Анализ на престижно американско издание: НАТО трябва да СПРЕ да се Разширява!

Военният Алианс бе създаден през 1949, за да защитава Западна Европа от СССР и превземащият територии и умове комунизъм. След края на Студената война НАТО започна да присъединява масирано бившите страни от Източния блок и се разду до степен, че се превърна в хлабава конструкция, при това без да има пред себе си някакви сериозни цели. Въпреки че в устава му пише, че е създаден с цел самозащита, през последните 30 години Алиансът лъкатуши между нападение и отбрана, пое няколко нападателни и завоевателни мисии в Сърбия, Афганистан и Либия. А изглежда сега се опитва да осмисли съществуването си чрез конфликта в Украйна, като тласка цяла Европа към война. Това пише Майкъл Кимейдж в своя статия за престижното американско  издание  „Foreign Affairs“.

Ако Алиансът наистина иска да подобри отбранителната си способност и да се съсредоточи върху тази основна и единствена цел на съществуването си, трябва да престане да присъединява нови държави. Това не бива да се тълкува като показване на слабост пред Владимир Путин. Това ще е стъпка в правилната посока на развитие на НАТО. До 1989 г. военният съюз имаше три ясни цели, към които се придържаше: отбранителна – да възпира СССР, да тушира историческите вражди между бившите големи европейски държави Германия, Франция и Великобритания, като не допуска нови войни помужду им, и да демонстрира ангажимента на САЩ към сигурността на Западна Европа.

Най- голямата опасност за НАТО след 89- та е именно разширяването му в Източна Европа. Първоначалната логика е, колкото повече страни в НАТО, толкова по- добре. Но той се разшири в европейската равнина в една паянтова конструкция от 30 държави, която не е в състояние да се защитава. А и след декларацията от 2008 на Алинса, че в бъдеще би присъединил към себе си Украйна и Грузия, ситуацията коренно се промени. Руският военен хегемон възприе тази декларация като заплаха от първа степен. НАТО няма как да се включи на страната на своята кандидат- членка Украйна, ако последната започне война с ядрена супер- сила като Русия. И не само, че няма да може да се намеси, но и ако го направи – ще загуби. А още по- лошото ще е, ако някоя от страните- членки, изповядващи крайна русофобия, като Полша или Литва, например, се намесят в евентуален военен конфликт между Украйна и Русия.

Крайно време е САЩ да се опитат да разрешат споровете си с Русия, без да използват НАТО като инструмент. Разширяването няма да направи Алианса  по- силен, а напротив – направи по- слаб. Евентуално включване на Украйна и Грузия е абсолютна лудост и освен още повече да ожесточава Русия, няма да доведе до нищо градивно.

САЩ вече на два пъти след 89- та използваха НАТО като свой геополитически и икономически  инструмент – въвличайки го в мисии в Афганистан и Либия, които се провалиха катастрофално. Безумно е сега американците да се опитват да направят същото срещу Русия, защото този военен колос няма нищо общо нито с Афганистан, нито с Либия.

Превод: Надя Колева, Skandalno.net 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯСВЕТОТАТСТВО Е ДА ТЪПЧЕШ КОСТИТЕ НА РУСКИТЕ НИ БРАТЯ УМИРАЛИ ЗА НАС

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *