Андрей Райчев: Няма нито едно доказателство, че Ковид-19 е по-опасен от обикновен сезонен грип! Задава се невиждана икономическа катастрофа!

„Няма нито едно доказателство, че Ковид-19 е по-опасен от обикновен сезонен грип! Задава се обаче невиждана икономическа катастрофа! В момента сме свидетели на операция „пиянството на западното човечество“. През последните дни то е вкарано в един нов, напълно виртуален свят- струва му се, че прави нещо голямо – спасява своите старци. Които впрочем никак не спасява, но дори да спасява малка част от така или иначе обречените да умрат, то много повече други убива. Западните общества са вкарани в много лоша виртуална ситуация. Народите на Запада добре си живеем във Фейсбук, но икономиката не е виртуална. И съвсем скоро, като се сблъскаме челно с реалността, наречена икономика, ще последва катастрофа, каквато не сме виждали в историята си. Ще последват врясъци до небето с въпроси: „Щой ни причини това, кой е виновникът!?“. Тогава вече ще стане интересно.

Подобни на днешния грипни вируси, обикалят планетата ни всяка година и взимат своите жертви. Може тази година вирусът да е малко по-силен, но и дума не може да става за „чума“, „вирус- безмилостен убиец“ и прочие сензационни твърдения, с каквито ни заливат медиите. Вижте изследването на нашата агенция „Галъп“. На въпроса „смятате ли, че Ковид-19 е най-страшното нещо, спохождало някога човечеството?“, половината от българите отговарят утвърдително! А човечеството е преминало през Първа и Втора световна война, било е опостушавано от ордите на Атила, Чингиз Хан и Темерлан, било е редуцирано наполовина от страшни чуми, като онази през 14-ти век… За каква необичайно голяма опасност въобще говорим в момента…“ Това каза в интервю за БНР социологът Андрей Райчев. Ето го:

– Господин Райчев, нека започнем със случващото се в момента в България, както и с това, което тепърва ще става. Как според вас болестта, и разбира се икономическите последствия от нея, ще се отразят на политическия живот в страната?

– Вижте, в началото на тази пандемия се надявах, че в един момент здравият разум ще надделее, че правителството ни ще осмисли трезво и рационално ситуацията. И нямам предвид само за Нашето, а половината правителства в света. Но това е безнадеждно. Човечеството влезе в тази вълшебна приказка и все повече затъва в нея. В момента ние не живеем реален живот. Ние живеем в един измислен, приказен , виртуален пандемичен свят и затова анализи в момента не могат да се правят. Трябва да се изчака. Всякакво политическо обсъждане и коментар преди края на приказката е невъзможен.

Няма нито едно доказателство, нито един сериозен аргумент, че този вирус е много по-опасно от сезонните вируси, които ни връхлитат ежегодно – например преди две или три години, когато имаше подобни грипни епидемии. Но, както виждате, западната цивилизация е на път да си счупи, и май вече си счупи икономиката. Нанесе си удар, за който дори най-добрите икономисти все още не могат да преценят колко е голям. Мисля също, че този икономически колапс е необратим. Така че ние въобще не трябва да убеждаваме хората, че ситуацията е нормална. Защото вирусна заплаха може и да няма, но икономическият катаклизъм е налице. Единствените ни усилия оттук-нататък трябва да са в посока – да облекчаваме тежкото икономическо и ментално положение до което големи групи от хора предстои да изпаднат. 

Апропо, бих посъветвал правителството да извади от ръководния си щаб лекарите, които разбират от телесни течности, иронично казано, и да ги замени с психиатри. Защото в момента населението страда единствено от насадените му страх и паника. Населението ни трябва ежедневно да получава инструкции за това как да се справя с психопатологичната ситуация, в която е вкарано. Съветът ми към хората е да се погрижат основно за спокойствието си, да си осигурят здрав сън… Такива неща трябва да се препоръчват вместо вече втръсналите на всички ни мерки с маските и прочее.

– Да, но мисля, че това което тепърва хората искат да знаят също е как да се справят със последиците от задаващата се икономическа криза, защото всички прогнози сочат, че те ще са много тежки, не само за България, а в световен мащаб.

– Какво значи „как да се справят“? Няма да се справим. Ние първо не знаем какви ще са последиците. Че ще е бедствие е ясно, но все още никой не може да прецени неговия размер. Може да се оцени само, че е огромно. Какъв ще е броят на безработните, кои сектори от икономиката ще умрат – това никой не може да ви каже в момента.

– Между другото, възможна ли е евентуална политическа кариера на генерал Мутафчийски?

– Да, разбира се, че е възможна и като гледам как добре си се разбират с Борисов, то го и пишеше на много места, че Мутафчийски е евентуалният кандидат на ГЕРБ срещу Радев на президентските избори. Твърде възможно е. 

Но аз се връщам на предишния ви въпрос. Нека осмислим какво се случва в момента в целия Западен свят и в България в частност. Представете си, че в сливиците ви попадне нещо лошо, някакъв силен алерген, който причинява страдание на сливиците. Но само на тях. И тези сливици реагират на заплахата като отделят вещества да неутрализират попадналата върху тях отрова.

Да, но успоредно с това сливиците „съобщават“ за заплахата на всички други органи на тялото ви. Дават им фалшив сигнал, че в тях също е попаднала част от „страшната“ отрова, без тя да е действително страшна. Сливиците съобщават това на далака, на черния дроб, на жлезите… и всички те започват да се борят срещу този алерген без обаче реално да го има в тях. Как медицината нарича това? Нарича го алергичен шок – когато реагираш милион пъти по-драстично отколкото е значима заплахата. 

И сега, погледнете нашата днешна разновидност на грип Ковид-19, която ще отнесе в отвъдното такъв брой хора, какъвто вирусите винаги са отнасяли. Около 0,4 % от човешките животи, главно на хора, които са болни, възрастни и са си „пътници“ по принцип. Това въобще не е цинична реплика, а констатация на нещо, което ни се случва всяка година. Но ние сега реагирахме. Ако искате можем дълго да дискутираме защо реагирахме точно сега и по точно този начин, но правителствата от САЩ до ЕС реагираха и западните общества в момента преживяват „алергичен шок“, сепсис, от несъществуваща или твърде малка заплаха за организма . Резултатът от шока е много по-вреден и смъртоносен за организма от вредата, която може да причини „отровата“ върху сливиците. Искам да ви кажа, че от алергичен шок човек може да умре.

– Тоест, България не е трябвало да реагира с мерки срещу пандемията? Вярно е, че началото на т. нар. пандемия имаше държави, като Великобритания и Холандия, които обявиха: „няма страшно, ще се справим, ще го преболедуваме, няма да затваряме граници, няма да въвеждаме мерки“, но дни след това заеха друга позиция.

– Не държавите заеха другата позиция, а онзи център, който им нарежда какво да правят.

В момента сме свидетели на операция „пиянството на западното човечество“. През последните дни то е вкарано в един нов, напълно виртуален свят- струва му се, че прави нещо голямо – спасява своите старци. Които впрочем никак не спасява, но дори да спасява малка част от така или иначе обречените да умрат, то много повече други убива. Западните общества са вкарани в много лоша виртуална ситуация. Народите на Запада добре си живеем във Фейсбук, но икономиката не е виртуална. И съвсем скоро, като се сблъскаме челно с реалността, наречена икономика, ще последва катастрофа, каквато не сме виждали в историята си. Ще последват врясъци до небето с въпроси: „Щой ни причини това, кой е виновникът!?“. Тогава вече ще стане интересно.

– Какво бъдеще виждате вие за планетата след задаващата се в момента икономическа катастрофа?

– Четох един много умен автор – Ювал Харари, автора на „Sapiens. Кратка история на човечеството“, който е написал разумен и интересен текст. Но е допуснал една груба грешка. Той си представя близкото бъдеще като завръщане към някакви предишни форми на диктатура. Смята, че правителствата ще получат повече контрол, че ще се върнем към предишните общества, където големите началници се разпореждаха с населението както намерят за добре, само че сега, разполагайки с новите информационни системи, ще стане още по-голяма беля.

Не мисля, че ще се случи точно това. Карл Маркс има едно гениално изречение: „Новите исторически сцени се играят със стари исторически костюми“. Какво имам предвид: Представете си, че през ХIХ в. се състои катастрофа и съвременниците възкликнат: „леле, ще се върне Луи ХХ-ти“. Всъщност мястото на самодържеца-феодал Луи се появиха Хитлер, Франко, Салазар… с техните качествено нови форми на диктатура. Ето това ще ни се случи и сега. Харари се опитва да мисли през познатите ни до момента форми – диктатура, Саддам Хюсеин на власт, Хитлер, Пиночет и т.н. В действителност ще възникнат напълно нови форми на управление, не по-малко брутални, от гореизброените, разбира се.

– Споменахте, че днешната ситуация с пандемията на коронавирус е сценарий. Кой е автора на този сценария?

– Ще ви кажа само, че авторът му е гениален. Защо мисля така ли: Западната демокрация се основава на базата на потребителското общество – то е нейн фундамент. А авторът на сценария с корона-пандемията използва тъкмо тази потребителска слабост на западните общества. Западният потребител е човек, който се чувства дълбоко виновен, тъй като е наясно, че консумира повече, отколкото произвежда, и че живее на някакъв (но неизвестен за него!) минус. Тази неосъзната тревога на потребителя неизбежно се проявява във външни проекции, ако се опитам да преведа фройдисткия термин – започва преживява страховете под формата на външни въображаеми заплахи. Главните проявления на тези страхове са заплахата от тероризъм и от еко-катастрофи. В основата на тия фобии е екзистенциалния подсъзнателен страх на западния човек, че живее по-добре, отколкото му се полага и в сравнение с останалите хора по планетата… И подсъзнателно смята, че това е нещо, за което ще бъдат наказани. Но тъй като в тези така рационални западни общества няма място за хипотези като религиозна вяра и Господ, западният човек смята, че ще го накаже природата. Именно затова тези общества започнаха да обявяват нормални ситуации, не в смисъл добри, а в смисъл привични за останалата част от планетата ситуации, за екстремни. Именно от тази нагласа, така характерна за западните общности, се възползва авторът на сценария с корона-пандемията, за да ги подлуди и паранояса.

– И все пак, кой е авторът на този зловещ сценарий?

– Нямам отговор на този въпрос, но зная кои обществени слабости е използвал. Много и различни организации използват тези слабости. От същите слабости се възползваха преди време и „активистите“ за чист въздух в България. Ето например дебатът, който отвориха за въздуха в София. Не че въздухът ни е кристално чист, напротив, и никак не е лошо да го подобрим, но винаги досега сме го дишали такъв. Само че когато едни соросоидни НПО-фондации се заеха с темата, понеже от Америка им плащат да търсят проблеми, дори там където няма… тогана започна да се чува: „това с мръсния въздух вече не се понася“, „властта ни подлага на геноцид“…  А истината е, че въздухът е лош откакто съм се родил (аз съм роден през 50-те години, тогава София вече беше индустриална). Даже тогава въздухът беше значително по-лош от сега, защото работеха и „Кремиковци“ и още стотици други замърсяващи предприятия. Но щом се намеси „Америка за България“ тази нормална, обичайна ситуация за всеки развит град, беше определена като екстремна, като бедствена… апокалипсис направо! Същото е и сега с вируса. Подобни грипни вируси обикалят планетата всяка година. Може тази година да е малко по-силен, но и дума не може да става за „чума“. А се говори за „най-страшното бедствие, откак са измрели динозаврите“. 

– Ние сме склонни да преувеличаваме понякога, наистина.

– Вижте изследването на нашата агенция „Галъп“. На въпроса „смятате ли, че Ковид-19 е най-страшното нещо, спохождало някога човечеството?“, половината от българите отговарят утвърдително! А човечеството е преминало през Първа и Втора световна война, било е опостушавано от ордите на Атила, Чингиз Хан и Темерлан, било е редуцирано наполовина от страшни чуми, като онази през 14-ти век… за каква опасност въобще говорим в момента…“. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Личи си че няма хонорар за тази статия но доказателства има на тази епидемия светът гори стига глупости

    • Кой свят гори, бе, аланкоолу, я прочети малко статистики. Това с коронавируса е пълна измама.

  2. Всички богаташи като Андрей Райчев сега не искат да се стопира икономиката за сметка на намаляването на заразените и умрелите от заразата. Това са капиталистите. Народа да бачка, да мре докато се измисли ваксина и лекарство за да нямат те богаташите загуби. А въпросните капиталисти ще си пазят карантина, ще си пият най скъпите лекарства, няма да се мешат с раята-роби и ще си живеят живота. А беднотията да работи и да мре колкото му е късметът кога това ще му се случи. Райчев е мръсник на когото състраданието му е чуждо.

  3. Овцете се страхуват от вълците в гората, а не знаят, че най-голямата заплаха за тях е камионът на кланицата. Какво да правиш, генетична памет…

  4. Коронавирусът ще си замине, но гладът след него ще е много по-страшен. Затриват ни като нация! Вън от ЕС и НАТО, преди да са ни загробили!

  5. Нищо не си разбрал Пенсионере. Райчев обяснява, че коронавирусът е като всеки друг грипен вирус. Всяка година такива вируси си взимат по някоя и друга жертва. И че причината сега да се натяга положението е другаде. Ама малко акъл се иска да го разбереш.

  6. Г-н Райчев е един от манипулаторите на общественото мнение и поради това, че той навлиза с отговорите си в области, където няма компетентност и информираност, е по добре да замълчи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *