Умирай трудно! Изнесоха кошмарни данни за здравеопазването у нас! Вижте броя на жертвите!

Почти всеки трети българин е жертва на здравеопазването у нас!

Това каза доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Всеки трети едва събира пари за разходите, свързани със здравето му, или ако се наложи да влезе в болница да си плати всички разходи, свързани с избор на екип, манипулации и други узаконени форми на рекет.

Всеки 10-ти е взимал заем, за да може да плати неочаквана операция, или лечение на някаква по-сериозна диагноза от грип например. А в болницата се оказвало, че има още няколко неоткрити досега заболявания и се налага те също да се лекуват. Но Здравната каса не отпускала пари за тях.

И всичко това се случвало само  с осигурени пациенти. Неосигурените не влизат в проучването.

Над 50% от разходите за здраве у нас се поемат от болните, а тенденцията е все повече  държавата да прехвърля финансовата тежест за лечение върху хората, каза още доц. Ивков. Този процент в останалите  държави от ЕС варира между 5 и 20%, подчерта той.

Ако един член от семейството се разболее, разходите достигат достигат до фаталните  36% от доходите на цялата фамилия. И то при положение, че заболяването е от често срещаните, налага се само няколко дни престой в болница, или 10 дни домашно лечение. Разходите само за лекарства буквално срутват семейния бюджет и всички останали се лишават от пълноценна храна или други жизнено необходими неща,  за да купят необходимите хапчета и сиропи, които пък у нас са едни от най-скъпоструващите в сравнение с останалите страни около нас.

И още по-страшно.  Близо всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, заяви  доц. Здравка Тонева от същия институт. Селските здравни служби почти не съществуват, в малките селища аптеки няма, хората трябва да пътуват с километри, за да потърсят медицинска помощ и да си купят лекарства, а огромна част от тях нямат пари да го сторят.

Тази част от населението у нас е оставена на доизживяване и българите си умират вкъщи, без дори да стане ясно от какво са боледували. Умират, защото не са били диагностицирани и не са се лекували.

Нещо като в средновековието!

Нещо като „По жицата“ в издирване на бялата лястовица.

Нещо като в държава от третия свят, с единия крак в четвъртия.

Нещо, като нищо на света!

А в същото време у нас никнат една след друга части болници.

Бялата мафия се рекламира на всеки ъгъл.

Лекари ни гледат в джоба, а не в здравната книжка.

Лекуват ни от едно, умираме от друго. Но не и преди да сме похарчили всичките си спестявания и преди да сме заложили апартамента си. Или продали някоя друга нивичка.

Иначе по конституция у нас здравеопазването е безплатно!

Но само на Оня свят!

Автор: Станислава Славова, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. ВСИЧКИ ИНВАЛИДИ БЕЗДОМНИ ПРОСЯЦИ СКИТНИЦИ КЛОШАРИ ОТ ВСИЧКИ БЪЗРАСТИ НО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ ОТ 10 ГОДИНИ В ЕВРОПА НА НЯКОЛКО СКОРОСТИ А БЪЛГАРИЯ НА ПОСЛЕДНА НЕ СЕ СРАМУВАЙТЕ ОТ СЪСТОЯНИЕТО В КОЕТО СЕ НАМИРАТЕ ИЗЛЕЗТЕ В СТОЛИЦАТА ОКОЛО ЕНДК ПАРЛАМЕНТА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ЗОБЩО В ШИРОКИЯ ЦЕНТЪР НА СОФИЯ И ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ЗАЩОТО СЕЛАТА СА РУИНИ И ПУСТОШ ПАРИТЕ ОТ ВАШИЯ ХЛЯБ МИЛИОНИ СА ВЛОЖЕНИ ЗА КОМФОРТА НА ЕНДК КЪДЕТОЕВРОМАФИОТИТЕ ЗАЕДНО С УПРАВЛЯВАЩИТЕ МАФИОТИ НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ РАЗПИШАТ СМТРЪНИЯ ВИ АКТ ВСЕКИ ДЕН ОТ 3 ЯНУАРИ 2018 ДО 30 ЮНИ 2018 ОТ 9 ДО 16 ЧАСА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ 91% ПО ЛИПСА НА ДЪРЖАВА КОЙ С КАКВОТО МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ ХРАНА ДРЕХИ ОБУВКИ ЗАВИВКИ НАРОДА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ НЕ СЕ СРАМУВАЙТЕ ВИЕ СТЕ РЕВНОПОСТАВЕНИ ЕВРОПЕЙЦКИ ГРАЖДАНИ ЗАЕДНО С ВАС СМЕ 91% А САМО 9 СА СРЕЩУ НАС ИЗЛЕЗТЕ ЗА ДА ПОБЕДИМ УБИЙЦИТЕ В ЕНДК ЗАЕДНО

  2. ВСИЧКИ В НЕРАВНОСТОЙНО И ТРУДНО СОЦИАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ ИЗЛИЗАЙТЕ ПО ШИРОКИЯ ЦЕНТЪР И ОКОЛО ЕНДК В СОФИЯ И ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ДА ВИДЯТ ЕВРОКОМИСАРИТЕ РЕЗУЛТАТА ОТ БОЙКОВОТО УПРАВЛЕНИЕ

  3. След тоя материал на Станислава просто няма какво повече да се каже. Абсолютна си, Станислава Славова, нямаш равна! Точно така е, здравеопазването ни е тотално сринато!

  4. През 1958 г. в края на гимназията се разболях от „лептоспирозис“, вирусно заболяване което даде усложнения, поради което ме държаха 8 месеца в болница, докато напълно ме излекуваха. Тази пролет си ходих в България. Попаднах в болница. Държаха ме само 5 дни. Изписаха ме болен, като ми казаха как да продължа да се лекувам. Сега съм в Щатите. Тук медицината е на ниво, но не и за бедните, които са на държавен иншуранс. Добрите лекари избягват тези които нямат добра застраховка, или не им отделят достатъчно внимание.

  5. 01% ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СМЕ ИЗМОРЕНИ ОТВРАТЕНИ И ПОГНУСЕНИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА МАФИЯ ГЕРБ ДО ТОЛКОВА ЧЕ АКО ЗАЕДНО С ЕВРОЦЕННОСТИТЕ В КОИТО СА ВЛЮБЕНИ ВЗЕМАТ И ВСИЧКО КОЕТО СА НАКРАЛИ И НАПУСНАТ БЪЛГАРИЯ ОБЕЩАВАМЕ ЧЕ НЯМА ДА ГИ ПРЕСЛЕДВАМЕ И СЪДИМ ДАЖЕ ДА ЛЕТЯТ СЪС ВСИЧКО ХВЪРЧАШТО ЩО НИ Е ОСТАНАЛО САМОЛЕТИ И ХИЛИКОПТЕРИ ПОДАРЯВАМЕ ИМ ГИ САМО ДА СЕ МАХНАТ ОТ ВЛАСТА ДО НОВА ГОДИНА АКО ИСКАТ ДА СИ ВЗЕМАТ И ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ СЪС СЕБЕ СИ ДА НИ ОСТАВЯТ НА СПОКОЙСТВИЕ НИЕ НЯМА ДА СЕ БИЕМ С НИКОГО НЕ НИ ТРЯБВАТ САМОЛЕТИ ВСИЧКИ 01% ЗНАЕМ ДА РАБОТИМ И ЖИВЕЕМ СЪВМЕСТНО БЕЗ ГЕРБ НАТО ЕС И АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ИСКАМЕ ЕВРОЦЕННОСТИ ИСКАМЕ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА АКО ГЕРБ НЕ СЕ МАХНАТ С ДОБРО ОТ НАЧАЛОТО НА 2018 ЗАПОЧВАМЕ РЕЗИЛИТЕ ДО 30 ЮНИ ЗА ДА ВИДЯТ ЕВРОКОМИСАРИТЕ РЕЗУЛТАТА ОТ БОЙКОВОТО УПРАВЛЕНИЕ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *