Цончо Ганев, „Възраждане“: Министър Велкова отказва да покаже експертния анализ за въвеждането на еврото

„Възраждане“ продължава да настоява да се проведе референдум за въвеждане на еврото и да се преразгледа Плана за възстановяване и устойчивост, като от него отпадне текстът за закриване на ТЕЦ-овете и да се премахнат двете тарифи на ток, за които правителството на Кирил Петков е поело ангажимент към Брюксел.

Депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев разкритикува кабинета Петков, че не е изтеглил заем, когато лихвите на международните пазари са били изгодни.

„Правителството на Кирил Петков и в частност неговият финансов министър Асен Василев отказа да изтегли нужния заем, когато лихвите бяха изгодни, а изтеглянето сега ще струва на всеки данъкоплатец 900 милиона. Василев се оправда със сегашния финансов министър, който тогава беше негов заместник-министър на финансите. Асен Василев се скри зад вицето си Росица Велкова. Аз му казах, че не е държавническо и не е и мъжко да се крие зад гърба на една жена. Отговорността винаги е на министъра и премиера, а не на заместник-министъра“, коментира Цончо Ганев. „Ние вървим по пътя, както беше 1997 година – голяма част от бюджета да отива за покриване на кредити. 15 милиарда ще се теглят другата година. Това са 40 процента от дълговете ни до момента“, допълни той.

Цончо Ганев разкритикува и Плана за възстановяване и устойчивост. „В плана са заложени дати за закриване на българските ТЕЦ-ове. Българските ТЕЦ-ове осигуряват над 40 процента от енергията, нужна на страната ни в момента. В плана е заложено, че до три години трябва да закрием 40 процента от топлоцентралите си. Това означава режим на тока или внос на по-скъп ток“, подчертава депутатът.

„За да получават компенсации фирмите в България, тези пари идват от продажбата на ток. След 13 години сто процента от ТЕЦ-овете у нас ще бъдат закрити. Над 140 хиляди българи тогава ще загубят работата си“, продължи Цончо Ганев.

По думите му в плана са записани две стъпки за излизане на либерализирания пазар. Първата стъпка започва през 2023 година, а втората стъпка – за 100 процента либерализиране – през 2025 година. Решението за двете тарифи, което изтегли служебното правителство е първата стъпка. Президентът Радев е прав за себе си, че в момента управлява служебно правителство и то не носи отговорност за документи, подписани от предишните управляващи,“ коментира депутатът от „Възраждане“.

Той напомни също, че партия „Възраждане“ е внесла проекторешение, с което парламентът задължава правителството да изиска от Европейската комисия от плана за възстановяване да отпаднат всички точки, свързани със закриването на ТЕЦ-ове в България и излизането на България на либерализирания пазар. „Ако сега примерно имате сметка за ток 100 лева, на либерализирания пазар ще имате сметки от 200 лева, 300 лева, 500 лева, 1000 лева, не е ясно до какъв размер ще достигнат,“ посочи Ганев.

По думите му и служебният финансов министър Росица Велкова е отказала да даде анализа, който е изготвен за въвеждането на еврото в България.

Цончо Ганев подчерта, че управителят на БНБ Димитър Радев е отказал да покаже анализа за еврото с аргумента, че е необходимо съгласието на Министерството на финансите за това. И сега министерство на финансите отказва. Всичко става на тъмно и тайно от обществото.

„В пленарната залата по време на изслушването на управителя на БНБ беше и министърът на финансите. Ние се обърнахме и към министър Велкова с призива: Дайте ги тези документи. Ако са тайни, ние като народни представители имаме достъп до секретна информация, можем да я прегледаме. Ако не са тайна, извадете ги пред обществото да ги видим. Министър Пеканов имаше наглостта да говори какъв златен дъжд ще се изсипе върху България като приемем еврото, но министър Велкова не дава съгласие да бъде показан анализът за еврото“, заяви Цончо Ганев.

Депутатът напомни, че „Възраждане“ иска провеждането на референдум за еврото. „Българският народ е мъдър и може да вземе информирано решение“, убеден е депутатът.

„В момента евроатлантическото мнозинство у нас гаси икономическия пожар, наливайки му бензин като под чужд натиск настоява да направим фаталната грешка да влезем в еврозоната, където ще ни отвържат ръцете за кредити. Ние сме във валутен борд и над определен праг не можем да теглим кредити“, обърна внимание Цончо Ганев.

Според него няма да има никаква полза от този парламент, ако гласува решение България да предостави оръжие на Украйна и Планът за възстановяване се запази в настоящия си вид.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. За кой ли път пиша за вас от Възражданече, вие сте същите платени марионетки на сорос.
    Ако държахте на думата си то вие не трябваше да узаконявате този престъпен парламент.
    Не влизате в парламента,не се събират 240 плагията и той не може да положи клетва.Да ама не вие го направихте чакащи остатъците от центовете на сорос.

      • Ако бяха истински българи ,то при избирането на турчин за председател,то ъези същите трябваше да направят побоища размирици,а те горките биле се въздържали.Жалка картинка.

  2. БЛАГОДАРИМ ВИ П П “ ВЪЗРАЖДАНЕ “ САМО ВИЕ ОСТАНАХТЕ С НАРОДА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *