В Габон арестуваха членовете на правителството на сваления президент Али Бонго. Народът празнува Свободата!

В Габон са арестувани членовете на правителството на президента Али Бонго Ондимба, а самият той е под домашен арест. Това съобщиха военните лидери, които извършиха държавен преврат рано сутринта на 30 август 2023 г. в западноафриканската държава, предаде Франс прес.

АЛИ БОНГО – БИВШ ПРЕЗИДЕНТ НА ГАБОН

Президентът Али Бонго е под домашен арест. При него са семейството и лекарите му„, се казва в прочетено по държавната телевизия изявление на военните от Комитета по преход и възстановяване на институциите.

Скоро след като военните лидери обявиха свалянето на досегашния профренски президент Али Бонго интернетът в Габон бе отново пуснат. В профилът си в социалната мрежа сваленият президент потвърди, че е отстранен от власт чрез военен преврат и призова всички свои приятели по целия свят да вдигнат шум. „Синът ми е на друго място, не зная къде; съпругата ми е на друго място и също не зная къде е; в момента нищо не се случва,“ каза в свое кратко видеообръщение Али Бонго разпространено от телевизия Al Jazeera.

Нуредин Бонго Валантен, който е син и първи съветник на държавния глава, началникът на канцеларията на Бонго, неговият заместник, говорителят на президента, председателят на управляващата Габонска демократическа партия и неговият заместник са арестувани, се казва още в изявлението, в което военните обявяват „край на режима“. „Тези държавници са арестувани за държавна измяна, присвояване на публични средства, участие в организирана престъпна група, финансови измами, корупция и други,“ се казва в изявлението на габонските генерали извършили военния преврат.

Един от ръководителите на преврата – Генерал Брис Олиги Нгема, който до последно бе началник на президентската гвардия, бе вдигнат днес на ръце и понесен триумфално от военни, само няколко часа след държавния преврат. На кадри, излъчени от държавната телевизия, се вижда как стотици войници скандират: „Олиги – президент!“.

Над 100 хиляди жители на столицата на Габон Либревил празнуваха свалянето от власт на бившия президент Али Бонго

Междувременно по улиците на столицата Либревил и останалите големи градове излязоха десетки и стотици хиляди жители със знамена на Габон празнуващи свалянето от власт на Али Бонго.

Група висши военни в Габон заявиха рано тази сутрин, че са взели властта, малко след като централната избирателна комисия в западноафриканската държава обяви, че президентът Али Бонго печели трети пореден управленски мандат. Той е на този пост от 2009 г., когато замени своя баща, който пък управлява Габон в продължение на 40 години с подкрепата на Франция. Военните казаха в ефира на телевизионния канал „Габон 24“, че говорят от името на целия личен състав на габонските сили за сигурност и отбрана. Те заявиха, че резултатите от изборите са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *