Бившият шеф на НАТО Лорд Робъртсън: Путин ме питаше кога Русия ще бъде поканена в алианса

Бившия генерален секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън разкри, че по време на лична среща с Владимир Путин, руския президент го е попитал кога Руската федерация ще бъде поканена да се присъедини към НАТО.

Путин не блъфираше

По думите му тогава Путин не е блъфирал и мамил Запада. „Не мисля, че тогава той лъжеше. Беше искрен. Но във времето той се промени, защото нещо вътре в него подхранваше тази идея на уважение, на възхищение към Съветския съюз“, каза Робъртсън в интервю за британския в. „Телеграф“.

Генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън и руският президент Владимир Путин на среща в Брюксел през октомври, 2001 г. 

Робъртсън е убеден, че в случай на победа над Украйна, Путин „ще прочисти Молдова, Армения, Казахстан и ще направи тези държави буфер за страната си“.

Ако Украйна загуби, тогава враговете на САЩ ще определят световния ред, каза още Робъртсън, който посочи китайците, руснаците, иранците и севернокорейците като най-опасните врагове на Запада.

Ако Путин спечели в Украйна, Западния свят губи всичко

„Това ще направи света много, много неудобен за моите внуци“, каза той за опасността от победа на Русия във войната й срещу Украйна. „Ако те (украинците) загубят, ако Путин спечели, тогава всички губим“, каза той. В същото време Робъртсън предупреди, че Западът е изпаднал в тежка криза на ценностите и в момента страда от „зашеметяващ вакуум на лидерство“. Изданието отбелязва, че Робъртсън се опасява, че „все още има твърде голяма пропаст между надутата реторика на Запада и колебливостта в действията му, затова и Кремъл не го вземе на сериозно“. Той смята последната реч на британския премиер в подкрепа на Украйна като недостатъчна, тъй като не беше обявено кога на Украйна ще бъдат дадени многогодишни ангажименти.

„Парите, които плащаме сега за Украйна, скоро ще свършат. Британският премиер отива в Киев, изрича едни добре звучащи, но празни откъм съдържание думички, получава награда и обявява £2,5 милиарда британска военна помощ за следващата година. Но украинците имат нужда да им кажем: „Ще ви даваме £2,5 милиарда годишно. Това е единственото нещо, което ще респектира Кремъл“, подчерта бившият шеф на НАТО.

Освен това Робъртсън разкритикува поведението на президента на САЩ Джо Байдън по отношение на проблемите в осигуряването на Украйна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Лорд Робърдсън днешната ситоация по нищо неможе да се сравни с минали ситоации. Путин каза че няма да отстъпи . В Америка и Европа не им се умира затова са пестеливи в Думите и Деиствията си. Със сила срещу Русия няма да излезе нищо. Само ножете да докарате нещата да станат по лоши за Америка и Европа.Украйна вобще не я броя тя е ясна. И ако има ескалация първо Америка ще е под прицел тук две мнения не трябва да има. Така че приказките които разказвате няма как да ви се случат.

  2. Русия е била измамена като й е било обещано участие в нато. Вярно е.
    Но обещанието не е изпълнено-защото нато е създадено с цел да унищожи Русия.
    Путин го разбра.
    Направили са си сметката без кръчмаря.
    Въпросът е на какво изпепеление ще подложат нас-докато губят.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *