„Вашингтон пост“: САЩ са поискали от Украйна да покаже на Русия, че е отворена за преговори

Администрацията на президента Байдън е предприела нов политически курс по украинския конфликт. Белият дом вече неофициално насърчава украинските лидери да започнат да дават публични знаци, че са отворени за мирни преговори с Русия. Новият курс трябва да започне да се налага с реч на Владимир Зеленски, в която той да заяви, че в името на бъдещето и мира е преосмислил неотдавнашния си категоричен отказ от мирни преговори с Русия докато президентът Владимир Путин е на власт, съобщи вчера в. „Вашингтон пост“.

Украинският президент Володимир Зеленски и съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан разговаряха в Киев на 4 ноември.

Изданието цитира свои надеждни източници от Белия дом, запознати с обсъжданията. Те са уточнили, че искането на американски длъжностни лица не цели действително да тласне Украйна към масата за преговори. „Това е хитър ход, целящ да гарантира подкрепата за Киев от страна на европейските държави за още известно време. Народите на страните от ЕС вече сериозно страдат от военния конфликт и наложените от техните правителства антируски санкции. Европейците се притесняват, че тази война ще продължи още дълги години – толкова дълго, че в нейния край Европа може да е напълно разрушена икономически.

Публикацията подчертава още, че този ход на Белия дом демонстрира и сложната ситуация, в която се намира администрацията на Байдън на фона на публичните й обещания, че ще продължава да подкрепя Украйна с огромни суми помощ „толкова дълго, колкото е необходимо“. Истината обаче е че Белият дом неистово се надява 8-месечният конфликт, който се отрази тежко върху американската икономика и все повече плаши света да ескалира до ядрена война, да бъде разрешен възможно най-бързо.

Изданието пише, че американските служители споделят оценката на своите украински колеги, че за момента Путин не се отнася сериозно към преговори, но признават, че забраната на украинския президент Володимир Зеленски да се преговоря с Кремъл докато Путин е на власт там, е предизвикала загриженост в страните от Европа, Африка и Латинска Америка, където последиците от войната върху цените на храните и горивото се усещат най-остро.
„Умората от случващото се в Украйна за някои от нашите партньори в Европа вече е голяма и с продължаването на войната тепърва ще се увеличава“, цитира вестникът своя източник от американското правителство.

Съветът по национална сигурност на Белия дом и Държавният департамент са отказали да коментират публикацията на вестник „Вашингтон пост“, съобщи Ройтерс.

Въпреки, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по време на посещението си в Киев в петък обяви, че и след междинните избори за Конгрес на 8 ноември подкрепата на Вашингтон за Украйна ще остане „непоколебима и твърда“, в неофициалния си разговор със Зеленски Съливан го е инструктирал да започне да дава сигнали към Москва, че Украйна е готова да преговаря за мир, твърди Ройтерс.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *