Шефът на ДАНС: Премиерът Петков ми разпореди устно да изготвя списък на руски дипломати за изгонване! Нямаме доказателства да са шпионирали!

На закритото заседание в Парламента шефът на ДАНС Пламен Тончев уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство, само 37 са дипломати, за които ДАНС има само обосновано предположение, че развиват дейност, несъвместима с дипломацията. Доказателства да са извършвали шпионска дейност обаче няма.

В допълнение Тончев е изнесъл пред народните представители скандални факти за грубо погазване на законността в България и злоепотреба с власт от страна на премиера Петков.

Министър-председателят Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС да изготви списък на руски дипломати за изгонване. Това е заявил ръководителят на службата пред депутатите на закритото заседание на Народното събрание, свикано заради едноличното решение на премиера Петков да бъдат експулсирани 70 руски дипломати, научи нашата медия.

Шефът на ДАНС е разказал още, че на заседанието на Съвета за сигурност към МС, проведено на 13 юни, точка за изгонване на руски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка „Разни“.

Той уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство, само 37 са дипломати, за които ДАНС има само „обосновано предположение“, че развиват дейност, несъвместима с дипломацията. С доказателства да са извършвали шпионска дейност обаче агенцията не разполага.

Шефът на ДАНС е признал още, че не е давал пълна информация на президента, а само на премиера.

Държавният глава Румен Радев заяви, че при него не е постъпвала информация, която да касае наличието на данни, предполагащи  изгонването на руските дипломати. „Дано министър-председателят в оставка Кирил Петков разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре“, каза днес президентът.

Прокуратурата също не е получавала информация от службите за нерегламентирана дейност на руски дипломати на територията на страната ни.

„Решението, което се случи, е взето на базата на решение на Съвета по сигурност към Министерския съвет и на три доклада от ДАНС“, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание преди закритото заседание.

„Това не е мое решение“, обяви премиерът, който вчера по това време лично се хвалеше, че решението е негово. По време на заседанието Петков се е опитал да се скрие зад служителите на Външно министерство.

Петков подчерта, че решението е взето след три доклада от ДАНС и след решение на Съвета по сигурност, в който са: министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, председателят на ДАНС, председателят на ДАР, директорът на служба „Военно разузнаване“, началникът на „Националната служба за охрана“, представител на президентската институция и секретарят на Съвета за сигурност.

Но не даде обяснение, ако е имало достатъчно доказателства в тези доклади за нерегламентирана дейност на дипломатите, защо не е сезирана прокуратурата.

Заподозря, че има „неразбиране“ как е взето решението. Петков каза също, че съжалява, че заседанието, на което ще го изслушват, е закрито.

„Според мен може би имаше неразбиране как това се случи, но тези доклади датират като се започне от май, юни, а имаме и отделни информации още през март“, каза още премиерът в объркани обяснения.
Припомняме, от 18.30 ч. на извънредно закрито заседание депутатите изслушаха премиера в оставка Кирил Петков, както и директорите на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), ДАНС и Служба „Военно разузнаване“.

Те отговарят по казуса с изгонените руски дипломати от България.

Преди това от БСП и ГЕРБ-СДС поискаха премиерът Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала заради решението си да изгони 70 руски дипломати.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. това политическо безумие, излъга и изневери на собственото си семейство, какво остава за един парламент който е една парлама в неговите очи, с криво-устата си усмивка този мисловен инвалид се оплете в собствените си лъжи, лакеят ще бъде запомнен като ревностна американска подлога и предател на българските интереси

    • И по ирония на съдбата този който извади от нищото това недоразумение на снимката и го пусна в българската политика, а после активно съдейства то да се покатери начело на държавата, този същият Румен Радев също е излъгал, изневерил и разрушил собственото си семейство.И също беше изваден от нищото от Корнелия Нинова. Ей такива ми ти съвпадения. Или както казва нашият народ „Краставите магарета през девет баира се надушват“.

  2. На физиономията му на този с едри букви по диагонал е написано М О Ш Е Н И К. Ама който не е ходил на училище и не умее да чете, взе, че гласува за него.Плюс малко мошеничество с машинките и те ти го Кирчо Ухиленото министър председател на България. Щипя се, щипя се, ама не се събуждам защото не е сън, а СРАМ за България.

  3. КИРО ПРОСТОТО ТИ СИ ПСИХИЧНО БОЛЕН МАХНИ СЕ ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ШИЗОФРЕНИКО МАРШ В КАНАДА БОКЛУК

  4. всички ‘управници’ взеха да се пазят от тоя луд като ‘дявол от тамян’!А досега къде бяхте, бре гспода!?
    Тоя не чул оня не знаел другия не видял?!? И в крайна сметка кой е отговорен за това че този идиот ще ни вкара във война в реално време?? Май никой- защото всички си пазите заплатките и привилегиите и с народа каквото ще да става!?
    Но в крайна сметка всеки си плаща за гяволъците и времето винаги идва за това!

  5. НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕ САМО КОГАТО РУСКИТЕ НИ ВЕЛИКИ И СВЯТИ БРАТЯ СТЪПЯТ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СМЕ ИСТИНСКИ СВОБОДНИ ОСИГУРЕНИ ЗАЩИТЕНИ ПРЕЦЕНЕТЕ С КОГО БЯХМЕ ГРАМОТНИ ЗДРАВИ ЩАСТЛИВИ ОСИГУРЕНИ И ЗАЩИТЕНИ С БРАТСКА РУСИЯ ИЛИ НАТО ЕС И САЩ СВЕТОВНИТЕ ТЕРОРИСТИ РОБОВЛАДЕЛЦИ

  6. 1.Никой не се съмнява че тези 70 руски дипломати /всъщност те се оказаха 37/ са работили за откъсване на България от НАТО и диктата на Вашингтон. Не виждам нищо лошо в това…
    2. Като какъв този простКиро е взел решение за изгонването им. Това е станало след като той не беше вече премиер, след вота за недоверие… Получил спешна директива от ЦРУ.

  7. ПКП – Просто Киро предателя. Не е поискал да гоним руски дипломати, така са му наредили от Козяк.

  8. Президент = американски Лакей !

    Парламент = Маймунарник !

    ДАНС = ГЕСТАПО !

    Прокуратура = Каскет без нищо под него !

    Ъндърграунд = Тикви !

    Народ = Мърша (по Славейков и Ботев !

    Мъже = духачи на Големи топки – Педали

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *