Ген. Марк Тис: Ако в Западна Европа избухне война, само след няколко часа ще се наложи да хвърляме камъни, защото боеприпасите ни ще свършат

През последните две години европейските държави изпратиха в Украйна военна техника на стойност над 100 милиарда евро. Огромната част от това оръжие те изгребаха от арсеналите си от критични запаси от оръжия и боеприпаси, предназначени за собствената им отбрана. Ако Европа бъде въвлечена пряко в голям конфликт, в който трябва да се защитава, тя ще изчерпи боеприпасите си още в първите часове от неговото начало. За това предупреди ген. Марк Тис, бивш заместник-началник на отбраната на въоръжените сили на Белгия.

„Запасите на Европа са изключително малки, особено ако говорим за висококачествени боеприпаси“, каза ген. Марк Тис в интервю за германската телевизия Bayerischer Rundfunk.

„Ако поръчате днес на европейска или американска военно-промишлена компания да ви произведе някои видове боеприпаси, ще ви се наложи да чакате до седем години, за да ги получите. Дори ако поръчате боеприпаси от най-простия стандарт на НАТО – 5,56 мм, ако подпишете днес договор за производството им, ще ги получите най-рано след 12 месеца“, каза той.

Тис, който през декември попадна на първите страници на медиите с предупреждението си, че ако й се наложи да води пълномащабна война на своя територия, само няколко часа след нейното начало белгийската армия ще започне да „хвърля камъни“ заради сериозната липса на муниции, сега подчерта, че не само Белгия, а целият Запад е в беда и то не само по отношение на невъзможността да се снабди с достатъчно количество боеприпаси, а и заради сериозния недостиг на големи оръжейни системи.

„Можете да бъдете сигурни, че нашите противници, независимо дали са в Москва, Пекин или където и да е другаде по света, знаят за хроничния ни недостиг на боеприпаси“, добави генералът.

„Нашите западни армии изначално са предназначени – създадени, обучавани и оборудвани за експедиционни операции. Те са съставени от малки контингенти с малко логистика и много малко или никакво потребление на боеприпаси. Но сега изведнъж се озовахме във времето на откритите мащабни войни, за което мислехме, че отдавна е отминало“, каза Тис. „Знам, че в края на 80-те години Германия имаше около 5000 танка. Днес Германия разполага с между 200 и 300 танка. Не казвам, че Бундесверът трябва да се върне на 5000, но това редуциране е огромно“, подчерта той.

В заключение белгийският генерал съветва Запада да се адаптира възможно най-бързо към рязко променилите се условия в света като скоростно повиши разходите си за отбрана и реорганизира отбранителната си промишленост.

Предупреждението на Тис за недостига на боеприпаси в Белгия беше повторено и от висши военни в други големи страни членки на НАТО, включително в Германия и Италия (където действащи генерали заявиха, че ведомствата им имат муниции да издържат не повече от 48 часа).

Белгия е допринесла с 330 милиона евро под формата на оръжейна подкрепа за Киев през последните 24 месеца на двустранна основа и е наляла друга неизвестна сума чрез институциите на ЕС. Белгийските доставки на оръжие включват тактически превозни средства Iveco LMV, бронетранспортьори M113, изтребители F-16 (обещани да бъдат доставени през 2025 г.), ракети земя-въздух и противотанкови управляеми ракети, минохвъргачки, въздушни и военноморски дронове, малки оръжия и друго оборудване, вариращо от бронежилетки и очила за нощно виждане до генератори и спални чували.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. В интерактивен тв сеанс за премахване на болка, нато генерал приближил и допрял ръце, едната на монитора, другата на кобура, и сеанса изкрещал, мъртъвци не съживяваме мой генерал

  2. Е, като наливахте милиарди в укро-нацистката корупция, СЕГА ЩЕ ГО ДУХАТЕ !
    Предлагам ви да започнете да произвеждате лъкове, стрели и прашки за защита от Руските танкове и да се молите на вашият нацистки бог да не им идва на ум на Руснаците да ви накажат за цялата ви наглост до момента.
    Иначе, много скоро ПЪРВИЯТ официален език в Европа ще е РУСКИ.
    Кретени нещастни! Ограбихте собствените си страни и народи, обрекохте на бедност и нищета вашите граждани само и само да изпращате оръжия, които корумпирания режим в БИВША украйна продаваше на терористи.
    А сега сърбайте, каквото сте надробили и се молете вашия собствен народ да не ви обеси по уличните стълбове.

  3. На малоумниците от Запада започна да примига червената лампа. Тъпи европейски подлоги на САЩ пак ви изиграха. А сега след като ви е ясна ситуацията млъквайте и кротко си сядайте на меките части. Ето ви санкции ето ви помощ за Украйна. Сега сте със свалени гащи. Хем срината икономика хем липса на боеприпаси танкови и друга бойна техника хем и един среден пръст който ви заби САЩ. Пържете се в ада гадове. Русия никога не можете да победите. Тя война не започва но винаги победоносно я завършва.

  4. Такъв материал в европомийните ни медии със свещ да търсите няма да намерите.

  5. Изцяло подкрепям коментарите по-горе. За съжаление България е на страната на губещите за пореден път в своята история. А ние българите, които живеем тук, ще бъдем принудени да изпием горчивата чаша докрай. Но пък…време е след това да започне да идва хубавото…

  6. ще се радвам братята араби да резнат зелките на всеки слуга на хазарската мафия и подкрепящите ги изруди, които са виновни за геноцида над българите

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *