„Вашингтон пост“: Според американското разузнаване Украйна няма да успее да постигне основната цел на офанзивата

Украинските сили започнаха мащабно контранастъпление в Запорожка област през юни. Според последната оценка на американското разузнаване обаче армията им няма да успее да достигне до югоизточния град Мелитопол, който е основният ключ за прекъсване на сухопътния мост между Русия и Крим. Гр. Мелитопол, обл. Запорожие е жизненоважен руски транзитен център. възпрепятствани от минни полета. Според американското разузнаване главната причина за украинския провал са огромните минни полета и 3-те масивни последователни линии на отбрана, построени от руснаците, към които в момента те прибавят още 2.

Автори: Джон Хъдсън и Алекс Хортон, „Вашингтон пост“

Разузнавателната общност на САЩ смята, че контраофанзивата на Украйна няма да успее да достигне до ключовия югоизточен град Мелитопол, съобщиха за „Вашингтон пост“ хора, запознати с класифицираната прогноза – констатация, която, ако се окаже вярна, ще означава, че Киев няма да изпълни основната цел на лятната си контраофанзива – да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим. Само след месец ще започнат есенните дъждове и това значи, че ВСУ няма шанс да постигне тази своя основна цел и до пролетта на следващата година.

Мрачната оценка се основава на бруталния опит на Русия в защитата на окупирана територия. В Запорожие и южен Донбас тя го прави чрез фаланга от минни полета и гъста мрежа от окопи и бункери. И цялата тази криза и невъзможност на ВСУ вече 2 месеца да премине през тях дори с милиметър, вероятно ще накара Киев и западните столици да посочат причините, поради които контраофанзивата, в която САЩ и европейските му партньори вложиха десетки милиарди долари + огромно количество съвременни оръжия и военно оборудване, не постигна целите си.

Силите на Украйна, които имат за задача да пробият до гр. Мелитопол, все още се сражават, там където бяха и преди 2 месеца – край село Роботино, отдалечено на повече от 50 мили от Мелитопол, заявиха американски представители. Американски, западни и украински правителствени служители, интервюирани от „Вашингтон пост“ за този материал, се съгласиха да говорят с нас и да обсъдят тези чувствителни военни данни, само при условие за анонимност. Нещо, с което ние се съобразяваме.

Службата на директора на Националното разузнаване отказа да коментира информациите, изнесени в статията долу.

Но да се върнем към това, което научихме от нашите информатори:

Превземането на Мелитопол е от решаващо значение за успеха на контраофанзивата на Украйна, тъй като се смята за входна врата към Крим. Градът се намира на кръстовището на две важни магистрали и железопътна линия, които в момента позволяват на Русия да придвижва военен персонал и оборудване от полуострова към други окупирани територии в Южна Украйна.

Циклещата контраофанзива на Украйна

Представители на САЩ предвиждат, че опитите на Украйна да си върне окупираните от Русия територии ще се забавят значително, преди да достигнат до ключовия югоизточен град Мелитопол. Украинските сили, които имат за задача да напреднат в тази посока, са все още далече на юг – и по-точно продължават да водят боеве там, където бяха и преди 2 месеца – в района на село Роботино.

Украйна започна голямата си контраофанзива, за която се подготвя близо година време, в началото на юни с надеждата да повтори зашеметяващия си успех при настъплението в Харковска област през миналата есен.

Но през първата седмица на сраженията Украйна понесе големи загуби срещу добре подготвената руска отбрана, въпреки че бе снабдена с прилично голямо количество първокачествена западна военна техника, включително американски бойни машини „Брадли“, германски танкове „Леопард 2“ и специализирани машини за разминиране.

Американските, британски и украински военни специалисти предвиждаха такива загуби, но Киевското ръководство приемаше тези прогнозирани големи загуби като необходимата цена, която трябва да плати, за да разпробие основната отбранителна линия на Русия в Запорожие, заявиха за вестника нашите американски и западни информатори, част от които са висши представители.

В един момент от настъплението обаче Украйна реши да смени настъпателната си тактика, за да намали огромните загуби в техника и жива сила бойното поле, които започна да бележи. Така ВСУ преминаха към тактика, при която се атакува с по-малки части в различни райони на фронта. В резултат на това през следващия месец Украйна успя да превземе 6 села, които обаче се намираха много преди първата отбранителна линия на руснаците.

Наскоро Киев насочи към фронта повече резерви, включително части, оборудвани със „Страйкър“ и „Чалънджър-2“, но все още не е успял дори да се доближи до първата отбранителна линия на Русия.

Пътят към Мелитопол е изключително труден и дори превземането на стоящото на пътя към него градче Токмак ще бъде трудно – каза Роб Лий, военен анализатор от Института за изследване на външната политика.

„Там Русия има три основни отбранителни линии, а в момента изгражда още 2. След тях има система от укрепени градове“, каза той. „Въпросът не е само дали Украйна може да пробие една или две от тези линии, а дали може да пробие и трите (или евентуално петте, ако ги завършат) и съответно да й останат достатъчно налични сили след изтощаването им, за да постигне нещо по-значимо като превземането на Токмак… А какво остава за големия град, превърнат в същинска крепост Мелитопол?!“

Мрачните перспективи, за които бяха информирани някои републиканци и демократи в Капитолия, вече предизвикаха размяна на обвинения по време на срещи помежду им при закрити врата. Някои републиканци вече се противопоставят яростно на искането на президента Байдън за допълнителна помощ за Украйна в размер на 20,6 млрд. долара предвид скромните резултати от двумесечната украинска офанзива. Други републиканци и в по-малка степен ястребски настроените демократи обвиняват администрацията, че не е изпратила по-рано по-мощни оръжия в Украйна – преди руснаците да се окопаят и подготвят за отбрана така добре.
Американските официални лица отхвърлят критиките, че изтребителите F-16 или ракетните системи с по-далечен обсег на действие, като например ATACMS, са можели да доведат до различен резултат. „Основният проблем си остава пробиването на отбранителните линии на Русия и няма доказателства, че тези системи щяха да доведат до решаването на този проблем“, заяви високопоставен служител на администрацията.

В интервю тази седмица генерал Марк А. Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, заяви, че САЩ са били наясно с трудната задача, която стои пред Украйна.

„Преди няколко месеца казах, че тази офанзива ще бъде дълга, кървава и бавна“, каза той пред The Post. „И сега виждаме, че тя се очертава като точно такава: дълга, кървава и бавна. Това ще е много, много трудна битка“.

Той отбеляза, че въпреки че не е постигнал целите си, успехът на Киев сее състои в това, че е отслабил руските сили. „Руснаците са в доста тежко състояние“, каза той. „Дали са огромно количество жертви. Моралният им дух не е особено висок.“

Представители на САЩ заявиха, че Пентагонът многократно е препоръчвал на Украйна да атакува в Запорожие като съсредоточи голяма маса сили в юмрук, с който да удари една-единствена точка на пробив. В началото Украйна направи точно това, но после смени стратегията си тотално – тя избра различна стратегия. Официалните лица заявиха пред вестника ни, че това решение на Киев, е било за да намали огромните жертви, които украинските войски са давали на бойното поле, прилагайки натовската тактика.

Украински войник, загубил ръката си преди година в сражение, държи оръжието си пред Бахмут във вторник. (Libkos/AP)

В четвъртък украинският външен министър Дмитро Кулеба призна бавния темп на напредване на украинската контраофанзива, но добави, че Киев няма да спре да се бие, докато не си върне цялата територия. „Не ни интересува колко време ще ни отнеме това“, каза той пред агенция Франс прес.

Той насърчи критиците на офанзивата в САЩ и Европа да „да се запишат като доброволци в чуждестранния легион, лично да се бият на фронта“, ако искат по-бързи резултати. „Лесно е да кажеш, че искаш нещата да се случват по-бързо, когато не си там, на място“, каза той.
Украински официални лица заявиха в частен разговор, че сроковете зависят от това колко бързо силите на ВСУ ще успеят да преминат през руските минни полета – труден процес, който натоварва ресурсите на армията за разминиране на крайно обширни и в дълбочина територии.

Анализаторите казват, че предизвикателствата, пред които е изправена Украйна, са многоаспектни, но почти всички са съгласни, че Русия е надминала очакванията им, що се отнася до уменията ѝ да защитава окупираните от нея територии.

„Определящият фактор за неуспеха на украинската офанзива до този момент е качеството на руската отбрана“, казва Лий, като отбелязва иновативните стратегии, чрез които руската армия използва иначе до болка познатите ни окопи, мини и авиация. „Те имаха много време и се подготвиха много добре… и направиха така, че Украйна да напредва много трудно и бавно.“

Нашите информатори отговориха и на въпроси относно това как Украйна е разпределила военните си сили и в кои райони.

В продължение на месеци украинците влагаха огромни ресурси в защитата на Бахмут, включително войници, боеприпаси и време. Но накрая загубиха контрола си над града, а после постигнаха скромни успехи, връщайки си ограничени територии край него. И макар че близките, окопни боеве в Бахмут са различни от сегашния проблем с мините в южната част на страната, фокусът накара някои от администрацията на Байдън сега да твърдят, че прекомерното ангажиране и изгаряне на военни сили на изток край Бахмут, може да е причината за намалялата сила сега на контранастъплението в южната част на страната.

Новата разузнавателна оценка съвпада със секретна прогноза на САЩ от февруари, според която недостигът на оборудване и човешка сила може да означава, че контраофанзивата ще се окаже „далеч от основната цел“ на Украйна да прекъсне сухопътния мост към Крим до август. Оценката, подробно описана в секретен документ, изтекъл в приложението за социални медии Discord, определя Мелитопол или Мариупол като цели, „които, ако бъдат превзети от ВСУ, ще лишат Русия от сухопътен достъп до Крим“.

Представители на САЩ заявиха, че Вашингтон все още таи надежди Киев в крайна сметка да изненада скептиците и да преодолее трудностите. Един от служителите в администрацията в сектор „Отбрана“ заяви, че е възможно Украйна да изненада всички, като продължи контраофанзивата си през зимата, когато всичко, включително поддържането на войниците на топло и снабдяването им с храна и боеприпаси, става много по-трудно.

Но това ще зависи от няколко важни фактора, като например дали и доколко ще е възможно да се осигури почивката, от която се нуждаят войниците след тежкия боен сезон. Това ще зависи и от количеството специализирано оборудване и облекло за студено време, с което разполагат, каза служителят на отбраната. Но ако се стигне до военни операции през зимата, не е изключено тъкмо Москва да е тази, която ще отбележи по-добрите военни резултати.

„Известно е, че руснаците са способни да воюват в студено време“, каза служителят.

Източник: „Вашингтон пост“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ВАШИНКТОН ПОСТ ;НЕ СПОМЕНА ЧЕ В МОМЕНТА ПУТИН ИГРАЕ НА ШАХМАТЕН ТУРНИР КАТО СРЕЩУ СЕБЕ СИ ИМА САЩ ,ЕВРОПА, НАТО . НО КАЖЕТЕ НА ГЕН. МИЛИ ЧЕ ТЕЗИ ИГРАЧИ ПЪРВО ЩЕ ЗАГУБЯТ НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ФРОНТ А ЗА ТОВА СЕ ИЗИСКВА ВРЕМЕ. И НАЙ ВАЖНОТО ТОВА Е ЦЕНАТА ЗА ДА СЕ ВОДИ СВО В УКРАЙНА ТАЗИ ВОИНА ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМАТ НЯКОЙ НЕЩА КОИТО АКО Я НЯМАШЕ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ТРУДНО ДА СЕ ОБЯСНЯВА НА ПАРТНЬОРИ И СВЕТА ЗАЩО СЕ СЛУЧВА. ЗАТОВА КОНФЛИКТА ЩЕ Е ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН. ЗАЩОТО ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО АМЕРИКАНЦИТЕ ТРЯБВА ДА СА В ЗАТВОР .

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *