Велизар Енчев: Борисов е неадекват! Първо призна Македонската Нация и Език, а сега Реве, че Скопие ни Откраднала Историята!

„Нито НАТО, нито Европейският съюз са настоявали България да подписва този неизгоден за нея договор. И преди 2 години, и сега е съвсем ясно – докато влезе в НАТО и получи покана за членство в ЕС, Скопие ще имитира активност в смесената комисия за общата история с България. След което наглите вардарски крадци ще подновят с тройна сила старите си претенции към историята ни“. 

Търговията с националните интереси на България не върви от вчера. Но сега търговците са управляващи партии, претендиращи за монопол върху патриотизма. Затова и напоследък щетите са тежки, че даже и непоправими.

Откритото писмо на ВМРО, подкрепено от МС и лично от премиера Борисов, в което се критикува работата на Междуведомствената комисия за общата ни история със Северна Македония, е уникален случай на прехвърляне на собствената политическа отговорност върху нашата западна съседка. Цялата ундурма не е да се постигне нещо, а по-скоро е замислена декларативно, за пред българския народ.

Въпреки че в продължение на 2 години историци и дипломати в един глас предупреждавахме за подводните камъни в зле сключения договор за приятелство с Република Македония, министри в правителството на ГЕРБ и ОП ни обвиняваха в национален нихилизъм и липса на държавническо мислене.

Най-гласовитият „адвокат“ на договора, който едностранно, безусловно и напълно бедотговорно призна измислените в Белград „македонска нация, език и история“, бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. В качеството си на военен министър той не само подкрепи договора, но и разкритикува всеки, дръзнал да попита защо точно ВМРО предаде българските интереси във Вардарска Македония. Македония, заради която десетки хиляди българи проляха кръвта си и се простиха с живота си, а Царство България претърпя две национални катастрофи.

Сега ВМРО протестират и се възмущават, че „тази комисия е зациклила върху живота и делото на Гоце Делчев, а скопската страна отказвала да признае очевидния, документирано признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност. Ако това продължава – преговорите са безсмислени“, драматично предупреждават авторите на писмото от ВМРО, пропускайки неудобния за тях факт, че заместник-председател на въпросната смесена комисия е посочен от самите тях български историк.

В желанието си да се оневинят, ВМРО обаче правят уличаващо ги самопризнание: „Докато България търси сътрудничество и обща полза, елитът в Скопие тупа топката на място и се опитва да ни замаже очите, за да си прокара политиката за влизане в НАТО и ЕС“…

Именно желанието на ВМРО да се хареса на НАТО и ЕС, без да държи особено на историческата истина и на българския национален интерес, беше основния мотив на Каракачанов да подпише българо-македонския договор на 1 август 2017 година, с който България окончателно капитулира пред агресивния македонизъм.

Парадоксалното в случая е, че нито НАТО, нито Европейският съюз искаха от София да подписва този неизгоден за нас договор. Евроатлантическите структури настояваха само да не следваме примера на Гърция и да не налагаме вето на членството на Македония в НАТО. Заради силното желание на Брюксел и Вашингтон Скопие форсирано да влезе в Северноатлантическия пакт.

И преди 2 години, и сега е повече от ясно – докато влезе в НАТО и получи покана за членство в ЕС, Скопие ще имитира активност в смесената комисия за общата история. А след това ще поднови старите си нагли претенции към историята ни, защото вече България няма да разполага с механизъм, чрез който да блокира евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония.

Защо тогава София избърза с подписването на този договор? Защо, в нарушение на всички принципи на международното право, първо дадохме съгласието си за членството на Македония в НАТО, а след това започнахме преговори с нея за общата ни история? Защо изобщо се съгласихме да има такава съвместна комисия, в която от македонска страна застават идеолозите на антибългарския македонизъм?

Откритото ядосано писмо на ВМРО до медиите не може да скрие отговорността на нейното ръководство за този провал на държавно ниво – както пред цялата нация, така и пред историята.

Изходът е само един – България трябва незабавно да прекрати участието си във въпросната комисия и, следвайки примера на Гърция, да постави условията си за членството на Скопие в ЕС.
Докато все още имаме възможност да поставяме условия! Skandalno.net

Коментар на Велизар Енчев, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРОУБИЙЦИ МАФИЯ ГЕРБ ПРЕДАДОХА ПРОДАДОХА И УБИХА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПРОКУДИХА ДЕЦАТА НИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ САМОИЗБИРАТ ПО МАФИОТСКИ СЪС ФАЛШИФИКАЦИИ И ПОДКУПИ СЪС НАРОДНИ ПАРИ СИСТЕМНО КРАДЪТ ПОБЕДАТА НА БСП СЪС СЪГЛАСИЕТО НА СВЕТОВНИТЕ ТЕРОРИСТИ НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА ГИ ИЗХВЪРЛИМ ЗАВИНАГИ ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ЧИСТА И СВЯТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА СЪС ОБИЧАНИЯ НИ НАРОДЕН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ БЪЛГАРИЯМОЖЕ ДА ПРОСПЕРИРА САМО СЪС БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ

  2. Г-н Енчев, НАТО и ЕС може и да не са настоявали за подписването на този договор с Македония, но нека не забравяме, че Б.Б. го привикаха на „Козяк“ и още на другия ден той отиде и подписа договора!!!! Що се отнася до „тумбак воЕвода“ Каракачанов, той винаги си е бил „фурнаджийска лопата“ – зависи откъде духа вятърът и откъде падат парички. Тъжно, но това е.

  3. За съжаление Велизар Енчев Е БОЛЕЗНЕНО ПРАВ !!! След влизане на Македония в НАТО и ЕС България ще има ПРОБЛЕМИ с Македония…….???

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *