Търговията между Русия и ЕС през 2022 г. е с осемгодишен рекорд

Търговията между ЕС и Русия през 2022 г. е достигнала 258,6 млрд. евро, което е връх през последните осем години.

Търговският оборот между Русия и Европейския съюз (ЕС) достигна 258,6 евро през миналата година. Цифрата е рекордна за последните осем години, като вносът на страните от ЕС на стоки от Русия е достигнал рекордно високи стойности, изчисли РИА Новости на 7 март въз основа на данни на Евростат.

Вносът на стоки от Русия в ЕС се е увеличил с една четвърт през миналата година до 203,4 млрд. евро. За сравнение такъв голям обем на износ за Европа Русия е имала последно през 2012 г., когато същият е достигнал 203,6 млрд. евро. В същото време износът на стоки от ЕС за Русия през 2022 г. е спаднал до най-ниското си ниво от 2005 г. насам – 55,2 млрд. евро.

Според агенцията обаче този спад не е попречил на търговията да достигне най-високото си равнище от 2014 г. насам. През годината тя се е увеличила с 2,3% до 258,6 млрд. евро.

В резултат на това търговският дефицит на ЕС с Русия достигна 148,2 млрд. евро в края на годината, което е два пъти повече от този за 2021 г.

В същото време, както заяви през февруари т.г. Юрий Симачев, директор по икономическа политика във Висшето училище по икономика към Националния изследователски университет, Русия е успяла да намали зависимостта си от чуждестранни стоки. Според експерта заместването на вноса е било успешно, например в агропромишления комплекс (АПК). В този сектор Русия не само вече напълно задоволява нуждите си, но и е започнала да участва в световния износ с конкурентно предимство.

Освен това Министерството на земеделието заяви пред „Известия“, че Руската федерация все още е лидер в производството и износа на основни хранителни продукти, като пшеница, ечемик, слънчогледово олио.

Както изтъкна руският президент Владимир Путин, политиката на сдържане и отслабване на Русия не успя да подкопае финансовата стабилност на страната, докато санкциите нанесоха сериозен удар върху цялата останала световна икономика и най-вече върху наложилите ги западни държави.

Източник: „Известия“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Стоки ли е изнасяла Русия или суровини? И изобщо интересна война се води между Русия и Запада, хибридна, ама много силно хибридна – на фронта войниците гинат, в тила търговците си въртят сделките с тези, които помпят противника на Русия с оръжие. Как беше там – не жалете войниците, жените други ще родят. Казал ли го е Жуков или не се спори, но не е толкова важно. Важното е ,че точно така се е постъпвало и тогава, така се постъпва и сега.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *