Билбордове на сатаната „красят“ българските градове вече 10 дни с любезното съдействие на нашето равнодушие

Автор: Отец Владимир Дойчев

Има няколко въпроса, които ме измъчват. Какво би станало, ако една сутрин София и останалите големи български градове осъмнат осеяни с билбордове, на които, например, руският президент Владимир Путин седи на трон, стъпил върху картата на България, а отгоре има надпис: “Държава за продан. Изгодна сделка”? Мога да предположа какъв вой би се надал. За половин час ще се спретнат протести. Ще се търсят виновни. Медиите ще пищят на умряло. Богослови ще си късат дрехите и ще пишат сърцераздирателни трактати, заклеймяващи небогоугодното дело. Политици ще се разтичат като мишки по телевизиите. Всички във фейсбук ще си сложат възмутени колажи вместо профилна снимка. Няма да са малко и клириците, които ще изпаднат в свещен гняв. А общинарите ще си скубят косите, търсейки кой е допуснал тези реклами в столицата. Сигурно пропускам някой активист, но общо взето картинката ви е ясна.

Авторът Отец Владимир Дойчев

Всичко това обаче не се случва сега. В София и България е тихо и спокойно. Защото на билбордовете е (само !!!) сатаната, стъпил върху човешки череп и предлагащ сделка с душите ни. Същият, който вдъхновява всички насилия, всички убийства, всички войни, всички трагедии, всички противопоставяния и конфликти, включително и политическите. Но това не дразни никого.

Вече 10 дни билбордовете на лукавия стоят из цяла София, в Пловдив, Варна, из Бургас… Няколко човека написахме жалби, които все още са “в процес на обработка”. И ще бъдат така още дълго време. Поне докато изтече срокът, за който са платени билбордовете. Единствената забележителна реакция на Столична община, е да вдигне заплатата на кмета. Някой би казал, че по днешния фиксинг 30 сребърника се равняват горе-долу на 9 хиляди лева. Аз не знам. И не ме интересува. Тяхна си работа. Все ще се намери някоя незастроена Грънчарева нива. 

Ние православна страна ли сме, както пише в Конституцията? Имаше някои политици, които твърдяха, че са вярващи. Как не им трепна нещо, че отвсякъде ги гледа врагът на Началника? И Той може да се подразни и да ги накаже! Не вярващи, а само суеверни да бяха, пак трябваше да се притеснят.

Къде са богословите и защо мълчат? Или те говорят само по църковни въпроси, ако проблемът е в рамките на политическия мейнстрийм? Половината клир размишлява правилно ли е един отец да си сложи леген на главата или не. Но явно образът на врага на човешкото спасение не е толкова животрептящ проблем, колкото духовника, който изживява главата си като неизмити крака. Може ли свещеник да се причастява два пъти на една служба и то като мирянин? Аз пък ви питам: защо да не може? Очевидно вече всичко може, след като на празника, свързан с тържеството на светите икони, пред храмовете в София има сатанински изображения в размери в пъти по-големи от която и да е най-голяма икона в който и да е храм!

Иначе проповедници да искаш. Чакай да ти говорят за изкуство, за любов, за силна вяра. Там сме първи. А какви църковни и парацърковни сайтове има – направо почвам да бегам, бате. То не е съвест, а чудо. Най-малкото нещо да се случи в Църквата в световен мащаб – шест страници анализ се пишат. Два часа видеа с умни приказки в подкастове. А за бесовете да мъцнете нещо? Или те не дразнят “живото предание”, което рекламираме? Дето се казва – имаме такива православни журналисти, които са толкова велики, че да пишат срещу дявола им е под нивото. Срещу владици и свещеници може, срещу дявола – абсурд! Има десетки фейсбук групи с християнска насоченост, които от най-малкото нещо могат да създадат клевета и донос. И това за доброто на Църквата, разбира се! Но клеветникът-дявол не ги дразни. Като погледне човек – кое не е логично?

Постът е време за мълчание. Ама за молитвено мълчание, а не за оглушки, когато бъде оскърбявана така брутално вярата ни. Що за пост е това, когато мълчиш пред лицето на врага си? Като дойде антихристът на живо, пак ли ще се правим, че нищо не е станало? И в крайна сметка, ако сме православни, не ни ли е мило да гледаме иконите на Христос и Пресвета Богородица? Не въздига ли това сърцата ни към Рая? И как тогава може да гледаме спокойно нещо, което ни пренася в преизподнята? Нямаме ли страх Божий? Или трябва в някои вечерни предавания по телевизията експерти да ни спуснат опорки, че сатаната трябва да ни дразни? Да дадат интервюта няколко политолози и културни антрополози: “Така и така, сатаната е лош, протестирайте!” Или някой неопатриот да вресне, че това не е българско? Ами, не чакайте – няма да стане! Неопатриотите са фенове на кукерите. А политолозите и културните антрополози са… Айде, ще ги наречем невярващи, че не ми се задълбава в тази тема… И като цяло, държавата в избори, нашата Църква в избори. Явно на никого не му е до душите ни… 

И сега какво? Ще чакаме да избираме… Без да разбираме, че вече сме избрали. Равнодушието също е избор. Сатаната стои на трон пред очите ни с любезното съдействие на нашето мълчание. И на светската ни вяра, която се дразни от хиляди неща, особено ако някой ни настъпи материалния или политическия интерес. Но не и от врага на спасението ни. Траем си и си мислим, че сме щрауси, които са забили главата си в пясъка. Ако не обръщаме внимание на билбордовете и се правим, че не ги забелязваме, тях все едно ги няма. Но са там! И за разлика от нас, врагът ни гледа. И нашата равнодушна вяра му доставя голямо удоволствие. Ето ви Велик пост, който радва сатаната. Ама не се притеснявайте, де. Все ще се намери някой да ви успокои, че няма страшно…

Автор: Отец Владимир Дойчев

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Жалкото в случая е, че такива духовници са малко!
    А народа – той спи непробуден съд, когато трябва да е буден защото унищожават вярата, държавата и бъдещето на децата ни!
    БПЦ се е превърнала в придатък на всеки който е на власт! Няма ли най-сетне да прогледнем, че ни унищожават не само материално, но и най-важното духовно?!

  2. КЪДЕ СТЕ БЕ, БЪЛГАРИ???? КЪДЕ СТЕ БЕ, ХРИСТИЯНИ???? КЪДЕ СТЕ БЕ, МИТРОПОЛИТИ НА БПЦ? КЪДЕ СТЕ БЕ, МЪЖЕ И ЖЕНИ ОТ СОФИЯ, ПЛОВДИВ, ВАРНА И НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО Е ОКАЧЕНА ТАЯ САТАНИСТКА СМРАД? КЪДЕ СТЕ ДА Я ИЗГОРИТЕ И ДА ЛИНЧУВАТЕ ИЗРОДИТЕ, КОИТО ВИ Я НАТРАПВАТ? НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ, ХОРА! ВЕДНАГА СВАЛЕТЕ ТАЯ ГАДОСТ! КЪДЕ СИ БЕ, пРЕЗИДЕНТЕ, ДА МАХНЕШ ТАЯ ГНУСОТА? ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ. САМО ОТЕЦ ДОЙЧЕВ Е ХРИСТИЯНИН В БЪЛГАРИЯ.

  3. Ниак не е безобидно, внос е, дори закъснял, с уловка забавлявай се до пръстите рога и другата реалност. С връщане в Бога расте спасението

  4. Тези билбордове са логичното последствие от надмощието на дяволската идеология в Родината ни… Отявлени сатанисти и богохулници управляват държавата ни… Псевдовярващи палят свещи в църквите ни и се надяват, че всеки грях ще им бъде простен.
    Боя да осквернят паметниците ни намериха, но боя да скрият лицето на сатаната няма. И няма как да го скрием това лице, защото то е станало вече част от душите ни.
    Всеки ден се питам, имаме ли все още бъдеще като народ?
    Благодаря на Отец Дойчев. Все още има светли души като него, които се опитват да разпръснат мрака. Дали има други души, търсещи светлината, ще се разбере в близките месеци, година, две… А ако ги няма:
    Прости ни, Господи, че не избрахме спасението си!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *