Русия блокира износа на украинското зърно заради нападението с дронове, заменя го с износ на собствено руско зърно

Русия замразява участието си в зърнената сделка след днешното нападение с дронове в Севастопол срещу нейния Черноморски флот, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от агенциите.

Москва „замразява участието си в осъществяването на споразуменията за извозване на селскостопанска продукция от украинските пристанища“, се казва в съобщение на ведомството.

Москва вече е уведомила и Турция за своето решение.

По-рано руското военно министерство заяви, че „киевският режим с помощта на специалисти от британските служби“ е извършил терористична атака срещу руски военни и граждански кораби в Севастополския залив с девет въздушни дрона и седем автономни морски безпилотни апарата.

Според Москва всички нападателни устройства са били унищожени. При нападението „незначителни повреди“ са получили руският миночистач „Иван Голубец“ и заграждения в залива Южная.

Атакуваните руски кораби са изпълнявали мирни функции по зърнената сделка за украинското зърно и оттеглянето на Русия от споразумението означава блокиране на износа на украинското зърно по море. 

Русия – включително съвместно с Турция, е готова до 4 месеца да достави безвъзмездно до 500 000 тона зърно на най-бедните африкански и азиатски страни. Това заяви днес аграрният министър на Руската федерация Дмитрий Патрушев в ефира на телевизия „Росия-24“, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Русия винаги е била и си остава надежден партньор“, обясни министърът. „Ако погледнем ситуацията в нейната цялост, с оглед и на тазгодишната реколта, Руската федерация има готовност и възможности да замести украинското зърно и да прави доставки на приемливи цени за всички заинтересовани страни“, изтъкна той.

По-рано селскостопанското министерство на Русия съобщи, че в страната вече са събрани 147.5 милиона тона зърно. Според прогнозата на ведомството от общо 150 милиона тона, които се очаква да бъдат натрупани до края на годината, 100 милиона тона се падат на пшеницата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *