Френският историк Eманюел Тод: Светът не вярва на Запада и избира Руснаците

Останалият свят не вижда в нас либерални демокрации, а олигархии, които презират своите бедни, смята френският историк Еманюел Тод. Писнало им е до смърт от нашия западен колониален темперамент. Жестоката истина е, че останалият свят не ни харесва. Ако трябва да избира между Запада и руснаците, той ще избере руснаците, подчертава Тод в своя статия във френското сп. „Мариан„. Според социалните антрополози, посочва авторът, 75% от населението на света е силно привързано към семейните ценности. „Нашият ултраиндивидуализъм, феминизъм и ЛГБТ-политики на идентичността не се харесват на останалия свят“, подчертава​ авторът.​​​​

„Ако ме попитат кое е най-характерното за днешния Запад, без колебание ще отговоря: „фалшивото съзнание“. Ние вече не знаем какви сме, какви са другите и какво мислят за нас. Позволихме нашата индустрия и работническа класа да бъдат унищожени. Неравенствата в САЩ и ЕС се увеличават, а стандартът на живот спада. В САЩ продължителността на живота на бедните намалява, а се увеличава техния брой. Силата на финансовия капитал там превърна политическата система в играчка на богатите. Навсякъде на Запад новите образователни системи създават отделни светове за висшистите и за полугражданите със средно образование. Въпреки че новите глобалистки икономически и културни трансформации позволиха на демократичните институции да продължат да съществуват, те разрушиха морала както в самите институции, така и в обществата, които обслужват“, пише Еманюел Тод.

„Жестоката истина е, че останалият свят ни ненавижда“, отбелязва историкът, имайки предвид „фалшивото съзнание“ на Запада. „Ако трябва да избира между Запада и руснаците, светът ще избере руснаците“, посочва историкът, който още в средата на 70-те години предрече разпадането на СССР, а през 2002 г. предрече и рухването на „американския ред“.

„Западните демокрации се изродиха“, смята авторът. „И само насажданото и култивирано в западните общества с десетилетия „фалшиво съзнание“, кара все още хората у нас да вярват, че живеят в либерална демокрация, без да разбират, че това всъщност е либерална олигархична диктатура.

Ние на запад все още вярваме, че сме либерали и демократи и продължаваме да отстояваме нашето превъзходство и универсалността на нашите ценности“, посочва Еманюел Тод. „В името на тези ценности, ние сега се борим на живот и смърт с с истински демократичната Руска федерация, за да помогнем на колонизираната от нас и крайно фашизирана Украйна да запази своята независимост и територия“, добавя френският историк, цитиран от ТАСС.

Добавяйки и голяма доза амнезия към „фалшивото си съзнание“, смята Тод, Западът избра вместо да праща войници на бойното поле, да наложи на Русия икономически санкции, забравяйки, че санкциите са крайно неефективно оръжие война с ниска интензивност, каквато е днешната СВО на Русия в Украйна. „Санкциите са класически инструмент при тотална война“, отбелязва авторът. Те имат за цел да „дестабилизират обществото на вражеската държава и да унищожат неговия режим. Как се сваля режим с икономически санкции?! Като предизвикат смъртта на много стари хора и деца“. „Искахме да унищожим руската икономика“ и да постигнем смяна на властта в Русия, отбелязва Тод. Но като отговор от руснаците получихме икономическа ескалация, спиране на газовите доставки, дестабилизиране на нашите общества и режими?“, пише авторът.

Според Еманюел Тод налагането на санкции е стъпка към „планетарна война“. Мерките, предназначени да задушат врага, трябва да доведат до изчезването на „неутралните“ страни и тази логика кара Запада да настойчиво да продължава да изисква включването на други народи в санкциите срещу Русия. „Нашето самонадценяване предполага оправдание за този ултиматум“, посочва той. „Но нека приемем за момент, ако щете като интелектуално преживяване само, съществуването на „останалия свят“. Как изглеждаме ние, западняците, в неговите очи?“.

Според социалните антрополози, продължава Тод, 75 % от населението на света е силно привързано към семейните ценности, които са дълбоко вкоренени в националните им култури. „Нашият ултраиндивидуализъм, феминизъм и ЛГБТ-политики на идентичността не се харесват на останалия свят“, продължава авторът.

А що се отнася до западните обвинения срещу Русия в „колониализъм“, Тод препоръчва „да се обърнем към историята“. Великобритания, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Япония, припомня той, бяха „жестоки колонизатори на същите тези страни, от които днес отново изискват пълно подчинение“. Съединените щати, дълго време изпълняващи ролята на „жандарми“ на Латинска Америка, постепенно трансформираха наследената от британците колониална власт в доминираща глобализация, диктувайки правила и прилагайки наказания за да поддържат контрола си над планетата чрез финансови инструменти, интернет и военните си бази. „Но склонна ли е все по-интензивно развиващата се Индия отново да се поклони на краля на Великобритания? Желае ли Западна Африка да се подчини на Франция, Индонезия на Холандия, Латинска Америка и арабските страни на Съединените щати, Китай на европейците и японците?“, пита Еманюел Тод.

Според него останалият свят „не вярва на Запада, презира неговите антропологически и политически ценности, вижда в него не либерални демокрации, а олигархии, презиращи бедните, и счита, че е дошъл моментът да се отърве веднъж и завинаги от западния колониален диктат“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. ТОЧНО ТАКА _ ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА В О В Е К И РУСИЯ

  2. Защо да ви вярваме? Западът създаде ужасни „изобретения“ и ги изпробва на света : колониализма, фашизма, нацизма, цветните революции, майданите и неоколонизирането на Източна Европа, Ковида и „ваксините“. Дори неизбежният фалит ви е малко.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *