„Фигаро“: САЩ искат да представят края на украинския конфликт като инициатива на Киев

Политическото ръководство на САЩ неистово иска мирни преговори с Русия, но в същото време не желае това да изглежда като капитулация на Вашингтон пред Москва. Затова в момента Белия дом дистанционно натиска Киев, за да може това да мине като решение на украинското правителство – изцяло по негова инициатива. Това казва пред „Фигаро“ професорът по международни отношения в колежа “Бард” в щата Ню Йорк Уолтър Ръсел Мийд, съобщава ТАСС.

„Стратегията на Байдън е да продължи да предоставя помощ, докато Зеленски реши, че е време да преговаря и да отстъпи територия. Това ще позволи на правителството във Вашингтон да успокои останалите си партньори на които са военен гарант и да запази имиджа си, като каже, „че украинците вече са решили всичко и САЩ не могат да им се месят“, каза експертът.

Според Мийд Съединените щати са били победени в Украйна два пъти от руснаците. Първият провал беше неспособността на Вашингтон да възпре Русия да започне специална операция в Украйна, вторият беше лошо планираното контранастъпление на украинските въоръжени сили и забавянето на западната помощ за Киев.

Украинските въоръжени сили са в задънена улица, подчерта американският професор. Мийд добави, че американците са уморени от намесата на Вашингтон в конфликти. „В Америка вече се вихри мащабен и много остър дебат за това дали глобалната активност на САЩ е от полза за средния американец. Те се чудят защо идиотът чичо Сам трябва да подкрепя Европа военно и смятат, че в ЕС живеят едни мързеливи използвачи, които отказват да финансират собствената си защита. Те още са озадачени и от упоритостта с която Белият дом продължава да финансира Украйна, за която е ясно, че няма да спечели тази война, но в същото време все по-обедняващият среден американец трябва да продължава да я издържа“, казва още експертът.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *