България не подкрепи резолюцията на ООН за хуманитарно примирие в Газа

Общото събрание на ООН одобри необвързваща резолюция в петък, призоваваща за „хуманитарно примирие“ в Газа, водещо до прекратяване на израелската атака по Газа, съобщи АП. Над 6 000 са загиналите палестинци за последните две седмици, 2 500 от които са деца. 1 400 са жертвите в Израел.

Посланик Лъчезара Стоева -постоянен представител на България в ООН

193-членният световен орган прие резолюцията със120 гласа „за“, 14 „против“ и 45 въздържали се, една от които беше и България.

Общото събрание на ООН отхвърли канадската поправка, подкрепена от Съединените щати, за недвусмислено осъждане на „терористичните атаки“ на Хамас от 7 октомври и изискване за незабавно освобождаване на взетите заложници от Хамас.

Междувременно въпреки резолюцията на ООН израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари заяви, че израелските сухопътни сили ще „разширят“ дейността си в Газа. В момента военните самолети подлагат анклава на едни от най-тежките бомбардировки досега преди очакваната сухопътна операция.

„Военновъздушните сили нанасят много значителни удари по подземни цели“, заяви Хагари на брифинг в петък вечерта, добавяйки, че сухопътните войски ще „разширят“ нападенията си в Газа по-късно през нощта.

Израелските войници проведоха няколко ограничени нападения в Ивицата през последните два дни, но не беше обявена голяма офанзива. Изявлението на Хагари е най-ясният знак от началото на конфликта на 7 октомври, че предстои инвазия, която израелските сили за отбрана се готвят да започнат от почти три седмици.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. НАРОДЕН СЪД ЩЕ Е МАЛКО ЗА ВСИЧКИ АНТИБЪЛГАРИ,ПОДЛЕЦИ,ПОДЛОГИ И ПРЕДАТЕЛИ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *