Бивш служител на ЦРУ: САЩ днес са тъпият ъгъл в триъгълника на баланса на силите в света Русия-Китай-САЩ (С ВИДЕО)

„В САЩ управляват безумци“  (Рей Макгавърн, бивш анализатор от ЦРУ)

След Втората световна война балансът на силите в света се оформи като един триъгълник, на чиито върхове са трите велики сили Русия, Китай и САЩ. Особеност на този триъгълник е че когато два от тези ъгъла сключат съюз, третият ъгъл губи световната си мощ. В рамките на Втората световна война имахме съюз между СССР/Русия и САЩ, затова Китай едва мъждукаше. През 1978 г. нещата се промениха – САЩ сключиха с Китай договор за всеобхватно икономическо партньорство и така събориха СССР. Преди 20 години обаче Русия и Китай сключиха стратегически съюз и виждаме как САЩ пропадат. Това заяви бившият анализатор от ЦРУ Рей Макговърн в интервю за Dialogue works. Днес триъгълникът отново е тъпоъгълен, но в него ролята на тъпия ъгъл не е вече на Русия или Китай, а на САЩ. При това Вашингтон отказва да се примири с новата реалност и продължава да живее в света на илюзиите си, отбелязва експертът.

Рей Макговърн, дългогодишен анализатор на ЦРУ:

Наблюдавам отношенията между Русия и Китай от 1964 година… Това ми беше работата, моято първа работа в ЦРУ. Още тогава разбрах най-важното нещо — това, което съветските хора наричаха баланс на силите, световното съотношение на силите — така казват руснаците. Светът на геополитиката е един триъгълник с три велики сили по ъглите – САЩ, Русия и Китай. Останалите държави са просто пълнеж. И когато два от тези ъгли сключат съюз, той е задължително срещу третия ъгъл, който неминуемо ще загуби.

Днес този триъгълник не е равностранен, а тъпоъгълен, защото двата върха Русия и Китай сключиха стратегически съюз и превърнаха САЩ в тъпият ъгъл.

Сега именно САЩ са тъпият ъгъл в международния баланс на силите Русия-Китай-САЩ.

Това стана съвсем очевидно, когато Китай подкрепи Путин в украинския конфликт. В това няма никакви съмнения: Путин потърси и получи подкрепата на Си Дзинпин три седмици преди началото на военната си операция в Украйна.

Всичко това е напълно очевидно. Но никой на Запад не иска да го признае, включително нашият президент, който преди дни позвъни на Си Дзинпин. Както съобщават китайците, Джо Байдън е позвънил на Си Дзинпин и му е казал нещо от рода на:

«Слушайте, аз съм много обезпокоен от това, че вие укрепвате руската икономика, помагайки й да води война срещу нас. Не бихте ли могли, моля ви, да прекратите тази помощ?».

Те, американските политици все още живеят в свой си нереален свят и продължават да вярват в това, че ние сме единствената изключителна и незаменима страна в света, но и в това, че ние имаме правото да кажем:

«Китай, ти си длъжен да ни помогнеш. Тези руснаци са много лоши хора. Не би ли могъл да престанеш да им помагаш икономически?»

Допускам, че такива хора, като Блинкен и Съливан, искрено вярват, че още могат да си позволят подобно поведение… Тези хора са наивни инфантили.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Десетина години преди, теорияата зиро за триъгълника Русия, Америка, Китай бе авансово представена, и вкратце съза на два ъгъла определяше идващото занапред, в различните варианти съюзи. От американския глобален удар 20 % е заделен за Китай, и съюзът и с Русия е предвидената изненада

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *