Руското разследване: Коридорът за износ на украинско зърно е използван за атаката срещу руските кораби в Севастопол (С ВИДЕО)

Руското министерство на отбраната оповести първите резултати от разследването си на вчерашното нападение с бойни дронове срещу корабите на Черноморския флот. То е извадило и анализирало останките от дроновете, използвани при атаката срещу руския флот в Севастопол и резултатите показват, че дроновете са били оборудвани с навигационна система, прoизведена в Канада.

От ведомството твърдят, че за целите на атаката е бил използван морският коридор за износ на зърно от украинските пристанища.

Според официално съобщение на министерството единият от безпилотните апарати е пуснат от борда на граждански плавателен съд, натоварен от Киев и неговите западни съюзници със селскостопанска продукция от украинските черноморски пристанища.

Начална точка на останалите дронове е крайбрежието в района на Одеса, сочат резултатите от направената експертиза на навигационните модули, използвани за атаката.

Руските разследващи твърдят, че отначало безпилотните апарати са се движели в зоната за сигурност на договорения с Русия морски коридор за износ на украинско зърно, след което са променили маршрута си и са се насочили към базираните в пристанището на Севастопол кораби на Черноморския флот.

Вчера руското военно министерство заяви, че киевският режим е извършил терористична атака срещу руски военни и граждански кораби в Севастополския залив с девет въздушни дрона и седем автономни морски безпилотни апарата с помощта на британски военноморски „специалисти“, които са помогнали с координирането на терористичната атака.

Москва заяви, че е отблъснала атаката, всички дронове са били унищожен, а руските кораби, които бяха обект на атаката, са участвали в конвоирането и подсигуряването на зърнения коридор от украинските черноморски пристанища.

Според Москва всички въздушни и морски дронове, участвали в атаката, са били унищожени. При нападението са получили „незначителни повреди“ руският миночистач „Иван Голубец“ и заграждения в залива Южная.

Русия замразява участието си в зърнената сделка след нападението с дронове в Севастопол срещу нейния Черноморски флот, съобщи вчера министерството на отбраната в Москва.

Зърнената сделка беше провалена от режима на украинския президент Володимир Зеленски, ръководен от Великобритания, заяви в „Телеграм“ и говорителката на руската дипломация Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

„Зърнената сделка бе провалена от Зеленски и неговите терористи, ръководени от британски спецове, за да добавят към ядрения шантаж срещу Русия обвинения и за продоволствен такъв. Не им стигат парите и оръжията. Те искат повече смърт. Това е адският трон, на който се държи киевският режим – пари, оръжия, смърт“. Така говорителката коментира наглата спекулация на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че Москва обяви, че ще подари на бедни страни от Третия свят 500 000 тона зърно, защото най-вероятно го е откраднала от Украйна.

Захарова подчерта, че Москва отдавна предлага да предостави безплатно свои торове на нуждаещи се страни. Това неведнъж през последните месеци са заявявали и руският президент Владимир Путин, и външният министър Сергей Лавров. А наглите спекулации на Киевския режим нямат нужда от коментар“.

Русия, включително съвместно с Турция, е готова безвъзмездно да достави в срок от четири месеца до 500 000 тона зърно на най-бедните страни в света, заяви вчера аграрният министър на Руската федерация Дмитрий Патрушев в ефира на телевизия „Росия-24“.

Никакви движения на товарни кораби за превоз на украинско зърно не са потвърдени за днес в Черно море, съобщи по-рано Съвместният координационен център (СКЦ), който има задачата да следи за изпълняването на международното споразумение, подписано през лятото, предаде Франс прес. Координационният център уточни, че девет товарни кораба са преминали вчера през черноморския коридор, а над десет съда са в готовност да направят това, в двете посоки.

Споразумението предвижда проверка на товарните кораби, преминаващи през Босфора в двете посоки, празни и натоварени, от пет екипа, състоящи се от двама руски, двама украински, двама турски инспектори и двама представители на ООН.

От началото на месеца Украйна критикува бавните инспекции, обвинявайки Русия, че ги възпрепятства. СКЦ е изброил тази седмица повече от 170 товарни кораба, които чакат за проверка край Истанбул. Според центъра споразумението, действащо от 1 август, е дало възможност за износа на над 9 милиона тона зърно и други земеделски продукти от украинските пристанища.

НАТО призова Русия незабавно да се върне към издействаното от ООН споразумение за износ на украинско зърно през Черно море, за да бъде доставено на крайно нуждаещите се държави, предаде Ройтерс.

„Президентът Путин трябва да спре да използва храната като оръжие и да сложи край на незаконната война в Украйна“, каза днес говорителката на пакта Оана Лунджеску. „Призоваваме Русия да преосмисли решението си и да поднови веднага сделката, за да може храната да достигне до тези, които се нуждаят от нея най-много“, добави тя. По думите на Лунджеску износът на украинско зърно ще помогне за намаляването на цените на храните в целия свят.

По-рано днес президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че заради решението на Москва може да се задълбочи глобалната продоволствена криза, припомни АП.

На това Русия днес отговори, че ще компенсира със свое зърно всички количества, които Киев няма да може да изнесе заради днешното повторно спускане на руската блокада върху черноморските пристанища на Украйна.

Защо излизането на Русия от зърнената сделка ще обезпечи безопасността на Севастопол и Крим! + СВОДКА ОТ ФРОНТА! ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/BHOlbyLF8is

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. ВЕЛИК ПУТИН НАЙ ВЕЛИК НА СВЕТА ГОРДИ СМЕ ЧЕ НИ Е РОДСТВЕНИК ИМА ОБИЧТА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И НА ЦЕЛИЯ СВЯТ

  2. Голяма загриженост за гладните африкански държави ги тресе САЩ и Западна Европа. Само дето има една малка подробност – от сто и няколко кораба, натоварени със зърно и излезли от украинските пристанища, само 4-5 са отишли за африканските държави, всичко друго в Западна Европа и САЩ. Данните са от преди близо месец. До днес корабите със зърно са станали много повече, но не и за Африка. Ако още 1-2 са отишли там, пак добре.

  3. Винаги боли когато те наръгат с нож в корема. Но когато ножът е ръждив и тъп – болката вече е непоносима. По лоша и болезнена хватка от тази за предоставянето на 500 000 тона зърно безплатно на гладните, Владимирович не можеше да измисли. Велик е , наистина е велик. Бедна им е фантазията на укрите какво ги чака. А още не е паднал сняг. Ще има много – ох замръзваме! Дано на нашите умни глави им дойде отнякъде разбирането, че няма как да „напляскаме“ Русия. Няма как бе умни,красиви, фотогенични харвардски възпитаници. Ще ни докарате накрая до дередже да искаме от Ердоган да ни вземе в Турция всичките накуп!

    • За съжаление на там отива работата. Доста хора вече ходят в Турция да пазаруват.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *