В Украйна: „По телевизора всичко е о’кей, докато реалността е друга!“

Все повече украинци избягват телевизионните новини, излъчвани в страната им. Особено критично те се отнасят към стартиралото на 24.02.2022 г. и бързо набрало популярност сред тях целодневно предаване „Телемаратон“ (Telemarathon United News). Програмата официално е въведена с указ на клоуна-президент Зеленски и две трети от финансирането й идва от правителството на Украйна. Тя се излъчва едновременно по шестте национални телевизии, които след закриването на редица опозиционни тв. канали, са и 6-те най-големи телевизии в страната (Националната обществена телерадиокомпания, „1+1 media“, Starlight Media, Inter Media Grou и  телеканала „Рада“). Всеки от тези тв. канали създава определено съдържание (новини, репортажи, коментари и др.), което се показва от всички участници в програмата.

24-часовото мултимедийно предаване „ТЕЛЕМАРАТОН“ се излъчва едновременно от 6-те най-големи украински телевизии

„Демократичните“ украински власти осъществяват тотален контрол на това, което може да бъде видяно в телемаратона. На политически опоненти на режима на Зеленски е забранено да се появяват в него – от гостите на програмата през 2023 г. около 70 % са членове на партията на Зеленски „Слуга на народа“. Денонощната новинарска емисия, излъчвана от 6-те най-големи телевизионни канали в Украйна, се е превърнала в отлично смазана машина за промиване на мозъци. В продължение вече на две години по нея се излъчват репортажи от фронтовата линия, интервюта с военни, коментари на експерти, дискусии с овластени представители на режима. Участват и влиятелни политици от Запад, които възторжено подкрепят киевския режим. Самият клоун-президент Зеленски определя „Телемаратон“ като „оръжие“, което приближава Украйна до победата, защото осигурява обединението на нацията около своето ръководство.

Но сега доскоро възхваляваният „Телемаратон“ е подложен на все по-силна критика. Все повече са украинците, които недоволстват от програмата, защото им представя твърде розова картина на случващото се в зоната на сраженията. В тази картина напълно липсва тоталният провал на украинското „контранастъпление“ и намаляващата подкрепа на Запада за киевския режим. Денонощната телевизионна програма непрекъснато внушава на своите зрители: ние печелим сраженията, нас всички ни харесват, на  нас ни дават много пари. Украинското настъпление, започнало в началото на юни 2022 г. се представя с невероятен оптимизъм, като се създава впечатление за лесна и бърза победа над руснаците. На телевизора украинските въоръжени сили са героизирани и идеализирани, докато руснаците са показвани единствено в състояние на паника, търпящи огромни загуби, воюващи с допотопни оръжия…

Но тъй като картината, създавана от телемаратона е съвсем различна от реалността, все по-малко украинци й вярват. Днес едва около 10 на сто от населението на Украйна гледа тази денонощна новинарска телевизионна програма. Нещо повече: проучвания сочат, че над две трети от украинците искат „Телемаратон“ да бъде окончателно закрит. Това е още едно ярко доказателство за все по-широкото разочарование на населението от режима, управляващ страната.

Длъжни сме да ви съобщим, че това описание на ситуацията в Украйна не е плод на развинтената фантазия на някой фанатизиран „путинист“ – нея ни я представя в началото на 2024 г. една от най-авторитетните американски медии – The New York Times (NYT). По същество става дума за пълен провал на тоталното промиване на мозъци, което вече две години извършва режима на клоуна-президент Зеленски с мощната подкрепа на Запада.

За разминаването между пропагандата на киевският режим и реалността написа в началото на декември 2023 г. и влиятелният британски вестник Financial Times (FT). В неговият анализ, озаглавен „Украинците се съмняват в „украсяване на реалността“ в речите на Володимир Зеленски“, се твърди: комуникационната стратегия на Зеленски, който с помощта на „розови речи“ се опитва да поддържа оптимизма вътре в страната и в чужбина, вече ражда негативен, обратен ефект. Посланията, с които всеки ден клоунът-президент се обръща към нацията, раждат все по-голямо  недоверие сред украинците и създават разкол дори между него и военните. Неизменното внушение, което присъства в публичните му изяви е: „Ние се придвижваме напред, има прогрес“. Дезинформацията се провежда от киевския режим на всички равнища – от министерства и местни администрации до военното командване. Тя включва строга цензура на неприятните за режима новини, като огромния размер на украинските загуби или голямата ефективност на руските удари например. Но „отсъствието на реализъм в посланията на президента“ подрива доверието в страната, отбелязва FT. Медията цитира украинският експерт по пиар Ирина Золотар, която казва: „За да не строи обществото ни въздушни замъци и да продължава да е с розови очила… е необходимо да престанем да се страхуваме да казваме истината“. Според нея украинското общество се нуждае от „повече реализъм“. В противен случаи хората на Запад ще се запитат: „А защо е нужно да продължаваме да даваме пари на Украйна, след като тя и така „винаги е на косъм да победи“, предупреждава Золотар.

Впрочем не само влиятелните NYT и FT си позволяват да пишат за невероятната по мащабите си дезинформация, заливаща днешна Украйна. За това се осмеляват вече да говорят и украински медии. Така популярното списание „Украинска седмица“ (Український Тиждень) през ноември 2023 г. също потърси отговор на въпроса защо украинците не вярват на информацията в официалните си медии. (След като Зеленски закри опозиционните медии, всички медии в Украйна са официозни и проправителствени) Според медията доверието на гражданите към телевизионната пропаганда стремглаво спада. Рязко са намалели гледанията на телевизия като цяло, хората масово търсят информация в интернет. Доказателства за това медията намира в проучване на Киевският международен институт по социология. То сочи: доверието към новините на „Телемаратон“ е спаднало от 69 на сто в началото на март 2022 г. до 38 на сто през октомври 2023 г. Съответно броят на тези, които не вярват на телемаратона е скочил от 12 на сто на 49 на сто.

И има защо хората да не вярват на държавната пропаганда. „Украинска седмица“ цитира Алексей Ковжун – медиен изследовател, който казва: „Новините, които представя телемаратона често противоречат на информацията, която постъпва от официалните фронтови сводки на военните. Възниква когнитивен (познавателен) дисонанс: в телевизора всичко е о’кей, докато действителността е друга. Това поражда недоверие“. За Ковжун формата, в който съществува телемаратона, призван да формира общественото мнение, не върши работа.

За да върнат доверието на своята публика водещи украински медии вече започнаха да публикуват и неприятни за киевския режим свидетелства за истинското положение на фронта. Така например украинското издание „Страна“ цитира командирът на батальон от 3-та щурмова бригада Петър Горбатенко (псевдоним Ролло), който каза: „Руската армия технологично е по-добре снабдена, има повече техника, по-добро оръжие и по-добро снаряжение от украинската… Затова тя е по-силната – това е обективно… Тя е  по-сериозен противник от повечето армии в света. Тя е втората най-силна в света армия. И да ги представяме  като идиоти и тъпаци означава, че ние самите се оказваме идиоти и тъпаци“. Както пише „Страна“ останалите украински командири, присъствали на интервюто, са посъветвали хората да „изключат телемаратона в домовете си“.

А дали това, което се случва в публичното пространство на Украйна засяга нас, българите? И още как! Имайте предвид, че всички големи телевизионни канали, сайтове и радиостанции у нас през последните две години като папагали повтарят лъжите, леещи се по украинският „Телемаратон“. И в момента стотици хиляди наши сънародници, които са имали наивността да се доверяват на „българските“ медии, са напълно дезинформирани за случващото се в Украйна. Точно тази група продължава да вярва и на приказките на безродните ни прозападни управници за това как България е на страната на победителите и колко важно е да продължаваме да изпращаме военна и друга помощ на свръхкорумпираният, диктаторски киевски режим.

Но на лъжата краката са къси, гласи древната поговорка. Поредно доказателство за нейната вярност е, че все повече хора не само в Украйна и на Запад, но и у нас започват вече да осъзнават: официалната информация всъщност е тотална дезинформация!

Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *