Джефри Сакс: Следвайки американската политика за подкрепа на Украйна, Европа ще получи нов Афганистан на своя територия

Европа ще се сдобие с „нов Афганистан“ на своя територия в лицето на Украйна, ако не промени сегашната си позиция по отношение на Русия и не се върне на масата на преговорите. Това заяви знаменития американски икономист Джефри Сакс в интервю за португалския телевизионен канал RTP.

Световноизвестният икономист добави, че европейските страни силно ще пострадат от собствените си действия.

„Някога Европа беше шампион в дипломацията, но сега я виждаме единствено да повтаря американската линия: „ние сме длъжни да победим президента на Русия Владимир Путин/! Ние няма да водим никакви преговори“ И така нататък. Такъв подход е много опасен за ЕС“, коментира Сакс.

Сакс смята подобна политика спрямо Русия за главната грешка на ЕС, която може и да го разруши. Според него би било възможно да се разреши конфликтът, ако САЩ и Европа водеха преговори, а Брюксел не следваше американския дневен ред и действаше по свое усмотрение. Само че днешните действия на властите на ЕС преди всичко ще доведат до това, че първо Украйна ще бъде разрушена, а след нея и конструкцията на Европейския съюз, счита Сакс.

„Преди началото на конфликта казах, че ако САЩ продължават в този дух, Украйна ще се превърне в следващия Афганистан. Понеже ние толкова обичахме Афганистан, че го разрушихме. Това е стилът на Вашингтон“, разкритикува действията на своята страна американският икономист Джефри Сакс, който точно днес навършва 68 г.

Роденият в Детройт Джефри Сакс е сред най-младите професори по икономика в историята на Харвард, преподавател в Колумбийския университет и бивш директор на неговия Институт за Земята. Той придоби световна популярност през 90-те години като съветник на правителствата в Източна Европа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Нищо от речта на Путин не беше публикувано в нашите медии. Нищо,което да замъгли нашата национална преданост към досегашния световен хегемон. Цялата армия на политолози и анализатори замълча в един позорен ням хор на ГНИДИ, без капчица национално достойнство. Да, както писа един умник,по време на ВСВ България била с агресора-Германия, сега сме били с жертвата Украина. Наистина агресивната, но примитивна манипулация няма граници, ПОЗОР!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *