Германия се дърпа от доставката на танкове за Украйна, защото отчаяно се надява да оправи отношенията си с Русия

Правителството на Германия толкова се дърпа от пращането на танкове за Украйна, защото отчаяно се надява да възстанови отношенията си с Русия след войната. Особено икономическите – в сферата на енергетиката.

Както съм казвал нееднократно, конкурентоспособността на немската индустрия на световните пазари зависи от евтиния газ. Само Русия може да предостави на Германия газ на ниска цена. Всички останали енергийни алтернативи за Германия са несъизмеримо по-скъпи и я тикат към силно намалена конкурентоспособност на индустриалното ѝ производство.

Този проблем може би е възможно поне частично да бъде решен, ако Германия се откаже от по-безумните аспекти на енергийната си политика. Като например пълния отказ от ядрена енергия и въглища в рамките на идните няколко години. Но това по някакви неведоми пътища на политическо безумство се е превърнало в основен вътрешнополитически приоритет за германската държава.

Донякъде съжалявам Олаф Шолц. Той е в изключително трудна позиция. От една страна иска да задоволи радикалното зелено движение в страната, от което зависи политическото оцеляване на правителството му. От друга се опитва да се вслуша и в тревогите на немските промишлени конгломерати, които бият камбаната, че липсата на евтина енергия прави голяма част от производствата в страната нерентабилни.

Не се заблуждавайте. Дори да не го признават публично, много от немските корпорации (и техните политици) таят надежда отношенията с Русия да бъдат възстановени след войната. Затова те съветват канцлера да не се обвързва много с нея и да работи за възможно най-бързото ѝ приключване.

За капак Германия е подложена и на силен външнополитически натиск – от САЩ, от Украйна, че и от съседна Полша. Какво да прави немският канцлер? Каквото и решение да вземе – винаги някой ще е недоволен.

Шолц изглежда мекушава личност, политик, който търси да управлява чрез съглашения и компромиси. Не е политик, който ще действа решително и еднолично. Да е на власт в момент като днешния – при успоредно протичащи икономическа и външнополитическа криза, е най-големият кошмар за такъв тип политик.

Георги Вулджев

Източник: Фейсбук

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Меркел е агент на Путин. Баща й е бил преподавател в ЩАЗИ.
    Мръсна продажница.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *