Владимир Путин във Владивосток: Русия Печели безапелацинно Конфликта със Запада! Настоящето и бъдещето принадлежат на Азия!

В реч на международния икономически форум във Владивосток руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не е загубила нищо от конфронтацията си със САЩ и западните им съюзници заради конфликта в Украйна, а всъщност е спечелила, определяйки нов държавен курс, който ще възстанови суверенитета и международното влияние на неговата страна.

На форума присъстваха 6005 делегати от 60 държави, между които и представители на САЩ, Великобритания, Япония и Южна Корея.

Путин определя специалната военна операция в Украйна като повратна точка в историята, при която Русия най-накрая се отърсва от пресата, която Западът осъществява върху страната му след разпадането на СССР през 1991 г.

Той заяви още, че т. нар. Солидарен Запад е в системен политико-икономически и идеологически разпад, а бъдещето принадлежи на Азия, която се намира в небивал възход.

На въпрос на журналист дали Русия е изгубила нещо от конфликта Путин каза, че страната му е спечелила и ще излезе от него обновена.

„Нищо не сме изгубили, няма и да изгубим нищо“, каза Путин. „В момента Русия изхвърля всичко, прекъсва всички токсични връзки, които са й ненужни и й пречат да върви напред и да се развива.“, допълни той.

„От гледна точка на това какво сме спечелили мога да кажа, че основната ни победа е укрепването на суверенитета ни и това беше неизбежен резултат от това, което се случва в момента“, добави той. „Това в крайна сметка ще заздрави страната ни отвътре“, каза той.

Путин изтъкна, че Русия ще пази суверенитета си от опитите на САЩ и техните съюзници да запазят глобалната си доминация и че „светът не може да се основава на диктата на една страна, която въпреки тоталния си системен фалит, продължава да се стреми да е всевластен господар на планетата“.

Той обаче призна, че конфликтът със Запада на територията на Украйна е предизвикал „известна поляризация“ както сред световната общественост, така и сред руското общество.

Путин заяви, че Западът се проваля икономически и цивилизационно, а настоящият му безполезен и агресивен опит да изолира Русия със санкции унищожава световната икономика точно когато Азия се издига, за да претендира за бъдещето.

„Говоря за санкционната треска на Запада, с неговия нагъл, агресивен опит да налага модели на поведение на други страни, да ги лиши от техния суверенитет и да ги подчини на волята си“, каза Путин.

„В опит да се противопоставят на хода на историята, който отреди новият цивилизационен център на света да е в Азия, западните страни в момента подкопават ключовите стълбове на световната икономическа система, изграждана в продължение на векове“, заяви той, добавяйки, че доверието в долара, еврото и паунда спадат с големи темпове.

Владимир Путин предупреди за задаваща се световна продоволствена криза и каза, че ще обсъди промени в сделката за износ на зърно от Украйна, за да ограничи западните страните, които са основния бенефициент на украинските зърнени доставки.

Путин разясни, че в този договор Москва е направила всичко възможно, за да гарантира, че Украйна ще изнася зърното си за крайно нуждаещи се страни от третия свят, тъй като проблемите на световния пазар на храни се засилват все повече и приближава хуманитарна катастрофа, която ще засегне най-силно страните от третия свят. Какво се получи обаче: От двата милиона тона украинско зърно, световната програма на ООН, която помага на нуждаещите се страни, е натоварила само два кораба с общо 67 хил. тона. Цялото останало количество, натоварено на 85 кораба е заминало за страни от Западна Европа, които трудно биха могли да бъдат определени като крайно нуждаещи се. Само 3 % от украинската пшеница за износ е изпратена на развиващи се страни. Европейските държави, верни на колониалната си история, за пореден път измамиха развиващите се държави.

Путин заяви, че Русия е подписала сделката през юли, с посредничеството на Турция и ООН, единствено с цел да помогне да се облекчи скокът на цените в развиващия се свят, но вместо това богатите западни държави най-егоистично и спекулативно са се възползват от сделката.

„Ако изключим Турция като междинна страна, тогава почти цялото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не до най-бедните развиващи се страни, а до държави от Европейския съюз“, каза Путин на икономическия форум в източния руски град Владивосток.

„За пореден път развиващите се страни просто са измамени и продължават да бъдат мамени. Очевидно е, че с този западен подход мащабът на проводоволствената криза в света ще се засилва… което може да доведе до безпрецедентна хуманитарна катастрофа“, посочи държавният глава на Русия.

Путин каза, че ще поиска промени в договора, които да включват „фиксиране на крайните получатели на това зърно, както и на други продукти“ и ще обсъди идеята с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който бе посредник по сключването на сделката.

Няколко високопоставени представители на Русия, включително външният министър Сергей Лавров през последните 24 часа заявиха, че Москва не е доволна от условията на сделката и че Западът не изпълнява задълженията си.

Москва заяви, че в замяна на съгласието й да допусне износа на украинска пшеница, Западът е обещал да премахне някои логистични санкции, които спират износа на руски земеделски продукти и торове. Лавров заяви, че към ден днешен Западът не е предприел никакви стъпки в тази посока, което значи, че за пореден път не изпълнява договорите си.

Руският държавен глава допълни, че за Запада ще бъде „невъзможно“ да изолира Русия и че страната ще се противопостави на опитите да бъде свалена от международната сцена и да бъде натикана в ъгъла. След налагането на санкциите, Русия започна да вижда повече възможности в пазарите на Близкия изток и Иран, каза още Путин.

В речта си той за пореден път заяви, че Русия не е нападала никого, а само е пратила войски да защитят цивилните в Източна Украйна след осемте години война на киевския режим срещу рускоезичното население в Южна и Източна Украйна. Война, която Киев започна през 2014 г. когато Донбас и Харков обявиха независимост. Защитаваме украинския народ, който в огромната си част ненавижда режима в Киев. „Не ние започнахме военни действия, ние се опитахме да ги прекратим“, посочи той и добави, че всички действия на Русия целят да помогнат на хората в Донбас и цяла Украйна. „Това е нашата цел и ние ще я изпълним докрай“, обеща руският президент.

Путин буквално се подигра на опитите на Запада да ограничи цените на руския петрол и природен газ, като ги нарече „глупост“. Той отбеляза, че търсенето на тези енергоносители на световните пазари е толкова голямо, че Русия „няма да има никакви проблеми“ да ги пласира, тъй като има достатъчно клиенти в Азия.

В речта си пред икономическия форум във Владивосток Владимир Путин се спря и на Нобеловата награда на мир, чийто лауреат за 2021 г. бе Дмитрий Муратов, главен редактор на спонсорирания от САЩ и вече забранен в Русия вестник „Новая газета“. Според него Муратов е награден по политически причини, както е станало преди години и с удостояването на Барак Обама със същото отличие.  Путин се усъмни в приноса на Обама за опазването на мира, тъй като същият извърши военни операции в няколко региона на света.

За газа

Обсъжданият в ЕС таван на цените на руския газ е „поредната глупост, поредното непазарно, лишено от перспективи решение“, което ще доведе само до поскъпването на това гориво. Русия няма никакви проблеми с износа на енергийни ресурси, а нейният тръбопроводен газ за Европа е „неколкократно по конкурентоспособен от втечнения природен газ, превозван отвъд океана“.

Русия ще спре доставките на нефт и газ за страните, които въвеждат ценови ограничения, заяви президентът Владимир Путин.

„Ние няма да доставяме нищо, ако това противоречи на нашите интереси, в този случай на икономическите“, каза той. „Никакъв газ, никакъв петрол, никакви въглища, никакъв мазут, нищо.“

В петък индустриализираните сили от Г-7 обещаха спешно да пристъпят към въвеждане на ценови таван върху вноса на руски петрол в опит да прекъснат основния източник на финансиране на военните действия на Москва в Украйна.

Путин заяви, че Русия ще спазва договорните си задължения, и изрази надежда, че и други държави ще направят същото.

„Онези, които се опитват да ни наложат нещо, днес не са в състояние да ни диктуват волята си“, каза Путин.
„Те трябва да се вразумят.“

Посочвайки повишаването на цените на енергията в Европа в навечерието на зимата, Путин настоя, че Русия няма да доставя нищо извън съществуващите договори.

Обвиненията в употреба на „енергетично оръжие“ заради ситуацията със „Северен поток“ са „поредната глупост и бълнуване“: Русия е готова да пусне „Северен поток – 1“ още утре, но „не позволяват“, за включването на „Северен поток – 2“ е достатъчно „натискането на едно копче“.

Русия залага на „разумното усвояване на природните богатства“: добиваните в страната суровини ще бъдат използвани преди всичко за укрепване на нейния суверенитет, а добивната сфера вече е защитена „от неприятелски действия“.

За „санкционната пещ“ 

Катализатор за „санкционната треска“ на Запада, която днес заплашва целия свят, станаха „залязващата доминация“ на САЩ и неспособността на западните елити да признаят обективните факти. В резултат нивото на развитие на Европа и качеството на живота на хората там се хвърлят в огъня на „санкционната пещ, принасят се в жертва заради съхраняването на диктатурата на Съединените щати в световните дела“.

Конкурентоспособността на европейските предприятия намалява включително и заради скъсването на отношенията с Русия: „Не е за чудене, че в крайна сметка мястото на европейския бизнес както на континента, така и на глобалния пазар, ще бъде заето от техните американски покровители. Именно те, преследвайки собствените си интереси, никога не се ограничават в нищо и не се притесняват от нищо за постигането на собствените си цели“.

Освен това, страните от Запада, „в опит да противостоят на хода на историята“ подкопаха опорите на световната икономическа система – доверието към долара и другите западни валути е изгубено, а инфлацията в развитите държави вече надмина дългогодишни рекорди.

За суверенитета 

„Русия е суверенна държава и ние ще защитаваме своите наионални интереси, провеждайки самостоятелна политика, и ценим същите тези качества у своите партньори . Разбира се, имам предвид нашите колеги от страните от Азиатско-Тихоокеанския регион“. Тук не приемат „разрушителната логика на санкциите“, а в центъра на деловите отношения стоят принципите на взаимната изгода и в това е „огромното конкурентно преимущество на региона, залог за неговото динамично и долгосрочно развитие“.

За многополярния модел и „правилата“ на западния еднополюсен свят

„Представата на Русия за многополярността е, че светът трябва да бъде много по-справедлив, не може да бъде основан на диктата на една страна, която се е провъзгласила за представител на Господ Бог на Земята, че и отгоре, и да основава своята политика на своята въображаема изключителност“.

Обвиненията по адрес на Москва, че уж нарушавала международното право, са неосновательни, нарушават го онези, които нахлуха в Либия и Ирак, а сега говорят за някакви измислени правила: „Какви правила, кой ги измисли? Откъде ги измъкнаха тези правила? Нека сами живеят по тях“.

За новия британски премиер 

Смяната на премиер-министъра в Обединеното кралство е „далечна от демократичните принципи процедура“: „Народът на Великобритания в случая не участва в избора на новото правителство“.

Как Лондон ще строи отношенията си с Москва при новия премиер Лиз Тръс, е дело на управляващите елити във Великобритания: „Нашата работа е да защитим нашите собствени интереси. И ще го правим последователно, нека никой не се съмнява в това“.

За ситуацията в руската икономика 

„Русия се справя с икономическата, финансовата и технологичната агресия на Запада“ – икономическата ситуация в страната се стабилизира, въпреки че остават проблеми „в редица отрасли и региони, в отделни предприятия, особено тези, чиито производства бяха свързани с доставки от Европа или пък доставяха там своята продукция“.

Нивото на безработица в Русия е на своя исторически минимум – под 4%, а инфлацията продължава да спада. Към края на годината тя може са достигне около 12%, в първото и второто тримесечие на следващата година очакваме да падне до 5-6%, „а някои говорят, че може да падне и под 4%“.

Заедно с това ще бъде продължена и прецизната подкрепа за проблемните отрасли: „Важно е заедно с бизнеса да продължим да приемаме оперативни решения и да осъществяваме ефективни механизми за подкрепа“, завърши Путин. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС РУСКИ БРАТЯ СВЕТОВНИ МИРОТВОРЦИ ИМАТЕ ОБИЧТА ДОВЕРИЕТО И НАДЕЖДАТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ВЛАДИМИР ПУТИН НАЙ ВЕЛИК НА СВЕТА БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ

  2. ПАРТИЙНО ОБЕЩАНИЕ

    Местният патиен феодал
    от Фединанда славно веме
    беше сладостастно уедил
    по Туаница да се азхлабва!
    ез съвест лашат омитетсите оли

    без жалост пъсат наодните паи
    и няма кой да им попречи
    че разпуснали са си конете…
    И в тази конска надпревара

    от сесуална ъчова наслада
    ще итне няой Ад
    Феодален и бластен азват…
    тдавна чаат пионесите мечти
    в Туаница лаге да се настани

    и всичи хубави места
    да се дадат на Български деца!

    Стефан ЧолаКов
    10 юни 1987 — Санданси

  3. Владимир Путин е мъдрецът на нашето съвремие. Той ще спаси света от хищните лапи на Западния свят,начело с Щатите и Англия. Сметката в милиарди ще бъде платена от същия тоя Запад, който и преди двете световни войни беше колонизирал не само Африка, целия свят.Тези промени, които наблюдаваме не можеше да извърши никоя друга държава. На русия се падна орисията да плаща с кръвта си и инвазията на Наполеон и на Хитлер, сега отново на целия цъвокупен Запад. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК 9 септември. По времето на „мръсния комунизъм“ и под влиянието на СССР, Българският народ направи невиждан прогрес във всички области и стигна до средното европейско ниво. Сега по време на демократичното колониално влияние на световния хегемон и на европейските му васали, всичко у нас е СРУТЕО. Списъкът е дълъг и страшен.Ние сме модерните роби,сринати духовно и физически. Европа ще загнива със сигурност. Към когото сме се присъединявали, все е пропадал, май сме като проклятие.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *