„Хаарец“: Израел все още не може да реши проблема с героизацията на Бандера в Украйна, заради забраната на САЩ да се критикува украинския национализъм

Израелски дипломати признаха, че все още не могат да повлияят на проблема с героизацията на идеолога на украинския национализъм Степан Бандера в Украйна. Поне не и в момента, защото САЩ не позволяват да се критикува украинския нацизъм. Това съобщава израелският вестник „Хаарец“, позовавайки се на дипломатически източник, предаде ТАСС.

Статията в израелския вестник е посветена на ритуалното ставане на крака на депутатите в украинския парламент по повод 114-ата годишнина от рождението на Степан Бандера и публикуваната в акаунта на Върховната Рада в Туитър снимка на главнокомандващия ВСУ ген. Залужни пред портрета на Бандера. Снимката беше публикувана на 1 януари, но беше изтрита след възражение на премиера Полша.

Ето и въпросната снимка:

През последните години израелските власти редовно призовават Украйна да се бори с героизацията на Бандера и Организацията на украинските националисти. Така например бившият израелски президент Реувен Ривлин по време на посещение в Киев през 2016 г. обяви недопустимостта на реабилитирането и прославянето на дейността на ОУН, чиито членове по време на Втората световна война бяха съучастници на нацистите в унищожаването на над 100 хил. евреи на територията на Украйна.

След грандиозното шествие за рождения ден на Бандера в Киев миналата година израелският посланик Джоел Лион каза, че Израел осъжда „всякаква възхвала на сътрудниците на нацисткия режим“.

Тази година израелското посолство не направи изявления, пише в. „Хаарец“. „Ние многократно сме заявявали ясно нашата позиция, но очевидно не можем да направим нищо. Поне в момента нещата са затлачени. САЩ не позволяват да критикуваме украинския нацизъм“, казва дипломатически източник пред изданието.

По време на Втората световна война Степан Бандера сътрудничи на нацистка Германия, до 1959 г. оглавява Организацията на украинските националисти (ОУН). Бойното крило на ОУН – бойците от Украинската въстаническа армия, които по името на лидера на движението започнаха да се наричат ​​бандеровци, са отговорни за много престъпления. Около 100 хиляди поляци, и още толкова евреи, а също и чехи от Западна Украйна загинаха от ръцете им. Убити бяха и хиляди украинци заради отказа им да сътрудничат на националистите. Бандеровците от Западна Украйна участваха и в битките срещу Червената армия, припомня още ТАСС.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Интересна нация са тези украинчета. Бият се в гърдите , че са националисти, мразят всичко и всчки, но сега квичът да им се помага, от същите народи които са репресирали.

    • И колко процента според теб от така наречения цивилизован запад е стигнал до този извод?

  2. Няма друг начин за отърваване от бандеровците освен тези “герой“ прославили се с безброй убиийства да се пратят при батка Бандера! Дано Русия успее, а Израел само ще мълчи, подсмърча и кротува докато щатите не им разрешат да предприемат нещо по съществено.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *