Турция Обвини САЩ за Атентата в Истанбул

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че властите в страната му не приемат съболезнованията на посолството на САЩ за вчерашната терористична атака в Истанбул, съобщава ТАСС.

„Получихме съобщение от посолството на САЩ, адресирано до нас, но не приемаме и отхвърляме съболезнованията им“, каза министърът.

По-рано днес Сойлу разкритикува съболезнованията на дипломатическата мисия на САЩ, отбелязвайки, че „това е същото, като убиецът да е един от първите, дошли на мястото на престъплението“. След което той обвини САЩ в подкрепа на ПКК. „Налице е неискреността на редица наши така наречени съюзници, които или приютяват терористите у дома, или ги въоръжават и финансират и по този начин им позволяват да съществуват в териториите, които са окупирали. Даже официално им изпращат пари от своите сенати“, каза още турският вътрешен министър, добавя ТАСС.

По-рано днес стана ясно, че турските власти са арестували атентатора от Истанбул.

Шестима души бяха убити, а 81 други бяха ранени при експлозия  на централния булевард „Истиклял“ в Истанбул.

„Лицето, което е поставило бомбата, е арестувано. Според нашите данни терористичната организация ПКК е отговорна за нападението“, заяви турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

Атентаторката, заложила бомбата – 46 годишна жена, е признала, че е обучена и пратена от Кюрдската работническа партия.

ПКК е смятана за терористична организация както от Анкара, така и от западните ѝ съюзници, включително САЩ и ЕС. Но не е тайна, че и САЩ, и ЕС тайно спонсорират организацията, използвайки я като инструмент за влияние върху политиката на Анкара.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *