ФСБ: Британски спецчасти са планирали и напътствали диверсиите срещу Крим и руския Черноморски флот

Британски специални подразделения са напътствали по-голямата част от диверсионните действия срещу руския Черноморски флот и Крим. Това заяви служител на ФСБ във видео, разпространено от  спецслужбата, съобщава ТАСС.

Разузнавателният кораб „Иван Хурс“ Снимка: ТАСС

„От началото на специалната военна операция ФСБ редовно получава информация за участието на западни разузнавателни служби, предимно британски, в обучението на украинските специални сили. Ние установихме надзорната роля на британските специални сили в по-голямата част от терористични и диверсионни действия срещу кораби на руския Черноморски флот и Кримския полуостров“, казва служителят на ФСБ.

По думите му, представители на Великобритания, освен обучението на диверсанти, доставят на украинските въоръжени сили разузнавателно оборудване, нови видове експлозиви, включително експериментални образци, използвайки Украйна като полигон, а военнослужещите като разходен материал за тестване на нови разработки на оръжия и тактики за тяхното използване.

„Британските спецслужби не се притесняват да планират дълбоко обмислени действия и детайлни операции, а още по-малко се грижат за безопасността на личния състав на въоръжените сили на Украйна“, отбелязва офицерът от ФСБ. Свидетелство за това е десантът на украинските войски на пясъчната ивица Тендра в Черно море, който беше спрян от ФСБ и Министерството на отбраната. Целта на този десант беше превземането на фара. Тази акция, според ФСБ, „беше изцяло с пропагандна цел и дори да бъде успяла, не би повлияла на ситуацията на линията на бойно съприкосновение, а също така и не оправда усилията и ресурсите, изразходвани от Въоръжените сили на Украйна“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *