Германският канцлер Шолц беше посрещнат в Китай от зам.-кмет

Германският канцлер Олаф Шолц започна посещението си в Китай в опит да укрепи икономическите отношения между двете страни на фона на нарастващото напрежение между западните съюзници и Пекин по различни търговски и политически въпроси.

Канцлерът, придружен от голяма делегация от министри и висши ръководители на компании като Siemens, BMW и Mercedes, пристигна в югозападния град Чунцин, индустриален център с население от над 30 милиона души.

На летището обаче делегацията на Шолц беше посрещната от заместник-кмета на Чунцин Джан Гуожи и посланика на Китай в Германия У Кен.

Германският лидер трябва да посети финансовия център на Шанхай в понеделник, преди да пътува до столицата във вторник, за да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин и премиера Ли Цян. Тридневното пътуване, второто и най-дългото, откакто той встъпи в длъжност през 2021 г., има за цел да засили бизнес връзките с първата икономика в света по паритет на покупателна способност, въпреки призивите на САЩ за „отделяне“ на Европа от Китай.

„Китай остава наистина важен икономически партньор“, заяви Шолц пред журналисти преди визитата си, обещавайки да се опита да осигури лоялна конкуренция за германските компании, опериращи в Китай.

Тридневното посещение на германския канцлер Олаф Шолц има за цел да подчертае ролята на Китай като търговски партньор на Германия на фона на засилващите се кризисни тенденции в немската икономика, докато въпросите за геостратегическото съперничество и правата на човека в настоящите реалности ще бъдат оставени на заден план, коментира Wirtschafts Wohe.

Докато германското производство се свива, германските преки инвестиции в Китай достигнаха нов връх от около 12 милиарда евро. Само в периода от 2021 до 2023 г. германските компании са инвестирали толкова в Китай, колкото през шестте години от 2015 до 2020 г. Това се дължи на преместването на голямо количество немски индустрии в Китай заради повишената цена на енергията в Германия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *