Яйца полетяха към Общината, протестите в защита на Паметника на Съветската армия се сляха! Общината реши паметника да бъде Съборен! (С ВИДЕО)

Два протеста успоредно бранят още от сутринта Паметника на съветската армия от евентуалното му преместване и премахване от Княжевската градина. По-късно те се сляха пред сградата на Столична община, която беше омазана с кървавочервена боя и яйца. Хората освиркват общинарите и скандират „Фашисти“, „Оставка“ и „Искаме мир“. Полицейски кордон пък пази плътно сградата на общината и препятства достъпа до входа.

Първо започна акцията пред сградата на Столична община, където заседаваше СОС за окончателното решение за преместване на паметника. На мястото се събраха хиляди граждани, както и представители на леви и националистически партии, като Левицата, „Възраждане“, МИР, „Атака“ с Волен Сидеров, Русофили за възраждане на отечеството с Николай Малинов и др.. По-късно към тях се присъедини и БСП.

Комисията по култура и образование и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС вече излязоха с доклад и настояха СОС да упълномощи кметицата Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента, който е държавна собственост.

За предложението да се демонтира паметникът от Княжеската градина гласуваха общинските съветници от ГЕРБ и ДБ в комисията. Според Мая Манолова общината е имала 4 години време да направи допитване какво да се прави с паметника. Тя подчерта, че той е държавна собственост и е абсолютно незаконно кметът на столицата и СОС да вземат решение за съдбата му.

Демонстрантите пред Столична община издигнаха плакати с надписи „Съветската армия победи нацизма“, „В Берлин има съветски военен мемориал“ и „Смърт на фашизма“ и протестираха под звуците на български военни маршове и възрожденски песни.

„Смърт на фашизма“, провикна се лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, а множеството отвърна „Свобода на народа“. Той се закани, че следващия път хората ще бъдат „1000 пъти повече“. По думите му в сградата на СО има полицаи с щитове и палки.

Представители на „Възраждане“ обстрелваха вратата и фасадата на СО с яйца.

Социалистите пък заявиха, че ще възстановят счупената плоча на монумента и се зарекоха да пазят паметника денонощно.

„Полицията да не пази общинските съветници, а да пази народа“, провикна се Борис Цветков от БСП. Хората скандират „предатели“.

Преди да се слеят с протеста пред общината, социалистите се събраха пред самия монумент, за да го бранят с жива верига. Тук множеството развя червени знамена.

Според участници в протеста монументът е защитен от 12 документа и международни конвенции, както и от закона за авторското право, освен че е държавна собственост, а общината няма думата. Ако някой си позволи да бутне този антифашистки паметник, той ще извърши престъпление.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://www.youtube.com/watch?v=f1ZsTWiat0U

„Този монумент е паметта ни за антифашистката борба и огромния решаващ принос за победата над фашизма на великата червена армия. Отказа ни от този паметник, значи че сме отворили широко вратата си за завръщането на нацизма“, възмущават се несъгласните с преместването му.

„Действат ни по една и съща технология. Същото се направи вече в Украйна, в прибалтийските държави и Полша, а сега и в Грузия и у нас. Русофобията прикрива фашизма“, коментираха хора от протеста.

И тук бяха издигнати плакати с надпис „Не на фашизма“.

„Да не допуснем войната да влезе в България. Да не допуснем да изтрият историческата памет на народа ни. Затова няма да допуснем разрушаването на този паметник“, заяви пред демонстрантите Борислав Гуцанов. „Да не би в Берлин или във Виена паметниците на съветската армия да се разрушават?“, направи сравнение той.

ВИЖ ВИДЕОТО:

„Столична община се опитва да заличи историята на 80 милиона загинали през Втората световна война. Рушенето на който и да било паметник е заличаване на историята. В България има паметник на загиналите американски и британски летци, бомбардирали София и други български градове и убили над 3000 цивилни. Нападнали са ни, защото смее били съюзници на Хитлер. Защо никой не повдига темата за демонтирането на този „анти-фашистки“?. Да не би защото е американо-британски“, попита Габриел Милков от младежката организация на БСП, като изреди жертвите на съюзническите бомбардировки над София. Множеството реагира с викове „ууу“.

„Вие възкресявате фашизма под маската на неонацизма. Тези две партии се борят за реставрация на фашизма“, заяви Велизар Енчев по адрес на общинските съветници от ГЕРБ и ДБ.

Участниците в митинга са несъгласни с тезата на опонентите си, че червената армия е окупационна, тъй като е била посрещната с цветя , с хляб и сол от целокупното българско население. За българския народ червената армия, в чиято чест е издигнат паметникът, е освободителна.

„Човекът, който счупи плочата на паметника, е почитател на Луковмарш“, заяви пред протестиращите Александър Симов в подкрепа на тезата си, че премахването на монумента е опит за възраждане на фашизма.

Социалистите се хванаха за ръце в жива верига около монумента и обявиха, че тръгват на „поход за мир“ към сградата на Столична община, за да попречат на решението на столичните общинари за премахването на паметника.

Шествието скандира „Не на войната, да на мира“, а по пътя към него се присъедини и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

После двата протеста се сляха пред Столичната община, където присъстваха много граждани и привърженици на няколко партии. Хората освиркваха общинарите, докато в СОС текат дебатите по преместването на Паметника на съветската армия.

Въпреки огромния народен протест в края на деня Столичният общински съвет реши Паметникът на Съветската армия в Княжевската градина в центъра на София да бъде отстранен. Мнозинството в местния парламент възлага на областния управител да използва правомощията си за преместването на монумента.

Решението бе взето след бурни дебати в СОС, продължили няколко часа. „За“ преместването гласуваха 41 общински съветници, 13 бяха „против“ и 1 „въздържал се“.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДБ, Патриоти за София и независимите общински съветници решението бе прието. Групата на БСП скандираха за оставката на председателя на СОС, след което напуснаха залата.

Въпреки гласуването днес, окончателното решение трябва да бъде на областния управител на София, който в този казус се явява представителят на държавата. По-рано днес служебният премиер Гълъб Донев изрази позиция, че решението за съдбата на паметника трябва да остане за след изборите.

От БСП се заканиха, че ако областният управител уважи решението на съвета, ще обжалват и няма да позволят преместването на паметника.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. ВСИЧКИ В ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ СА БИВШИ КОМУНЕТА,А ПОМЛАДИТЕ СА ТЕХНИТЕ ОТРОЧЕТА.
    КОГАТО ЕДИН КОМУНИСТ СЕ ПРЕВЪРНЕ ВЪВ ФАШИСТ ТОВА ВЕЧЕ Е МНОГО СТРАШНО.ВЕЧЕ 33 ГОДИНИ НИ ЕБАВАТ МАЙКАТА-ТОВА СА ИЗРОДИ.

  2. Ракетите на Русия са насочени и към вас -у софия и то центъра й!Не си мислете всички български търтеи в едно с краварските ви покровители,които 33г тровите живота на българите ще ви се размине умирачката?!

  3. Бутайте,затова ще идете в Украйна!. ОТ ГЛУПОСТ! СМЪРТ НА ФАШИСТКАТА ДИКТАТУРА!

  4. А бе толкоз ли не можаха да докарат една лайнярка да си разтовари съдржанието прад входа на сговнената община?

  5. А бе толкоз ли не можаха да докарат една лайнярка да си разтовари съдржанието прад входа на сговнената община?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *