Анжел Вагенщайн: Президентът ми нанесе личен тежък удар – поклони се на главорези. Защо не се поклони и на Хитлер?!

Анжел Вагенщайн, световноизвестен сценарист, писател, режисьор, общественик, политик, легенда на лявата идея, през октомври навърши 99 и навлезе в 100-ата си година.

Той е роден в Пловдив, но прекарва детството си във Франция. Родителите му емигрират там по политически причини, защото са преследвани заради левите си убеждения. Семейството се завръща в България след амнистия, а Вагенщайн остава верен на левите си убеждения.

На 16-годишна възраст влиза в РМС. Бил е член на бойна група, партизанин, затворник със смъртна присъда от съда на Царство България.

Завършва кинодраматургия във ВГИК, Москва. Автор е на 50 сценария за игрални, документални и анимационни филми, снимани в 5 държави. Филмът по негов сценарий „Звезди“, заснет през 1959 г. от режисьора Конрад Волф, е удостоен със Специалната награда на журито в Кан. Сред най-известните творби, заснети по сценарий на Вагенщайн, са „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“, „След края на света“.

Романите му „Петокнижие Исааково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“ са преведени на френски, немски, английски, руски, испански, полски, чешки, унгарски, македонски, италиански, китайски, иврит.

Три западноевропейски компании неотдавна решиха да заснемат тв сериал по романа „Сбогом, Шанхай!“, но работата по проекта бе замразена заради пандемията. Самият роман пък съвсем скоро бе издаден за трети път във Франция.

На 1 февруари Румен Радев отдаде почит пред паметта на жертвите на комунизма и поднесе цветя на Мемориала край НДК. Два дни по-късно Анжел Вагенщайн изрази пред медиите дълбокото си огорчение от този факт.

– Г-н Вагенщайн, навлизате в 100-ата си година, какво е усещането?

– Аз съм встъпил вече в 100-годишнината, през октомври ще ги навъртя напълно и почвам 101-вата. Това е.

– Живели сте в три Българии – кога ви беше най-интересно и кога – най-тежко?

– Интересно му е на човек в цирка или на кино… Живял съм, борил съм се. Със смъртна присъда дочаках 9 сепетмври.

– Преди дни президентът Румен Радев се поклони пред Паметника на жертвите на комунизма. Как приехте този факт?

– Получих тежък удар от президента на Република България, който отиде да се поклони на главорезите.

Аз писах навремето: Ще дойде време за Десетте конника на Апокалипсиса. Писах го в килията на осъдените на смърт. Ще бъдат безмилостни тия първи, нека да са десет дни. Защото това, което натрупа фашизмът, не се изкоренява лесно. В Дирекцията на полицията аз бях вързан за краката, гол, висях на тавана и ме налагаха с едни триъгълни прътове от автомобилна гума. Този, който ме налагаше, след Девети септември веднага бе убит. Това са тия десет дни. Тях ги знае Франция. Париж знае какво са те, Рим знае, там, където Мусолини е висял гол с любовницата си на едно дърво… Това справедливо ли е, или не е справедливо? Това е Апокалипсиса, това е страшният гняв на Европа за това, което се случи през Втората световна война. А завчера президентът отиде и се поклони. Защо не се поклони и на Хитлер?! Защото и той е трябвало да се самоубие в тия десет дни. В американската окупационна зона на Германия през тия десет дни са разстреляни 800 души. Не отива президентът на Щатите да се поклони на тия 800 души.

За мен беше като гръм от ясно небе, когато президентът на България отиде да се поклони… И не знае на кого се покланя. На убийци и главорези. Аз не съм го видял да се поклони на софийското стрелбище, където е разстрелян Вапцаров, където са разстреляни десетки невинни хора. Да отиде да се поклони там, където са разстреляни деца. Ние вече десет години водим битка, за да направим паметник на разстреляните деца по време на Втората световна война, при фашизма в България.

Затова ви казвам – това са Конниците на Апокалипсиса. Никой във Франция не можа да възпре тая начална вълна на гняв, понякога е справедлив гневът, понякога е и несправедлив. Но той е неминуем, тогава когато дойде Големия час на Конниците на Апокалипсиса, жаждата за мъст… Тогава никой не може да те спре. Да се поклониш на онези убийци, съпричастни към съществуването на Треблинка, на Аушвиц… Знаете ли колко нацитски лагери е имало тогава – 720 в Европа! Не всички са били лагери на смъртта, има каменни кариери, има лагери край заводи за оръжие, където като сенки са работили, на една чорбица, роби. Когато тия роби са освободени, не чакай от тях само разумни действия. Това е дълбинната мъст, която невинаги е съвсем справедлива, която невинаги може да раздели нюансите. В Париж са разкарвали плачещи жени с обръснати глави из целия град, защото те са танцували с германските войници. Не се поколебаха да разстрелят ръководителите на Южна Франция, която става съюзник на нацистите. Всичко е изтрепано. Затова ви говоря сега с вълнение. Нека след като минат тия дни, както се казва, да поникне трева, да стоим на зелено, да си простим каквото е било. Но прошка за фашистките главорези, каквато ние завчера преживяхме, не. Това ми е днешният трепет.

Сега искат да ме гледат накриво тия, които не знаят, че аз съм бил месеци наред в килията на осъдените на смърт, в килия единочка за един човек, ние сме били кога 8 души, кога 10 души, кога 12 души, кога са измъквали някой през нощта, който не се е връщал вече. Става дума за Сливенския затвор. Който се интересува, да види архивите. Затова вие ме хващате в деня на моя гняв.

– Много леви хора са лично засегнати от неговата постъпка.

ПОЛИЦЕЙСКА СНИМКА НА ОСЪДЕНИЯ НА СМЪРТ АНЖЕЛ ВАГЕНЩАЙН, 1944 Г.

– Аз съм лично засегнат. И аз казах нещо лично на президента, в лицето му го казах. Когато той посети Йерусалим, там каза, че с гордо вдигната глава гледа към човечеството, защото България спаси евреите си. И нито една дума на съчувствие към унищожените от българските власти, от българския закон за защита на нацията македонски и беломорски евреи. Всички са унищожени в Треблинка. Президентът не намери думичка на съчувствие, на солидарност, на съжаление, че това е било допуснато. Гордо вдигнато чело!

Сега го видях на стената, където половината имена са имена на главорези. Видях го да гледа умилително списъка. И там е името на този, който ме е държал гол, вързан, надолу с главата. Аз отидох да го търся в неговото родно село веднага след Девети, за да му кажа: Здравей, приятелю. Те ми казаха: Късно идвате, ние го разстреляхме. Трудно можеш да сдържиш гнева на човечеството в тия първи дни. След това има време и за съд, за различни присъди. Допускат се и грешки, и залитания. В първите дни съюзниците Англия, Съединените щати и Съветският съюз трябваше да сдържат ръцете на гневните тълпи, които искаха отмъщение за това страшно нещо, което се случи през Втората световна война. Само хора, на които това не се е случило, могат да заиграват сега – справедливи ли бяха присъдите или несправедливи. Допускам, че има и някои, които са заслужавали и по-малка присъда. Вероятно са допуснати и съдебни грешки. Но това е гневът на Европа. Ако това не го разбираш, значи въобще не разбираш Втората световна война, цялата трагедия. 10 милиона души унищожени в лагерите! И не ми трепва окото сега да ми кажат, че на еди-кой си, Иван Иванов, твърде голяма му е присъдата. На човек му пада перде. На човечеството му пада перде. Така е било и в тъмните векове, така е било и с Ренесанса, така е било и с Инквизицията… Кога е справедливо, кога не е справедливо, човек може по-късно да разбере. Отново се връщам на този тунел в Гарнизонното стрелбище, където са разстреляни толкова много хора. Там не съм видял тия правдолюбци, десни, да дойдат, да се поклонят на стотиците разстреляни. Не съм чул от тях такъв гняв, какъвто те проявиха завчера. Преклонение пред невинните жертви. Какви невинни жертви?! Да се кланяш и да съчувстваш на онези, които са пометени от историята…

Затова днешният ден ми е тежък ден. Съжалявам много, че фашизмът отново дава своите кълнове. Един от неговите кълнове е този ден на почит към осъдените нацистки престъпници.

– Президентът за пръв път се покланя пред Мемориала край НДК едва след като бе избран за втори мандат. Това предателство ли е към левите избиратели, които са гласували за него?

– Това е предателство срещу човечеството. Предателство срещу антифашизма. Да стоиш там и да искаш прошка на главорези. Аз съм потресен!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

11 коментара

  1. :) аре нема нужда… тук не сме глупави като немци и англичани :)

  2. Анжел, те не само са ги развеждали с обръснати глави, но са и ги убивали тези жени. Убиецът си е убиец, без значение дали се нарича фащист или антифащист или либерал. И дори само един невинен да е имало сред тези жертви на комунизма, стува си някой да им поднесе цвете.

    • Брех, зарад 2-3 невинни, и на останалите долни фашаги да се кланяме. Ами да им извадят имената на тия невинните от списъка на монумента, а монумента да бъде сринат. Искаш реабилитация на цялата нацистка сган в БГ-то ли бе?!

  3. Браво, Анжел. Винаги съм вярвал в тебеНо защо мълчи Нинова?

  4. ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СМЕ ПОТРЕСЕНИ ОТ ФАШИСТА .р. радев

  5. Достатъчна е една единствена неразумна, непремерена, необмислена постъпка, дума или проява за станеш за резил. Особено ако си политик, публична или известна личност. С това ще те запомнят въпреки всичките ти безброй добрини, геройства и идеали които си оставил след себе си. От антипод на Тиквата с палячовското му самоизтъкване, просташката натрапчивост и грозното отричане от собственото му политическо минало, Радев с тази постъпка заличи всякакви доверие, авторитет и симпатии към себе си. Не се наемам да анализирам дали това е резултат от чужд съвет, нелеп опит за почин за помирение, дълго колебание за показване на собствено пристрастие или чиста глупост, лекето върху мундира му ще стои завинаги и ще засенчва както звездите на пагоните, така и блясъка на медалите (да не споменаваме за вонята откъм панталоните).

  6. втори пепо менохай стана на 100 г никога не късно да станеш за резил. Евреите останали тук са левичари и десари ,част от управляващия комунистически режим Шалом е техен , даже с карат други евреи които не са комунисти десари , коминтерновци и комунисти . Много им се иска да направят герой Виолета Якова

    • Напълно одобрявам! Да се радва, че благодарение на тези, които нарича „фашисти“ е преживял въпреки всичко, бидейки поданик на Н.Ц.В. Борис Трети.
      Нека не забравя, че талантът не е тъждествен нито с морала, нито с интелекта. Примерни, колкото искаш – от Алберт Шпеер до Бил Гейтс или, ако щете даже Рихард Вагнер и Рихард Щраус…

      • Вагенщайн е бил със смъртна присъда в килия за смъртници. Щели са да го разстрелят ако не беше дошъл 9-ти септември. Чети по-съсредоточено, бе, трол нещастен

  7. за какво те биха вагенщайн в полицията и не те убиха ако е вярно и защо веднага уби уж биячите си и как спомогна с кинолети за убииството на никола петков

  8. За националният предател Тримореца прегради няма, сега ще изпраща български момчета да умират на източния фронт !

    За него жертвите нямат значение, той няма спомен за ненуждните жертви които дадохме в Ирак, той иска война и български жертви !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *