С официална нота: Русия поиска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид

Русия поиска Германия официално да признае блокадата на Ленинград и други престъпления на Третия райх като актове на геноцид срещу народите в СССР. Това пише руската информационна агенция ТАСС, която разполага с копие на официалната нота, отправена до Берлин.

„Руската страна отбелязва противоречивия характер на подхода на германската страна към въпроса за официалното признаване на престъпленията срещу човечеството, извършени от Германия в миналото, като актове на геноцид. След като призна нейните престъпления през епохата на колониализма като актове на геноцид, Германия все още не е направила това по отношение на блокадата на Ленинград и други престъпления срещу народите на СССР по време на Втората световна война. Руската страна настоява за официалното признаване от страна на Германия на тези зверства на Третия райх като актове на геноцид“, се казва в документа.

В нотата се обръща внимание на изявлението на германското външно министерство по повод 80-ата годишнина от вдигането на блокадата на Ленинград от 27 януари 2024 г. „Изявлението на министерството <…> мълчи за многогодишните искания на руската страна Германия да разшири хуманитарните плащания, които сега прави единствено за евреи, оцелели от обсадата на Ленинград, до всички живи оцелели от блокадата. Русия счита тази практика на германската страна за дискриминация на етническа основа към останалите жители на Ленинград“ , се казва още в документа.

Обсадата на Ленинград започва на 8 септември 1941 г. и продължава почти 900 дни. През това време са загинали около 1,5 милиона души. Голямото мнозинство – от глад.

Руската страна смята за неприемливо позоваването на Германия на факта, че този въпрос уж е решен чрез изплащане на репарации към СССР след Втората световна война.

„По принцип не може да има правна връзка между следвоенните репарации за разрушенията и възстановяването на човешката справедливост по отношение на всички оцелели от обсадата на Ленинград, независимо от тяхната националност. Дългообещаваният, но все още неосъществен „хуманитарен жест“ на германското правителство към оцелелите от обсадата на Ленинград е несравнима с мащаба на ленинградската трагедия“, се обяснява в позицията.

Също така се посочва „неморалната“ логика на Германия, която „в продължение на десетилетия редовно е плащала социални помощи на бивши войници от Третия райх, членове на SS и сътрудници на нацисткия режим“. „Подобен подход поставя под съмнение искреността на изявленията на германската страна за историческата отговорност на Германия за ужасните престъпления на нацисткия режим на територията на СССР, включително блокадата на Ленинград, които руската страна разглежда като актове на геноцид на народите на Съветския съюз.Руската страна ще продължи твърдо да защитава правата на жертвите на нацистките престъпления и очаква съдържателна реакция на германската страна“, обобщава нотата. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. „План OST“ предвижда изтребването на всички източни славяни, като се започне от най многобройния сред тях народ руснаците. Кой уби Вапцаров на стрелбището, лично наци офицер. И скъпите ни украинци с националан герой Бандера, сътрудник на Хитлер, майданисти майнольо

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *