес Виктор Гайворонский и житейската му спътница Людмила Шибакина са в бежанския лагер в Бусманци и очакват да ги екстрадират в Русия. А в знак на протест Гайворонский вече 20-и ден отказва да се храни.

Адвокатката на руското семейство Яничка Методиева се опитва да стигне до президента Румен Радев, с молба за повторно разглеждане на случая им, защото всички останали юридически пътища са отрязани от българската държава. Съгласно Решение на Върховния административен съд в България от 4 юни т.г. Гайворонский и съпругата му Людмила не отговарят на условията за бежански и хуманитарен статут и трябва да бъдат екстрадирани в родината си.  Въпреки, че така ще изгубят имота си в България.

Пред репортера на Skandalno.net Людмила и Виктор разказаха драматичната си история. Те имат своя версия за неволите си и правят заключението, че към руснаците в България има силно враждебно отношение от страна на институциите. 72-годишната Людмила разказва, че за да я транспортират до бежанския лагер, българските власти я отвели от дома й в белезници.

Ето каква е предисторията на двойката: Людмила Шибакина и Виктор Гайворонский пристигат в България през 2013 г., с намерението да закупят недвижим имот. И се обръщат за помощ към двама русенски адвокати.

Но пропускат да направят едно нещо – най-важното – да видят с очите си къщата, която купуват. Желанието им било къщата да е близо до р. Дунав, защото двамата са любители на риболова. И чак на сделката научили с изумление, че капарираната от тях вече къща е на цели 40 км от реката – в… гр. Бяла.

Людмила и Виктор пред къщата си в Бяла, русенско, дни преди да бъдат арестувани с белезници и тикнати в лагера в Бусманци!

Така или иначе, руската двойка се сдобива с имот на ул. „Баба Тонка“№17 в Бяла, като за целта Гайворонский бил посъветван от адвокатите да регистрира фирма в България, за да закупи заедно с къщата, и земята под нея. Руснаците плащат на ръка доста голяма сума в лева, но както е известно от практиката, в официалните документи обикновено се вписва друга сума – в пъти по-ниска.

И това не би било проблем, ако след като отишли в имота си, Людмила и Виктор не разбрали, че всъщност ще разполагат не с цяла, а с „половин къща и то без земя“, жалват се те. За измамата винят адвокатите-посредници и смятат, че са станали жертви на много нагла престъпна имотна схема.

Двойката руснаци се опитва да потърси отговорност на юристите чрез Русенската адвокатска колегия, като представя за доказателство приемо-предавателен протокол от сделката. Но Русенската юридическа колегия не си мърда и пръста. Така руските пенсионери се превръщат в „заложници на България“. Те остават в закупената къща, но не за радост, а за да си търсят правата. Множество жалби до прокуратурата документират тези техни усилия.

Докато се опитват да докажат, че са били измамени с имота, макар и да съзнават личната си вина – че не са го огледали преди сделката, към проблемите им се стоварва нов – по-голям – изтичат им визите за пребиваване в България. Людмила получава удължаване до април 2016-а, а на Виктор е иззет руския паспорт и му е спряна пенсията. В момента двамата живеят само с пенсията на Людмила и не разполагат със средства да се върнат обратно в Русия, за да се легализират.

И ето ти абсурд: Макар и да притежават имот на българска земя, възрастните руснаци са обявени от българските власти като „незаконно пребиваващи у нас чужденци“. От което следва… международното право е категорично за мерките по този въпрос:

През юни т.г. излиза Решение №7357 /04.06. 2018 г. На ВАС, което гласи, че лицата Людмила Шибакина и Виктор Гайворонский са със статут на мигранти. Властите в България отказват дори да им издадат статут на бежанци и хуманитарен статут. Въпреки че има такава възможност – съгласно чл. 8, ал. 1 от ЗУБ. Нека припомним, че със статут на бежанец се сдобива по право всеки чалмосан и брадат ислямски джихадист, стъпил на българска земя. След което същия получава правото на безсрочен престой в родината ни, безплатен покрив над главата, както и правото на работа, социална и безплатна здравна помощ… Но на руснаци, които в стремежа си да си купят имот, за да се заселят в любимата България и така падат жертва на имотната мафия… подобен статут не само не им се полага, но същите подлежат и на екстрадация – досущ като престъпници.

Ето какво се случва: Двамата руски пенсионери са арестувани и заведени в бежанския лагер в Бусманци. И тъй като българската власт отказва да им издаде бежански статут, съвсем скоро Виктор и Людмила ще бъдат екстрадирани от бежанския лагер обратно в Русия. Което Гайворонский счита за гибелно за финансовото си състояние, защото така ще изгуби възможността да се бори по съдебен път с имотните измамници.

Случаят е интересен за юристите ни само с това, че Гайворонский и Шибакина са единствените руснаци в бежански лагер в България. Мъжът пък сигурно е единственият, обявил гладна стачка в такъв лагер. Казусът е толкова абсурдно-несправедлив и типично български, че няма как да бъде разплетен законово, коментират юристи. Каквито и морални съображения да имаме в полза на руските граждани, станали веднъж жертва на родната имотна мафия, и втори път- на безумното българско законодателство. А може би и на тенденциозно враждебно, повлияно от политиката отношение на институциите.

И все пак, предвид ситуацията и възрастта им, като не пренебрегваме и факта, че двамата са искали да изкарат старините си в България – твърдят, че са изпитвали сантиментална привързаност към нашата страна, може би има вратички в скапаното ни законодателство случаят им да бъде преразгледан. „Сега надеждата ни е в президента на Р. България – ген. Румен Радев“, споделя през сълзи измаменото руско семейство. Скандално.нет ще следи случая. Skandalno.net

Автор: Мариан Емилов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Bulgariya, edna propadnala durgava s edni osverepyali, alchni politicheski kriminogenni upravnitsi i edin murzeliv i izroden narod.

  2. „The educational resources on this website are invaluable. I’ve learned so much from them.“
    „The layout of this website is clean and organized. It’s easy to find what I need.“

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *