Владимир Чижов: Времето на Запада Изтича, САЩ и ЕС са в Депресия. Затова и така Болезнено приемат Специалната ни операция в Украйна!

„Може да се каже, че това уродливо днешно образувание не е онзи Европейският съюз, на който ние, руснаците, разчитахме като стратегически партньор. ЕС е деградирал. Навремето ЕС беше създаден като инструмент за предотвратяване на нова голяма война в Европа… Но какво виждаме сега? Тази общност от държави деградира от мощен независим икономически фактор в един полицентричен свят, претендиращ за стратегическа автономия, до спомагателен военен блок. Дори може да се каже още по-обидно – в някакъв уродлив придатък на НАТО“. Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в интервю за ТАСС говори за причините и последствията от конфронтацията между Русия и Запада, както и за нейните конкретни прояви: икономическата война и новите санкции срещу Русия, влизането на Швеция и Финландия в НАТО, домогванията на Полша да анексира Западна Украйна.

„Може да се каже, че това уродливо днешно образувание не е онзи Европейският съюз, на който ние, руснаците, разчитахме като стратегически партньор. ЕС е деградирал. Навремето ЕС беше създаден като инструмент за предотвратяване на нова голяма война в Европа. И когато се поставяха основите на ЕС не се говореше за някакви „ценности“ – всичко започна много прагматично – основаха Европейската общност за въглища и стомана. Идеята на това беше да се лишат западноевропейските държави от възможността самостоятелно и независимо да използват тези два ключови ресурса за производството на оръжия. Да оставим на историците да преценят как точно основаването на ЕИО е повлияло на Европа да не подпали нова голяма война през следващите десетилетия. Факт е обаче, че постепенно Европейският съюз започна да придобива политически функции. Но какво виждаме сега? Тази общност деградира от мощен независим фактор в един полицентричен свят, претендиращ за стратегическа автономия, до спомагателен военен блок. Дори може да се каже още по-обидно – в някакъв увордлив придатък на НАТО. А шефът на външнополитическата служба на ЕС – главния дипломат Жозеп Борел действа като своеобразен ръководител на политическия отдел на блока“, казва пред ТАСС Владимир Чижов.

„Джордж Оруел би имал всички основания да се обърне в гроба, ако види какво се случва в момента със Запада. ЕС създава т. нар. „Европейски фонд за мир“ – и превръща този фонд в инструмент за напомпване на Украйна с оръжия. Събира пари, купува оръжия и ги праща на Украйна. Това сливане на противоположности – фонд на мира и оръжия – има своето продължение. Как може да призоваваш за спиране на войната и в същото време да напомпваш една от страните с оръжие? Глупости“, коментира руският дипломат.
„Освен това ЕС се отнася напълно безкритично към огромния поток пропаганда, фалшиви новини и дезинформация, идващи от Киев. Дори когато тези новини звучат откровено налудничаво и нелогично. Те с ентусиазъм поглъщат и препредават украинските твърдения, че руската армия е претърпяла пълен провал и е на ръба на поражението. А на следващия ден същите брюкселски бюрократи казват: „Кървавият режим на Кремъл“ няма да се спре с превземането на Украйна, той ще отиде по-далеч“. Дори не си правят труда да напасват лъжите си една с друга? Защото нито едното, нито другото твърдение е вярно“, заявява руският представител в ЕС.

„Това, което лично ме изненадва – а аз съм видял много неща и в Брюксел, и въобще през цялата си дипломатическа кариера – е как уж опитни хора, професионалисти, с готовност повтарят киевската дезинформация. И за „масовите екзекуции“ в Буча, и за „руската ракетна атака в Краматорск“, и за „евакуацията“ от Азовстал, умело избягвайки думата „плен“. Не виждат ли реалността?“, продължава Чижов. „И каква е изгодата за ЕС, та европейските чиновници се съгласяват да играят този цирк? Нямат изгода, защото ЕС не е независим геополитически фактор – той действа изцяло по нареждане от Вашингтон. Призна то лично гореспоменатият Борел, който каза директно, че ЕС не може да бъде посредник в мирните преговори между Русия и Украйна, защото е страна в конфликта. Тоест членовете на ЕС всъщност признаха, че пряко подкрепят една от страните в този конфликт“, заявява руският дипломат. „Всъщност Европейският съюз вече се е подписал, че не е независим център на властта. Той има договор със САЩ, в който ясно пише, че ЕС има статут на „стратегическа автономия“. Самата употреба на термина „автономия“ предполага наличието на някаква зависимост. Прословутият им „стратегически компас“ пък сочи само във вашингтонска посока, иглата му изглежда е заседнала“, добавя Чижов.

Според него влошаването на отношенията между Русия и ЕС се е случило на етапи с прекъсвания през 2008, 2014, 2022 г. „Да, в настоящия етап с Европейския съюз сме в най-ниската точка на дипломатическите ни отношения в най-новата ни история. И това не е по наша вина, ние никога не сме се стремили към конфронтация и не сме предприемали никакви инициативи в тази посока. Русия няма да се върне към предишния модел на отношения със Запада, сякаш нищо не се е случило. Но това важи и за международните отношения като цяло. Нашият променен диалог с Европейския съюз е само един от, бих казал, по-маловажните аспекти на голямата промяна, която предстои. Скоро ще се появи нов модел на отношения на глобално ниво, за чиито особености все още нямва да говорим. Но времето на тази повратна точка наближава“, добавя Чижов.

По думите му, „идва краят на западноцентричния цикъл на развитие“ и „краят на еднополярният западен модел“. „Русия, която през годините набира все повече сили и все повече укрепва позициите си – и икономически, и политически, и военно, и в областта на меката сила – все повече се превръща в кост в гърлото на Запада. Затова и Западът така единодушно предприе практически курс, който да ни отблъсне, отслаби и дискредитира. Всичко това се правеше в продължение на последните 15 години, а предприетите от Русия мерки за противодействие, включително и специалната военна операция, не се случиха внезапно. Освен това тези решения на Русия бяха до известна степен принудителни – заради агресията на Запада. Такива бяха и предишните ни решения за Крим, Абхазия и Южна Осетия. Единственото, което отличава ситуацията с Донбас и Украйна от предишните е, че в Крим, Абхазия и Южна Осетия действията ни бяха в пълния смисъл реактивни, а сега са превантивни. Всъщност настоящата операция на Русия в Украйна не променя нищо фундаментално, но предизвика много по- болезнена реакция у колективния Запад. Причината е че сега Западът е в депресия, защото от 10 години насам неговият икономически и финансов модел, чрез който доминираше и ограбваше планетата, се разпада. Той вече няма възможността да граби останалите държави и се срива. Затова с овладяването на Украйна западните страни се надяваха на някакво чудо – да ударят Русия, тя да се срине, да овладеят ресурсите й и с тяхна помощ да унищожат икономиката на основния си конкурент Китай. Потъналите в деградивен неолиберализъм западняци искрено вярваха в „края на историята“, но се объркаха, а сега са разстроени“, казва дипломатът.

„Между другото, недомислените действия на западняците около Украйна вече допринесоха за дестабилизирането на обстановката и на Балканите. Сега Брюксел е много притеснен от ситуацията в Босна и Херцеговина. И аз ги питам: Защо удвоявате контингента си от европейски военни сили в Босна под предлог – заради ситуацията в Украйна? Заплашват ли ви бошняците с нещо? Не, отговарят, просто е близо до Украйна. Съгласете се, несериозно оправдание. Истината е, че го правят, защото половината население на Босна е сръбско, а Сърбия е потенциален съюзник на Русия“, добавя Владимир Чижов.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Едни казват „западът“, други „световните господари“ трети, „олигарсите“ и т.н. Не, госпожи и господа, евреите са в упадък. Тяхната измамна система гасне. Имали сте „син Божи“ да сте се поклонили. Вече е късно!

  2. Пък ако някой се усъмни в писаното от мен“Bill Gates : sa fondation donne plus de 300 millions de dollars aux principaux médias du monde entier“ На нашите може да са дали по-малко долари, щото ние преливаме информацията безплатно от Дойче Веле.Търсих упорито, не видях никъде рубли да вървят към наши медии,само дето безнаказано кръстиха Костадинов копейкин.А това, че Африка се бори против санкциите срещу Русия няма да се появи никога в нашата медиина кочинка.“L’Union Africaine milite pour la levée des sanctions contre la Russie“ Нещо такова няма да се появи и в някоя наша свободна медия“ Armes et milliards pour la guerre“
    par Manlio Dinucci Оръжия и милиарди за войната

  3. СЛАВА ВЕ
    ИКА И СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ДЕРЗАЙ ДО ПОБЕДА ЦЕЛИЯ СВЯТ Е С РУСИЯ С ВАС СМЕ БРАТЯ СЪРБИ ИМАТЕ ОБИЧТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗАЕДНО ЩЕ ПОСРЕЩНЕМ БРАТУШКИТЕ

  4. Голяма мъка за „братушките“. Путин вече 100 дена от както се е оплел като пате в калчища с тази Украйна и не се знае дали ще се откачи или ще си отиде от този свят с мъки, позор или глад.

    • „На мен свят без Русия, не ми е нужен!“ Повтаряй си го като „Отче наш“, за да имаш шанс за оцеляване, защото ако Русия загуби, 5922 ядрени бойни глави ще излетят във всички посоки, където има врагове и дори да не настъпи ядрена зима, след това, ядреното люто ще е доста горещо.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *