Борел към Орбан: Не държим Унгария насила в ЕС. Като не ви устройва, махайте се!

Унгария не е насилствено задържана в Европейския съюз. Това изявление направи ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел по време на конференция, излъчена на уебсайта на Европейската комисия, в отговор на унгарския премиер Виктор Орбан, който сравни членството в ЕС със съветската окупация на Унгария през 1956 г., а самия ЕС определи като „неуспешно повторение, пародия на СССР“.

„Честно казано, не виждам никаква прилика между съветската окупация на Будапеща и това, което се случва в Берлемон (известна сграда в Брюксел, в която се помещава седалището на Европейската комисия – изпълнителният орган на Европейския съюз – бел. прев.). Не съм видял нито един танк в Берлемон. Никой не задължава Унгария да е член на Европейския съюз. Членството в ЕС е свободен избор“, заяви ръководителят на Евродипломацията, визирайки централата на ЕС, която се намира в Брюксел.

Борел също така напомни на Орбан за потушаването на въстанието в Будапеща от съветските войски през 1956 г. Според дипломата унгарците много добре знаят „какво е окупация“.

На 24 октомври Орбан нарече Европейския съюз „неуспешно повторение, пародия на СССР“. Той заяви, че ЕС се стреми да лиши Унгария от нейния икономически потенциал и национална идентичност, като налага модел на либерална демокрация, който страната отхвърля.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *