Ужас! Изяли сме тонове салами с ГМО

саламСалами с ГМО  са намерени в много от магазините, съобщиха  инспектори от Българската агенция по безопасност на храните.
Проверката е направена миналата година, а данните незнайно защо се публикуват чак сега. . Наличие на такива съставки е намерено освен в колбасите  още и в царевични и соеви суровини, които се използват при направата на соево сирене, на нишестета и дори на хляб.
През миналата година са проверени 79 продукта. Стоките са избрани произволно от различни магазини в търговската мрежа, като са взети проби от храни, върху които няма обозначено на етикета, че съдържат мутанти.  От БАБХ уточниха, че наличието на ГМО-съставки не е сериозно нарушение, защото намерените  били под допустимия праг от  0,9 на сто.

Според Закона за храните едва при по-високо от 0,9 съдържание на генно-модифицирани суровини това трябва да бъде написано на  етикета и да има надпис „съдържа ГМО“, който да заема 25% от големината на опаковката, да е с главни букви и да е в контрастен цвят.

Излиза, че българският закон позволява да се консумира ГМО в малки дози, но за сметка на това редовно. Едва ли някой производител ще постави такъв етикет, който автоматично ще направи стоката му непродаваема. Затова всичко се блъска с вредните съставки, но се внимава за количеството или просто се разчита, че няма да минат проверяващи.

От БАБХ си признаха, че правят проверки веднъж годишно и нямат лаборатория, а избират частна чрез  обществена поръчка.
Вероятността тази лаборатория да предупреди производителите-нарушители не е изключена и на практика в момента българските потребители не са сигурни в кой продукт има ГМО и какво ядат изобщо.

Искаме имената на тези фирми, които ползват генно модифицирани продукти, зоват из социалната мрежа. От БАБХ обаче упорито мълчат и не ги казват. Което на практика означава, че или наши, или всички фирми са в кюпа.

А какво да ядем? С какво да храним децата си, питат разгневени майки, но нето една държавна институция не им отговаря.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *