Страните от АСЕАН Изхвърлиха Долара, Еврото, Йената и Британската Лира. 300-милионна Индонезия премахва Visa и Mastercard

Във вторник (28 март) в Индонезия започна официална среща на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от икономическата организация на югоизточна Азия АСЕАН. На първо място в дневния ред са дискусиите за постепенното премахване на американския долар, еврото, йената и британския паунд от финансовите транзакции между страните членки на организацията и към трети страни, както и преминаване към сетълменти в местни валути.

На срещата бяха обсъдени усилията за намаляване на зависимостта от основните западни валути чрез схемата за транзакции в местни валути (LCT). Това е разширение на предишната схема за сетълмент в местна валута (LCS), която вече започна да се прилага между членовете на АСЕАН.

Това означава, че трансграничната цифрова система за плащане на АСЕАН ще бъде разширена допълнително и ще позволи на държавите от АСЕАН да използват само местни валути за търговията помежду си. Споразумение за такова сътрудничество беше постигнато между Индонезия, Малайзия, Сингапур, Филипините и Тайланд през ноември 2022 г. На 27 март банковият регулатор на Индонезия заяви, че Банката на Индонезия се готви да премахне Visa и Mastercard, като същевременно въведе своята собствена вътрешна платежна система.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо призова регионалните администрации да започнат да използват само кредитни карти, издадени от местни банки, като до 5 месеца трябва окончателно да спрат да използват чужди платежни системи. Индонезия трябва да се предпази от геополитическата буря, предизвикана от некоректността на Запада, заяви Видодо, посочвайки санкциите на САЩ, ЕС и техните съюзници срещу руския финансов сектор, заради конфликта в Украйна.

Откъсването от западните валути, както и от западните финансови и платежни системи е необходимо, за да се защитят транзакциите от „възможни геополитически последици“, заяви индонезийският президент.

Додит Пробоякти, член на борда на Индонезийската асоциация за кредитни карти (AKKI), съобщи пред руските медии, че Индонезия ще приложи опита на Русия и нейната платежна система MIR за популяризиране на собствената си вътрешна финансова мрежа.

От държавите от АСЕАН само Сингапур е наложил санкции срещу Русия, докато всички останали държави от АСЕАН продължават да търгуват със страната.

В АСЕАН членуват държави с население от 600 млн. души, чийто общ БВП се изчислява на 2 трлн. долара.

На срещата на организацията бе изразено задоволство, че наложените от САЩ вторични санкции не са засегнали страните от Централна и Южна Азия, участващи в производството на памук, основна индустрия в региона, която дава работа на десетки милиони хора.

Решението на АСЕАН да изхвърли западните валути, особено американския долар и японската йена, ще окаже натиск върху Токио, особено по отношение на бъдещите му търговски връзки със Съединените щати или с Азия.

Очаква се заради решението на АСЕАН и чуждестранните инвеститори в юго-източна Азия, включително и западните, да се освободят от американските долари, евро и йени в банковите си сметки – в противен случай бизнесът им в региона би се затруднил неимоверно много, тъй като ще им се налага да провеждат професионални дискусии относно всяко прехвърляне на фирмени средства в алтернативни валути.

Източник – ASEAN Briefing

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

  1. След невижданата реакция на Путинова Русия на жестокия диктат на САЩ и на Запада като цяло, светът реши, че е време да се освободи от тази хегемония,която го държи в колониално положение десетилетия подред.Русия започна битката и целият Запад се руши като при земетресение.

    • Само дето рушенето става прекалено, което не е добре за нас, защото може да ни завлече в пъкъла.
      България не може да се противопостави на заличаването ни като народ и държава, защото избира едни и същи еничари 33 г.
      Дори сега по уличите слушам как разни шамани ми обясняват, че хората които избиха милиони българи и ограбиха родината ми, щели да не оправят.
      В крайна сметка, когато има има кандидат роби, винаги си намират господар!

  2. И още,Вашингтон, че и целият Запад не могат да противопоставят НИЩО,на Пекин и Москва в Африка, щото за разлика от нас, страните от този континент не са забравили нищо от колониалното си“ЩАСТИЕ“ „Washington ne pourra rien opposer à Pékin et Moscou en Afrique“

    • Точно в десятката!
      За разлика от източноевропейските аборигени страните от АСЕАН ще преборят краварите,колонизаторите и останалата евроатлантическа сбирщина!

  3. Прекрасни новини и още по-стоплящи сърцето перспективи. Надявам се този нов вятър да се превърне в истинско торнадо за да измете и прочисти всички международни организации, центрове и институции просмукани от американско влияние и подчинение.

  4. Поход за МИР- 23 април 2023

    Организатори:
    Български национален съвет за мир
    „Свободна и мирна България“
    НС „Свети Георги Победоносец“
    Обединение 29
    БРОД – Българският род обединен за децата
    Десетки граждани по места.

    Още организатори се присъединяват.

    В София походът започва в 14:00 от НДК, шествието преминава по бул. Витоша до Министерския съвет и Президентството, след което продължава до БНТ, Орлов мост и Народното събрание, където пред паметника на Царя Освободител ще завършим с огромен митинг!

    От 14:00 походът ще се състои и в:
    Пловдив – Джумаята
    Варна – Общината
    Русе – Общината
    Стара Загора – Областна управа
    Плевен – Общината
    Благоевград – Гарата
    Велико Търново – пам. Майка България
    Враца – Областна администрация
    Търговище – ГУМ
    Силистра – площад Албена
    Казанлък – площад Севтополис
    Генерал Тошево – Общината
    Шумен – 11:00 Арена Шумен, автопоход към Варна
    Перник – 12:00 Кауфл. Изток, автопоход към София
    Пазарджик – 12:00 паркинга на стадиона, автопоход към Пловдив

    Източник: ФБ група Свободата е отговорност

  5. ВЪ ЕДНА ЛЕКЦИЯ НА МЕРСИЯ МАКДЕРМОРТ В БЛАГОЕВГРАДСКИЯ НЯКОГАШЕН ФИЛИАЛ НА СОФИОТЕР ЮНИВЕРСИТЕТ, ТА БЕШЕ ЗАЯВИЛА, ЧЕ ЕСТНАНО НЕЩО ТОВА ЖЕЛАНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ДА ПОЧИТАТ СМЪРТТА НА СВОИТЕ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОЙ И ДАВАШЕ ПРИМЕР С ЛЕВСКИ БОТЕВ И ДРУГИ…

    ТОВА МИ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕЕНИЕ ТОГАВА, А ДРУГАРКАТА АДВОКАТ ГУНЧЕВА НАПИСА ЕДНА КНИГА “ НИЕ …. БУЛГАРИ-СТАНЦИТЕ СИ ОБИЧАМЕ ПОЕТИТЕ МЪРТВИ ИЛИ ГЕРОЙТЕ МЪРТВИ ИЛИ ЗА МЪРТВИТЕ ГОВОРИМ СУПЕР-ЛАТИВНИ ДУМИ !“

    АБЕ , ШАШАВИ СМЕ СИ !

    КАТО ВСЕКИ ВЕЛИКО-БРИТАНСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ И МЕРСИЯ МИ СЕ СТРАВА, ЧЕ Е ОТ МИ-5 !

    ТЯ СПЕРЕД МЕН БЕШЕ ДОБРЕ ШКОЛУВАНА И МОЖЕШЕ ДА ПРАВИ ПРОПАГАНДА С ПОЗНАНИЯТА СИ И ДА НИ ЧОПЛИ …

    ПЪТУВАХ СЪЩИЯ ДЕН ЗА БЛАГОЕВГРАД, С НЕЯ КОГАТО ТЯ НАПРАВИ ЛЕКЦИЯТА В ТОГАВАШНИЯ ПО-МАЛЪК ФОРМАТ НА ВИСШЕ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ !

    ТЯ ЧУЖДЕНКА, НО И ДАВАХА ДА ПРАВИ ПРОПАГАНДА В БЪЛГАРИЯ !

    ДВОЕН АГЕНТ, А НА МЕН НЕ МИ ДАДОХА ПРАВО ДА СИ „РЕКРУТИРАМ ДИПЛОМАТА“ ЗА ФИЗШИЗЪ ПО „СПОРТ“ И ДА РАБОТЯ ПО МАЛКО, ЗА БЛАГОТО НА КРАЛСТВОТО ШВЕДСКО …

    ОТ ТАЗИ ГОДИНА 2023 МИ ОТНЕХА СОЦИАЛНАТА ПЕНСИЯ, ЗАДА СИ ЛИЖА КУРО ЗА СОЛ, ЗАЩОТО Е МИНАЛО ВРЕМЕТО ДА ПРАВЯ ПРОПАГАНДА НА ДИСИДЕТ ОТ КОМУНИЗЪМО !

    СЛАВА И ХАЙЛ-ЛЕЛЕ УЙЬО !

    СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТРОВЪ ЧОЛАКОВЪ ОТ ВРАЦА

      • Аз като видя драскачи с главни букви и се сещам за онези бели ризи с дългите ръкави.

  6. Да го духат платените от ФАЩ джендър куратори надаващи вой за лошата Русия. Светът за разлика от България не се влияе от про-краварската пропаганда по БТВ и НОВА и се ориентира към отхвърляне на подчинението от Запада!

  7. Индонезия има външен дълг към САЩ от 350 милиарда долара(това е официална информация от самата Индонезия).Без тези пари Индонезия отдавна нямаше да съществува!Тази среща е не за отделяне от долара,а за разплащане само с тези държави със собствените им валути за да ги стабилизират, защото се обезценяват сериозно.

  8. Тук са се изкарали „големи светила“, само дето не са стъпвали в югоизточна Азия:
    – във Виетнам има 2 валути на разплащане: донги и долари
    – в Камбоджа магазините и банкоматите работят с 2 валути!
    – в Тайланд и Индонезия „под път и над път“ можеш да обмениш долари.

    Та, нека поживеем, пък ще видим.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *