Апокалиптични прогнози на НОИ. Замразяват частните пенсии

Прехваленото увеличаване на пенсиите създава исторически рекорд в дефицитите на държавното осигуряване – от 5.55% спрямо брутния вътрешен продукт (над 10 млрд. лв.) и при равни други условия следващите пет години ще бъдат най-тежки за осигурителната система през целия следващ половин век, за който Националният осигурителен институт е изготвил поверителна прогноза (до 2070 г.). Документът предвижда дефицитите на системата при сценарий, че хората продължат да се осигуряват смесено в държавното и частното осигуряване, но съдържа и допускане, при което вноските на работещите се насочат изцяло към държавата.

Допускането, че петте процентни пункта, които в момента се удържат на работещите, за да се преведат по лични партиди в частен пенсионен фонд, може в един момент да престане и парите им да се насочат изцяло към държавното осигуряване. Това излиза в официален държавен документ, макар и поверителен, кето е предизвикало сериозно притеснение в индустрията на пенсионните фондове.

Допитване сред пенсионноосигурителните компании показва, че са наясно с изчисленията на НОИ и се притесняват държавата да не предприеме т.нар. осигурителна ваканция, като пренасочи вноските за втора пенсия в НОИ за срок от три до пет години. Така може да се отслаби натиска върху осигурителната система, за която анализът твърди, че „при запазване на текущото законодателство, най-силното негативно влияние на застаряването сред населението върху устойчивостта на държавната пенсионна система се очаква в следващото десетилетие, даже в следващите пет години“.

На практика това означава, че хората ще зависят все повече от волята на правителства, които си гласуват увеличения на пенсии без да мислят, как ще ги изплащат, вместо да спестяват по лични партиди средства, с които самите осигурените да си разполагат. Разчетите на НОИ по категоричен начин доказват, че екзотичните идеи на „Продължаваме промяната“ в данъчната политика – облагане на гъбарите, бакшишите, нов данък сгради, втори автомобил, бонус-донос и т.н.си имат причина и тя е добре прикриваното, но осъзнато изправяне на пенсионната система пред фалит. Всеки допълнителен лев, независимо, къде се събира – в общински бюджет, или в друга система, ще облекчи необходимостта да се финансира от централния бюджет и той ще може да се насочи към основната си грижа субсидирането на пенсиите.

Според представители на три пенсионноосигурителни компании, такова предложение е било формулирано още миналата година, но нито служебният кабинет „Донев“ нито правителството „Денков“ искат да го внесат, защото ще е равносилно на война срещу индустрията на пенсионните фондове. Според една от трите запитани компании, подобен ход може да причини отпадане на фирми от пазара и след пет години да има значително по-малко фондове.

Затова страховете са мярката да не се внесе от народен представител между първо и второ четене на данъчните закони, или в преходните и заключителните разпоредби на бюджета, пак преди второ четене. Алтернатива, която плаши фондовете не по-малко е, че правителството може да премине към рекламиране на евентуални предимства от осигуряване амо в първи стълб на държавното осигуряване. Така може да се постигне незадължително, но дълготрайно пренасочване на средства, което да вреди на индустрията и на спестяванията на хората години, след като временният проблем на НОИ се разреши.

Сметките показват, че за хора, които са работили в сивия сектор, осигурявани на по-ниски от реалните си доходи и в момента на своето пенсиониране имат спестявания под 10 хил. лв., може хипотетично да имат изгода от прехвърляне на спестяванията си от частен фонд в НОИ. Броят на тези случаи обаче постепенно намалява, както заради мерките, които държавата взима, така и заради подобряването на условията на трудовия пазар, при които работодателите се борят за всеки съвестен и компетентен служител включително и чрез предлагането на осигурителни пакети.

По този начин, за всички работещи, които са се осигурявали съвестно в продължение на десетилетия и планират да правят това още десетилетия, една осигурителна ваканция, ще означава средствата им да се насочат към солидарния пенсионен стълб, за да може правителството на коалицията, наричаща себе си „сглобка“ да плаща пенсии, като тегли по-малко заеми.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Хей, ……, пълните каца без дъно. Еле пък, частните фондове

  2. На всички, които имат и малко понятие, какво е пирамида, им е ясно, че частниците вече панически се готвят да се спасяват. За себе си са измъкнали достатъчно, но останалото е разпиляно за реклами, офиси, заплати на служители и други разходи. До сега само събираха, а сега ще трябва и да плащат. На всички ще стане ясно, че са измамени, ограбени и ще потърсят сметка. Пирамидата рухва, но нали на власт са други от ДС, ще ги прикрият с действия, закони, заповеди. Не знам как са грабили другите, които са управлявали територията, но от българските чорбаджии по-долни няма! Никаква милост няма помежду нас, ние не сме един народ, а зоопарк от единични индивиди, хищници и мършояди!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *